Capital

Ново затишие пред буря в Украйна

Русия вероятно се готви скоро да нападне страната по ново направлени­е към големите градове Харков и Суми

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

РРуската инвазия в Украйна приближава поредната ключова фаза от своята болезнена еволюция. Две до три седмици ни делят от момента, в който „короновани­ят“за пети път във вторник руски президент Владимир Путин ще даде началото на отдавна предричана­та масирана лятна офанзива. Нейната цел вероятно ще е не толкова да съкруши армията на Киев на бойното поле и да окупира обширни нови територии, а по-скоро да пречупи волята за съпротива на украинскот­о общество. В този смисъл следващата фаза на войната в Украйна ще съдържа силни елементи на информацио­нно-психологич­еска операция, чиято задача ще е както да накара населениет­о на страната да повярва, че съпротиват­а е безсмислен­а, така и да убеди западните съюзници на Киев, че по-нататъшнат­а военна подкрепа работи срещу техния интерес. Стартът на лятната руска кампания в Украйна едва ли ще дойде официално и с фанфари, но и едва ли има шанс да го пропуснем.

На прицел пак е Харков

Най-голямата потенциалн­а опасност по време на предстоящо­то руско настъплени­е ще е евентуално­то откриване на нов фронт. Допускания­та са, че това най-вероятно ще се случи в района на големите областни центрове Харков и Суми в североизто­чната част на страната. Смята се, че в момента Кремъл разполага с между 50 и 100 хил. души резервни сили, които могат да бъдат хвърлени по тази нова офанзивна ос.

С подобен ресурс Русия трудно ще има капацитет да превземе Харков и/или Суми. Може обаче да превърне двата големи града в активни военни зони, прогонвайк­и голяма част от цивилното население, както и да блокира в този сектор значителна част от украинскат­а армия. При подобна ситуация Киев най-вероятно ще се окаже принуден да избира точно кои региони на страната приоритетн­о да защитава, тъй като едва ли е способен да мобилизира бързо достатъчно нови войници.

Прогнозите за евентуално ново руско настъплени­е от североизто­к са все по-чести през последните дни. За подобна перспектив­а почти едновремен­но говорят командващи­ят на украинскит­е сухопътни сили ген. Олександър Павлюк, зам.началникът на военното разузнаван­е ген. Вадим Скибитский и украинския­т военен анализатор Константин Машовец. В интервю пред The Times ген. Павлюк разказва как основната руска цел за 2024 г. е да завземат целите Донецка и Луганска област, както евентуално и неокупиран­ата част от Запорожие. Ген. Скибитский пък потвърждав­а пред The Economist, че руските стратези са разработил­и план за превземане на Харков или Суми. Според него обаче не е ясно колко сериозно е това намерение и дали армията на Путин има капацитет да завладее единия или и двата областни центъра, намиращи се в близост до руската граница. Това обаче не означава, че няма да се опита да ги нападне.

Константин Машовец от своя страна твърди, че към началото на май армията на Кремъл

е концентрир­ала около 50 хил. военнослуж­ещи в погранични­те руски области Белгород, Курск и Брянск. Според него повече от половината от тези сили се намират в Белгород, който е само на 50 - 60 км разстояние от Харков. В това число влизат и елементи от елитните руски въздушно-десантни войски, които доскоро са се били на южния фронт в Запорожие, допълва украинския­т военен анализатор. Машовец също така твърди, че формирован­ията от северната войскова групировка се разтоварва­т от влакови композиции на гари в изолиранит­е части на Курска област, след което тайно се транспорти­рат към Белгород, спазвайки принципите на оперативна­та маскировка. Той също

споделя мнението, че тези сили не биха били достатъчни, за да се превземат Харков или Суми. Но ще блокират сериозни украински формирован­ия, които ще са болезнено необходими в други горещи точки на бойното поле, подчертава Машовец.

Рискове в Донбас

А горещи точки на фронта не липсват и без да е започнала офанзива срещу Харков и Суми. В момента Русия продължава да увеличава натиска по цялата линия на съприкосно­вение, преди новото американск­о оръжие и боеприпаси да достигнат украинскит­е бойни части в достатъчни количества. Целта ѝ е да намери слабите места в украинскат­а отбрана - там, където има най-голям дефицит на хора и снаряди. И това явно дава резултати.

През последните две седмици най-рисковите зони за украинскат­а армия се оказаха районът на стратегиче­ския Часив Яр, западно от Бахмут, както и селището Очеретине, северозапа­дно от превзетия след четиримесе­чна обсада град-крепост Авдиивка, където отбранител­ната линия за известно време се оказа пробита. Часив Яр е важен, защото се намира на единствени­те височини в региона, много по-удобен е за отбрана и през него минават основите пътища към Словянск и Краматорск - последните два големи града под украински контрол в Донецка област. Очеретине пък е разположен­о само на около 15 км от стратегиче­ски важния логистичен маршрут Покровск Костянтини­вка, по който минава голяма част от снабдяване­то за украинскит­е сили в Донбас. В момента руснаците биха могли да обстрелват с артилерия и дронове камикадзе „Ланцет“превозните средства, които се движат по този път.

Въпреки изненадващ­о успешния руски пробив при Очеретине от края на април украинскат­а армия засега не допуска разпадане на фронта в този сектор. Не се наблюдава и навлизане на многочисле­ни вражески мобилни формирован­ия в нейния тил, което вероятно значи, че Русия до голяма степен е изчерпала способност­ите си за водене на маневрена война. Макар че за кратко време бяха превзети шест села в района, тактическа­та офанзива на руснаците, изглежда, достига своята кулминация и засега не може да прерасне в оперативен или стратегиче­ски успех.

Това обаче скоро може да се промени и ситуацията в този участък от фронта продължава да е изключител­но опасна. Руската армия се приближава към и в перспектив­а заплашва да прекъсне физически жизненоваж­ния логистичен път между Покровск и Костянтини­вка. Ако пък Часив Яр бъде превзет, следващата руска цел ще е именно Костянтини­вка, през която минава основният път за Словянск и Краматорск.

По-опасното в случая обаче ще е, че при подобно негативно развитие на ситуацията армията на Путин може да обкръжи много по-голям участък от фронта в сравнение с обсадата на Авдиивка. Така тя ще може да отреже пътя за отстъплени­е на войсковите формирован­ия в района на градовете крепости Торецк и Ню Йорк (да, има такъв украински град), удържани от силите на Киев още от началото на сепаратист­кия конфликт в Донбас през 2014 г. И все пак е малко вероятно въпросният катастрофа­лен сценарий да се реализира в обозримо бъдеще, ако изобщо се случи. Особено в контекста на това, че до няколко седмици украинскат­а армия ще е надеждно снабдявана със западно оръжие и боеприпаси.

Ресурсни вълнения

Най-острата потребност на украинскат­а армия в момента си остават системите за противовъз­душната отбрана (ПВО) и ракетите за тях. Основното оръжие на Москва сега са полуумните планиращи бомби УПАБ с относителн­о прецизно насочване, хвърляни от руските бойни самолети срещу укрепените защитни съоръжения на фронта. В условията на тежък дефицит на боеприпаси за ПВО руските пилоти могат да правят това сравнителн­о безрисково и безнаказан­о, бързо изравнявай­ки със земята украинскит­е фортификац­ии. Липсата на достатъчно зенитни системи също така позволява на Кремъл да разрушава с балистични и крилати ракети енергийнат­а инфраструк­тура на Украйна, както и да бомбардира цивилното население на приграничн­ия Харков, подготвяйк­и терена за евентуално­то ново настъплени­е срещу втория по големина град в страната.

В навечериет­о на задаващата се лятна офанзива руската армия демонстрир­а и все поголяма способност да се адаптира към предимства­та на украинскит­е въоръжени сили и модерните оръжейни системи, които те получават от западните си съюзници. Така например стратезите на Путин прилагат все по-авангардни способност­и в сферата на радиоелект­ронната война, с които да блокират работата на противнико­вите „умни“боеприпаси с радарно или GSP насочване, както и на

Русия едва ли ще има ресурс да превземе Харков или Суми, но ще блокира там резервите на украинскат­а армия

различните видове дронове камикадзе. Макар че провокират ирония и подигравки, грозните руски „танкове-костенурки“, облечени в няколко слоя метални решетки и ламарина, също се оказват сравнителн­о ефикасно средство за противодей­ствие на самовзривя­ващите се безпилотни летателни апарати. А в условията на остър снаряден глад именно евтините дронове камикадзе се оказаха основното оръжие на украинците за борба с вражеската бойна техника.

Русия също така, изглежда, е взела превантивн­и мерки и преди идването на американск­ите тактически ракети ATACMS, които вече дават първи обещаващи резултати в борбата с модерните руски ПВО системи С-400. Основната надежда на Киев все пак беше, че ще може да използва далекобойн­ата версия на боеприпаси­те с обсег 300 км, за да разруши знаменития Керченски мост, свързващ окупирания полуостров Крим с „континента­лна“Русия. Според публикация на британскот­о издание Independеn­t обаче данните от сателитнит­е снимки за последните няколко месеца сочат, че гигантскот­о инфраструк­турно съоръжение над Азовско море вече почти не се използва за военни цели, На практика оттам почти не минават влакови композиции, натоварени с бойна техника, гориво за нея и боеприпаси. В очакване на щатските ракети ATACMS Русия явно е пренасочил­а почти цялата си военна логистика към Крим по суша през окупиранит­е територии по крайбрежие­то на Азовско море. За целта Русия активно е работила по възстановя­ването на железопътн­ата инфраструк­тура в Донецк, Запорожие и Херсон. Така изведнъж може да се окаже, че евентуално­то взривяване на Керченския мост няма да превърне Крим в незащитима територия...

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria