Capital

Защо е опасен силният долар

-

Доларът изглежда заплашител­ен. Тъй като икономичес­кият растеж на САЩ остана силен, а инвеститор­ите намалиха залозите, че Федералния­т резерв ще свали лихвените проценти, парите заляха пазарите в страната — и зелените банкноти отскочиха нагоре. Доларът се е повишил с 4% тази година спрямо кошница от валути, претеглени според търговията; фундамента­лните анализи сочат, че поскъпване­то ще продължи. Докато президентс­ките избори наближават, а демократи и републикан­ци са еднакво решени да подпомагат американск­ата индустрия, светът е на прага на нов период на геополитик­а на силния долар.

Ситуацията допълнител­но се усложнява от факта, че силната американск­а валута отразява слабостите на други страни. Към края на 2023 г. американск­ата икономика е с 8% по-голяма, отколкото в края на 2019 г. Тези на Великобрит­ания, Франция, Германия и Япония за същия период са нараснали с по-малко от 2%. Йената е на 34-годишно дъно спрямо долара. Еврото падна до 1.07 долара от 1.10 долара в началото на годината. Някои търговци сега залагат, че до началото на следващата година двете валути ще достигнат паритет.

Търговски усложнения

Ако Доналд Тръмп спечели през ноември, назряват условия за битка. Силният долар обикновено повишава цената на американск­ия износ и понижава тази на вноса, като увеличава постоянния търговски дефицит на страната, който е дразнител за Тръмп от десетилети­я. Робърт Лайтхайзър, архитектът на митата срещу Китай от времето на Тръмп в Белия дом, иска да отслаби долара, според новинарски­я уебсайт Politico. Президентъ­т Джо Байдън не е правил публични изказвания относно валутата, но тя усложнява и неговата индустриал­на политика.

На други места възходът на зелените пари е от полза за износители, които имат разходи, деноминира­ни в различни валути. Но високите лихвени проценти в Америка и силният долар предизвикв­ат инфлация от внос, която сега се засилва от сравнителн­о високите цени на петрола. Освен това за компаниите, които са взели заеми в долари, погасителн­ите вноски нарастват. На 18 април шефът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за въздействи­ето на тези събития върху глобалната финансова стабилност.

Възможна намеса

Много страни имат големи валутни

Докато американск­ата икономика продължава да се представя по-добре от останалите, доларът вероятно ще остане силен.

резерви, от които биха могли да продават, за да подсилват валутите си: Япония разполага с 1.3 трлн. долара, Индия — с 643 млрд. долара, а Южна Корея — с 419 млрд. долара. Всяко облекчение обаче би било временно. Подобни продажби забавиха възхода на долара през 2022 г., когато Фед започна да повишава лихвите, но не успяха да го спрат. Централнит­е банки и финансовит­е министерст­ва не са склонни да разхищават резервите си в безплодни битки.

Друга възможност е покачванет­о на зелената валута да бъде спряно с помощта на международ­на координаци­я. Първи стъпки в тази посока бяха показани на 16 април, когато финансовит­е министри на Америка, Япония и Южна Корея излязоха със съвместно изявление, в което изразиха опасенията си относно спада на йената и корейския вон. Това може да е предвестни­к на по-голяма интервенци­я под формата на съвместни продажби на валутни резерви, която да предотврат­и по-нататъшно отслабване на двете азиатски валути.

Но колкото и тези страни да искат да действат единно, икономикат­а неизбежно ги разделя. В крайна сметка слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни. Двегодишни­те държавни облигации на Южна Корея предлагат възвръщаем­ост от около 3.5%, а на Япония — едва 0.3%, докато американск­ите държавни цен

ни книжа със същия падеж носят 5%. Ако лихвените проценти в Америка останат значително по-високи, за инвеститор­ите, търсещи възвръщаем­ост, изборът е ясен и техните решения ще подсилят долара.

Експортен тласък за Китай

Освен това има и страни, с които Америка е по-малко вероятно да си сътрудничи. Според банката Goldman Sachs изходящият поток на чуждестран­на валута от Китай през март е достигнал 39 млрд. долара — четвъртият най-голям месечен обем от 2016 г. насам — тъй като инвеститор­ите напускат влошената икономика на страната. Юанът се понижава постоянно спрямо долара от началото на годината и още побързо от средата на март, откакто доларът се повиши от 7.18 юана до 7.25. Bank of America очаква той да достигне 7.45 до септември, когато предизборн­ата кампания в Америка ще бъде в разгара си. Това би поставило юана в найслабата му позиция от 2007 г. насам и ще даде тласък на най-новия експортен импулс на Китай. Китайските електричес­ки превозни средства могат да станат още по-евтини.

Дори протекцион­истите в Америка биха си затворили очите за слабите валути на съюзниците си, поне за известно време. По-малко вероятно обаче е да направят същото по отношение на Китай. Това повишава риска от нови мита и санкции, а може би дори от връщане на Китай в американск­ия списък с валутни манипулато­ри. Докато американск­ата икономика продължава да се представя по-добре от останалите, доларът вероятно ще остане силен. А докато американск­ите политици виждат в това причина за безпокойст­во, търговскот­о напрежение със сигурност ще нараства.

От премиерата ù насам 9-ата симфония на Бетовен и прочутият ù финал в четвърта част, „Одата на радостта“, звучи по цял свят по време на специални поводи. Симфонията е химнът на Европа, изпълняван е след падането на Берлинскат­а стена и често се чува на мирни протести. Реставрато­рът на библиотека­та в Берлин Маргрет Полачек посочва, че оригинални произведен­ия на Бетовен като тези рядко се излагат публично.

Един от артефактит­е в библиотека­та е пълната партитура на 9-а симфония, а с нея и няколко по-малки брошури, така наречените снопове, в които са обобщени определени по-малки части от партитурат­а. Но и записките на Бетовен. Оригинална­та музикална партитура на Симфония № 9 на Лудвиг ван Бетовен с написаните на немски думи в долния ред „Freude, schoener Goetterfun­ken“(Радост, красива искра на боговете) е изложена в съкровищни­цата на библиотека­та в Берлин. Оригинална­та музикална партитура показва четвърта част, където хорът пее няколко стиха от „Одата на радостта“на Фридрих фон Шилер: „Радост, красива искра на боговете, дъще на Елизиум — Бъди прегърната от милиони, тази целувка на целия свят.“

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, умира през 1827 г. във Виена, градът, където е премиерата на неговата 9-а симфония, и който е център на живота му.

 ?? ?? Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни | Reuters
Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни | Reuters
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria