Capital

Когато „Гаранти Коза“срещна „Артекс“

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Пламен Мирянов (баща) и близки до „Енерджи маркет“компании купиха земята за третата фаза на проекта Grand Kanyon в „Младост“и ще изграждат съпътстващ­о кръстовище.

Това обещава още поне една висока сграда към трите, които „ГК България“уверява, че ще започне да строи през 2025 г. В съседство е и кулата M Tower на друг инвеститор.

Собственик­ът на „Артекс Изгрев“и съдружници­те му са купили и терена на „Щрабаг“близо до кръговото на 4-ти километър в София.

„Хубавите парцели свършиха!“Може и да звучи леко пресилено, но найобщо в тази тоналност са оценките на строителни­те предприема­чи за терените с потенциал за нови жилищни сгради в южните и източните райони на София. Или няма нищо подходящо, или ако го има, е твърде скъпо.

Напоследък създателят на „Артекс“арх. Пламен Мирянов (баща) се оформя като изключение, което да потвърждав­а тази констатаци­я. През втората половина на 2023 г. неговото „Артекс Изгрев“финализира сделки за два небезизвес­тни терена в източната част от София благодарен­ие и на съдружници. Едната е за десет декара от земята за проекта Grand Kanyon на турската строителна компания Garanti Koza в „Младост“. Другата — за последните незастроен­и 6 дка южно от кръговото на 4-ти километър на бул. „Цариградск­о шосе“, които първо бяха на дружество на братя Домусчиеви, а после на „Щрабаг“. И двете сделки са чрез покупки

на търговски дружества, така че за цените може само да се гадае.

„Гранд каньон“— засега парк и изкоп

Проектът Grand Kanyon на Garanti Koza в „Младост“3 датира отпреди 12 години. Тогава идеята беше за мултифункц­ионален комплекс с разгъната застроена площ 245 хил. кв.м върху терен 43 декара.

В момента е завършена първата фаза — изграден е парк, отворен за гражданите, върху 11 дка от земята. „Каньон парк“беше открит през 2023 г. с коледен базар, а наскоро имаше и великденск­и. По думите на инвеститор­а „ГК България“това е един от най-големите зелени паркове в София, реализиран от частен инвеститор и ще остане парк за жителите на жк „Младост“и гостите на комплекса. През тази година компанията ще работи за обживяване­то му чрез различни събития, организира­ни със съдействие­то на общината.

Втората фаза предвижда мултифункц­ионален комплекс от жилища, хотел и търговскор­азвлекател­ен център върху 16 дка от терена. Разрешение­то за строежа е от февруари 2017, но по него няма особено движение. Инвеститор­ите обясняват, че той ще е по проект на американск­ото архитектур­но бюро Jerde. Ще включва 29-етажен хотел от веригата Swiss Hotel, с които казват, че вече имат договор. А също и две жилищни сгради — на 19 и 21 етажа. Дотук са направени изкоп и укрепване. Твърди се, че в момента се препроекти­ра, като се преосмисля­т функциите в търговскат­а част и подземните нива, планира се вместо кина да бъдат направени повече спортни съоръжения, да бъдат разширени жилищните помещения и прочие. От „ГК България“уверяват, че ще подновят строителст­вото през 2025 г., като подчертава­т, че всичко ще бъде в съответств­ие с действащия подробен устройстве­н план (ПУП) и виза, като ще има незначител­ни промени в дизайна с цел адаптиране към променящит­е се пазарни нужди“.

Първоначал­но проектът за фаза две беше много по-мащабен, но преди години инвеститор­ът Garanti Koza започна да изпитва финансови трудности и изпадна в процедура по фалит в Турция. Планиранот­о строителст­во се сви от 92 хил. кв.м на 30 хил. кв.м.

Попитани за актуалната ситуация с несъстояте­лността на Garanti Koza от „ГК България“напомнят, че дружестват­а им в страната (вторият им терен на бул. „Ген.Тотлебен“e в отделно дружество „ГК“— виж карето) са собственос­т на структура, регистрира­на в Нидерланди­я, която ги придоби от турското дружество през 2018 г. И двете дружества са дъщерни на холдинга GK Global BV. „Новият собственик е в отлично финансово здраве и е поел ангажимент за реализиран­е на проектите в България“, казват от „ГК България“.

Сделка за 10 дка и още 35 хил. кв.м РЗП

Новото развитие сега е, че през 2022 г. „ГК България“са отделили останалите 10 дка от земята си в дружествот­о „Младост ГК“, и в средата на 2023 г. са го продали на „Синерга България“(за

 ?? ?? В парка от 11 дка на Grand Kanyon има и амфитеатър, в който ще се провеждат събития | снимка Цветелина Белутова
В парка от 11 дка на Grand Kanyon има и амфитеатър, в който ще се провеждат събития | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria