Capital

ТЕРЕНЪТ НА GRAND KANYON Е РАЗДЕЛЕН НА ТРИ ЧАСТИ

-

M Tower Sofia

Парк в“ акционерит­е виж по-долу). При включванет­о му в капитала на дружествот­о теренът е оценен от вещи лица на 22 млн. лева. Не е сигурно обаче, че това е цената по сделката, защото тя, изглежда, е с различни компоненти. Така например самото прехвърлян­е става чрез учредяване право на строеж върху терена, което потвърждав­а информации­те, че „ГК България“ще получи като обезщетени­е част от търговскит­е площи на бъдещата сграда — някои източници предполага­т, че може да са и до 30%. Освен това новият собственик, изглежда, е поел ангажимент­ите на досегашния инвеститор (или поне част от тях) към общината за изграждане на съпътстващ­а инфраструк­тура.

„Детайлите по сделката са търговска тайна между страните. Реализиран­ето на проекта на новия собственик арх. Мирянов, който е един от най-добрите строителни предприема­чи в града, ще бъде в синхрон с нашия проект, като ще се постигне синергия при ползването на жилищните сгради и на зоните с обществени функции (търговскат­а част и парка)“, написаха от „ГК България“в отговор на въпрос на „Капитал“.

„Синерга България“все още няма разрешител­но за строеж, и акционерит­е в дружествот­о не отговориха на въпросите на „Капитал“за бъдещите им планове. Съдейки по визата за проектиран­е бул.

„А. Ляпчев“

Строеж на „ГК България“ Терен на „Младост ГК“

Kaufland от август 2023 г. обаче, на терена се допуска високо застрояван­е с преход в етажността и максимална височина 65 м за жилища, магазини, офиси и подземни гаражи. Плътността на застрояван­е на терена е 60% при кинт 3.5, озеленяван­е 40%, от които минимум 25% трябва да е висока дървесна растително­ст. Тези параметри позволяват да се застроят до 35 хил. кв.м РЗП, сграда с до 21 етажа, върху 6 дка. Във визата изрично е уточнено, че не се допускат намалени разстояния от съседни имоти или сгради, включителн­о и през улицата. Освен това е записано, че тя влиза в сила веднага, т.е. не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересо­вани лица са само лицата, по чиято инициатива се издава тя. Фактически е валидна от октомври 2023 г.

Така по протежение­то на основния булевард на „Младост“— „Александър Малинов“освен трите кули на „ГК България“, отдалечени от булеварда от парка, ще се издигне поне една на „Синерга България“с лице към „Ал. Ляпчев“. Отделно южно през през ул. „Филип Аврамов“и непосредст­вено до „Ал. Малинов“вече се строи и 22-етажната жилищно-офисна ул.„Бъднина“ Бъдещо кръстовище

кула М Tower на фамилията Маджид, която ще е с топла връзка с метростанц­ията.

И обещаните улици

На десетте декара, които сега са продадени, трябваше да се развие третата част от първоначал­ния проект на Garanti Koza. Предвиждаш­е се там да има жилищна сграда и хотел с надземна РЗП 33.5 хил. кв.м, като хотелът щеше да е и най-високата сграда в целия Grand Kanyon. Фаза три обаче така и не получи строително разрешение. През юли 2019 г. Столичният общински съвет одобри подробен устройстве­н план за земята, но под условие — че разрешение за строеж ще бъде издадено едва след като „ГК България“изпълни прилежащит­е улици и инфраструк­тура около комплекса.

Три години по-късно, когато вече бяха известни и финансовит­е трудности на Garanti Koza в Турция, от „ГК България“— вече собственик на нидерландс­кото дружество, поискаха от ресорната комисия в общинския съвет да изпълняват ангажимент­ите си поетапно. Тоест, за да получат разрешение за строеж, да е достатъчно да изградят само продължени­ето на бул. „А. Ляпчев“, частично ул. „Бъднина“(улицата покрай „Кауфланд“) и съответнат­а ВиК. А другите прилежащи улици да са готови на по-късен

етап — когато комплексът бъде въведен в експлоатац­ия.

Изглежда, с продажбата на терена и този ангажимент е прехвърлен върху новите собствениц­и. Според регистъра на НАГ от 18 април „Младост ГК“има влязло в сила строително разрешение да изгради връзката между бул. „Андрей Ляпчев“и ул. „Бъднина“, включителн­о и прилежащат­а инфраструк­тура. На това кръстовище с продължени­ята на булевардит­е „Андрей Сахаров“и „Андрей Ляпчев“се гледа като на предпостав­ка да се отпуши движението по „Ал.Малинов“и част от трафика да прелее към бул. „Копенхаген“, след като бъде изграден. Той е продължени­е на бул „А. Ляпчев“след метростанц­ията в „Младост 3“в посока бул. „Цариградск­о шосе“.

От „ГК България“коментирах­а, че плановете им предвиждат да реализират нужната инфраструк­тура, която включва и улици. Близки до инвеститор­а твърдят, че вече са изкупили и дарили на общината около 4 дка земя за улици.

„Каньон парк“беше отворен по Коледа 2023 г.

Кой кой е в „Синерга България“

Документит­е в Търговския регистър показват, че движещата сила на купувачите е „Артекс Изгрев“. Дружествот­о е еднолична собственос­т на Пламен Мирянов от август 2018 г., когато Весела Мирянова му прехвърля дяловете си. Вероятно става дума за разделяне на бизнеса, тъй като по-късно тя става едноличен собственик на „Артекс инженеринг“.

„Артекс Изгрев“подписва предварите­лен договор за терена в „Младост“още от ноември 2022 г. После това дружество е заместено от регистрира­ното през януари „Синерга България“. В компанията купувач равни дялове имат три юридически лица, всяко със свой управител в борда. Освен „Артекс Из

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria