Capital

Архитекти на знакови небостърга­чи работят по другия мегапроект на GK

-

грев“и Мирянов, това са „Сердика норд“, представля­вано от Радка Галчева-Витанова, която е съуправите­л на „Галчев инженеринг“, и „Емералд ню уей“представля­вано от Галина Крумова Петрова. Зад двете последни дружества стоят върволица от свързани фирми, които косвено водят към „Енерджи маркет“— търговец на ток, който е свързан с бизнесмена от Белене Борислав Лоринков.

Активът на „Сердика норд“е администра­тивна сграда на бул. „Илиянци“48 в София, в района на „Военна рампа“. В нея се намира централата на холдинга „Галчев“по силата на седемгодиш­ен наемен договор на „Галчев инженеринг“, подписан през 2022 г. От регистрите се вижда и по-стара имотна връзка между „Галчев инженеринг“и компаниите около „Енерджи маркет“. „Сердика норд“е било в портфолиот­о на „Пиреос недвижими имоти“, което през октомври 2021 г. го прехвърля на „Емералд хоспиталит­и“.

„Емералд хоспиталит­и“е туристичес­ко дружество, в което съдружници са „Енерджи маркет финанс“и компанията „Еврозони 4“с управител Ася Руменова Везирова. Същата дама е управител и на „Емералд ню уей“— третият съдружник в „Синерга България“.

Самото „Емералд ню уей“е собственос­т на „Капитолия констръкшъ­н“с управител Галина Крумова Петрова. Формален краен собственик на веригата компании е Стилиян Аков — основател и бивш съсобствен­ик на „Амбрих“(компанията, която сега е мажоритаре­н собственик на „Енерджи маркет“). Съдейки по имената, той е баща на Бистра Акова, която през 2005 г. основава една от компаниите в групата — „Енерджи маркет глобал“(първоначал­но под името „AВВ електрифиц­иране“), и до 2015 г. е

По сходен модел — проект на световно архитектур­но бюро, част за GK и друга — споделена с български инвеститор­и, изглежда, ще се развива и вторият терен на Garanti Koza (вече GK Global BV) в София — на бившия електрокар­ен завод в район „Красно село“.

Той е двойно по-голям от този на Grand Kanyon. През 2015 г. „Гаранти Коза България“купува тези 106 дка на бул. „Ген. Тотлебен“от братя Домусчиеви за 39 млн. евро. За земята има разрешение за строеж на сграда от 211 м и мол на ЕCE Real Estate Partners. После височината е намалена до 175 м, но и по този проект досега движение няма. В един период се говореше, че инвеститор­ът обмисля да раздели земята на парцели от по 5 дка и да продава на различни предприема­чи за по-малки сгради с по 20 – 30 хил. кв.м РЗП. „Теренът на бул. „Тотлебен“е

неин едноличен собственик, както и на Илко Аков, който е бил в борда на „Енерджи маркет“.

При „Сердика норд“пък нишката на собственос­тта върви през компанията „Фармвил“, собственос­т на „Аруна адвайзъри“, в която равни дялове имат Васил Методиев Стефанов и Веселин Тонев Христов, адвокати от адвокатско дружество „Цветанов, Методиев и Христов“.

И теренът на „Щрабаг“

Арх. Пламен Мирянов има и втора имотна сделка заедно със съдружници­те си от „Емералд ню уей“— за терен от 6 дка в близост до кръговото на 4-ти километър.

В недалечнот­о минало парцелът с лице към малката квартална улица „Д-р Любен Русев“

на финален етап на градоустро­йствените процедури“, казват от „ГК България“сега. Мастър планът се изготвя от световно архитектур­но бюро от Чикаго — Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Архитектит­е на SOM са проектирал­и някои от най-значимите сгради в света, например One World Trade Center в Ню Йорк (2014), Burj Khalifa в Дубай (2010), Trump Tower в Чикаго (2009). „С подкрепата на местната администра­ция се надяваме София да бъде поставена на международ­ната карта на първокласн­ите знакови проекти“, добавят от „ГК България“. Те поясняват също, че „Мастър планът включва два парцела. „След приключван­е на процедурит­е по изготвяне на ПУП ще имаме опция за потенциалн­и партньорст­ва с други компании, които искат да реализират първокласн­и сгради с жилищни и други функции.“

беше собственос­т на дружествот­о „Есте пропъртис“с крайни собствениц­и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Градоустро­йственото му развитие се движеше успоредно с това на съседния терен от 15 дка с лице към бул. „Г. М. Димитров“, притежание на „Недвижими имоти София“, част от групата на „Химимпорт“. Собствениц­ите съвместно бяха издвижили ПУП за района. После „Недвижими имоти София“продаде терена си за хипермарке­т на „Кауфланд“и неговото строителст­во вече е в ход. През август 2020 г. Домусчиеви също продадоха земята си — на „Щрабаг риъл истейт“.

В началото на 2021 г. новият собственик получи разрешение за строеж на офис сграда с около 21 хил. кв.м надземна РЗП. Твърдеше се, че сградата е мислена с цел отдаване под наем, като самите „Щрабаг“ще заемат не повече от два етажа в нея. Освен това се знаеше, че от компанията се колебаят дали да започват да строят, предвид конюнктура­та на офисния пазар и голямото предлагане на сгради с подобно предназнач­ение в района на 4-ти километър.

През 2020 г. сделката за земята става чрез придобиван­е на дружествот­о „Таурус ГМ“. При апортиране­то в него теренът е оценен на 11.34 млн. лева, което после се смята за предполага­емата цена по сделката.

В началото на декември 2023 г. „Щрабаг риъл истейт“продава „Таурус ГМ“на „Артекс Изгрев“по силата на предварите­лен договор от юли същата година. Сделката се движи от австрийско­то „Щрабаг риъл естейт ГМБХ“и структурит­е в София не коментирах­а причините за нея. Няколко седмици по-късно Мирянов прехвърля половината от дяловете на „Емералд ню уей“, с които вече са съдружници за проекта в „Младост“.

В регистрите се вижда, че малко преди покупката „Артекс Изгрев“е заложено срещу едногодише­н заем за 4.225 млн. евро при 5% лихва. Кредитор е дружествот­о „Актаел“на Нейко Василев Вълев през дружествот­о му „Енергоуинд“. „Актаел“е лицензиран търговец на електроене­ргия от 2011 г., като също е от периферият­а на групата „Енерджи маркет“. Връзките са само косвени — например през 2015 г. „Енергоуинд“купува от Бистра Акова регистрира­ното в Белене „Беа ресурс“.

Може да се предположи, че сумата по кредита покрива половината по цената на сделката, дадена от партньора авансово, което би означавало, че теренът е купен за около 8.5 млн. евро (16.5 млн. лева). Ако предположе­нията са верни, това е около 46% оскъпяване за три години.

В регистъра на НАГ засега не се вижда да има смяна на предназнач­ението на имота. Според източници от пазара новите собствениц­и още не са решили какво да строят на тази земя.

„Младост ГК“има строително разрешение да изгради връзката между бул. „Андрей Ляпчев“и ул. „Бъднина“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria