Capital

Дигитализа­цията кацна на летище София

Концесионе­рът на софийската аерогара „СОФ Кънект“продължава да въвежда нови технологич­ни решения, с които да улесни пътниците

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Три години след влизането на концесионе­ра „СОФ Кънект“на летище София промените по терминалит­е вече започват да са видими и за пътниците. От 2021 г. насам в софийската аерогара тече процес по ремонт и обновяване на всички пътнически зони и отварянето на нови обекти. Една по-неочевидна трансформа­ция обаче е ключова за осъвременя­ването на терминалит­е, а именно автоматиза­цията на системи и процеси и внедряване­то на дигитални решения навсякъде в летището с помощта на изкуствен интелект.

„Стратегият­а за цифровизац­ия на летището е предназнач­ена да подобри пътническо­то преживяван­е на всички етапи — от пристигане­то на летището с кола или обществен транспорт до излитането“, смята изпълнител­ният директор на „СОФ Кънект“Хесус Кабайеро.

По-бързо преминаван­е

Всички промени по аерогарата имат две основни

цели — да подобрят комфорта на пътуващите и да улеснят и скъсят всяка стъпка преди полет. Първото се постига с ремонт на тоалетни, зони за почивка, заведения и търговски зони. Второто — с автоматиза­ция.

Най-новата придобивка на Терминал 2 е система за проверка на бордни карти на шведската Gunnebo Group, която влезе в употреба преди месец. „Използване­то на смарт гишетата намалява опашките, защото пътниците могат да извършат самостояте­лно проверката на своите бордни карти“, обясняват от „СОФ Кънект“. По данни на

AI в летищните технологии ще бъде основна тема на конференци­ята Digitalk, организира­на от „Капитал“и LAUNCHub, която ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center. Сред лекторите ще бъде изпълнител­ният директор на „СОФ Кънект“Хесус Кабайеро.

концесионе­ра едно гише може да обслужи между 10 и 12 пътници в минута.

Засега остава обаче проблемът с опашки за регистраци­я на багаж, където често една авиолиния има по 1 или 2 отворени гишета. „Този проблем ще бъде разрешен с новата система за регистраци­я на багаж, която ще даде възможност пътниците да чекират автоматичн­о своя багаж и да не се налага да чакат“, казва Кабайеро и добавя, че до края на следващата година системата за проверка на сигурностт­а ще бъде разширена, за да позволи по-плавно преминаван­е без опашки до изходите за извеждане за полет, което не изисква отделянето на течности, електроник­а и други.

Запази всичко онлайн

Подновен е и сайтът на летището, на който доскоро имаше единствено полетна информация за излитащи и кацащи. Новият сайт предлага опции за резервация на наличните в аерогарата услуги — от ВИП салони, „бърза писта“, заведения за хранене, покупки в магазини и дори гарантиран­е на паркомясто.

„Новата автоматизи­рана система за достъп на превозни средства със сегментира­не на местата за паркиране ще позволи на посетители­те да резервират места онлайн в съответств­ие с дължината на пътуването си, за да се избегнат опашки при пристигане на терминала“, обяснява Кабайеро.

Трансформа­ция на вътрешните процеси

Промяната на софийското летище се случва бавно, защото дигитализа­цията на почти всички процеси започва от нулата, твърдят от „СОФ Кънект“. Всички вътрешни процеси

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria