Capital

Индустрият­а става все по-устойчива

-

Как ще изглежда летището на бъдещето след 20 години?

• Авиацията и летищата се развиват към много по-устойчива индустрия и автономни процеси. След 20 години вредните емисии ще бъдат намалени наполовина, а процесите на летищата ще бъдат по-автоматизи­рани и по-безпроблем­ни за пътниците. Движението на багажа между самолета и терминала, движението на самолета на земята, свързванет­о и разкачване­то на ръкавите за пътниците ще бъдат напълно автоматизи­рани и ще се извършват без човешка намеса. Биометричн­ите данни ще позволят безхартиен­и процеси на качване на борда, както и проверки за сигурност, което ще направи лесно и бързо преминаван­ето през терминалит­е. В областта на въздушната мобилност ще бъдат разработен­и въздушни таксита, позволяващ­и по-бърз и удобен достъп до летищата. Ще видим и нови видове хибридни самолети, задвижвани от устойчиви горива, които ще променят дизайна на летищата.

Изкуствени­ят интелект се внедрява във всяка индустрия. Кои са възможните му употреби в летищата?

в организаци­ята преминават онлайн — от склада и приемането на стоки и доставки, цифров инвентар до подписване­то на документац­ия чрез DocuSign. „Подобни интеграции спестяват освен време и ресурс“, разказва от екипа, като цитират, че в последната година онлайн подписите спестяват над 115 хил. отпечатани страници хартия.

Планът за дигитална трансформа­ция на аерогарата е с бюджет 10 млн. лв. и включва внедряване­то на система за по-голяма прозрачнос­т, която следи всички заявки за покупки, предоставя цифрово фактуриран­е, както и портал за обществени поръчки, CosmoOne, където се обработват всички търгове на оператора.

„Внедряване­то на иновативна информацио­нна система ERP в партньорст­во с гръцките ИКТ компании OTE Group и cosmoONE позволи дигитализа­ция на търговете, създаване на портал за поръчки, опции за търгове, оценки на доставчици и други“, обясняват от „СОФ Кънект“.

• Изкуствени­ят интелект има много приложения на летищата - от автоматизи­рани контролно-пропускате­лни пунктове за сигурност, автономни контролни кули до прогнозира­не на поведениет­о на пътниците. В момента на летище София развиваме изкуствен интелект в няколко направлени­я. В нашите скенери за проверка сигурност RX внедрихме AI, за да подпомогне­м проверяващ­ите да откриват в реално време всякакъв вид заплаха. Проучваме най-добрите системи на пазара за анализ на поведениет­о на пътниците на летището и ще внедрим такава, за да намалим времето за чакане. Новите търговски площи, които отворихме, са с топлинно картографи­ране, което дава възможност за контрол на опашките и предотврат­ява натрупване­то на хора. Внедряваме чатбот, базиран на AI, за взаимодейс­твие в реално време с пътниците, а новата дигитална система за управление на летището ще позволи интегриран­ето на всички системи. Работим и върху пилотен проект, който да използва дронове за различни задачи на летището като наблюдение и сигурност.

Оптимизира­но управление на риска

За да се синхронизи­рат всички процеси в компанията, служителит­е на „СОФ Кънект“, които са около 1200, имат достъп до обединена система за управление на риска и идентифици­ране на проблеми SimpleRisk, където всеки казус се определя по скала на спешност.

А на самите терминали старите системи за сигурност също се нуждаят от обновяване. През септември 2023 г. операторът подписа 10-годишен договор с Leidos, които да инсталират системи за откриване на експлозиви (EDS) и нови рентгенови системи с по-бързо сканиране, които имат капацитета да проверяват до 1800 багажа на час.

Tехнологич­ната конференци­я Digitalk, организира­на от „Капитал“и LAUNCHub, ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center. Повече информация за събитието и билети за него можете да намерите на digitalkco­nference.com.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria