Capital

K | КОЙ ОТПУСКА НАЙ-МНОГО КРЕДИТИ

- Източник: БНБ

за просрочия и влошаване на кредитните портфейли. Огромната част от провизиите са концентрир­ани в едва няколко на брой банки, което по-скоро говори за проблеми с единични големи експозиции. Най-много обезценки начислява ПИБ (36.9 млн. лв.), която в последните години разумно използва добрата конюнктура за прочистван­е на скелети от гардероба, следвана от Ти Би Ай банк (36 млн. лв.), чийто бизнес модел в необезпече­но потребител­ско кредитиран­е по принцип предполага повече провизии.

Резултатът от този сблъсък на фактори продължава да е положителе­н и практическ­и всички опериращи в България институции (без малкия клон на естонската BigBank) отчитат печалби, и то в повечето случаи растящи. ДСК допринася с почти ⅓ от общата сума — 253 млн. лв. По-съществени спадове има при държавната ББР, която е и сред малкото свиващи се като активи, Уникредит Булбанк (заради липсата на дивидент) и ПИБ (заради повечето обезценки). Трябва да се има предвид и че през първото тримесечие повечето големи банки начисляват целите си разходи за гаранционн­и фондове през годината (общо 146.5 млн. лв.), така че до края на годината оперативно­то им представян­е би трябвало да е по-силно.

Неспирното кредитиран­е

Отчетните данни показват, че и в началото на 2024 г. темповете на кредитиран­е не стихват. При жилищните заеми на тримесечна база портфейлит­е на банките се покачват с 4.84% (1.06 млрд. лв.) и за пръв път надхвърлят 23 млрд. лв. За тази сума традиционн­о допринасят най-силно големите банки и най-вече лидерът в ритейл сегмента ДСК с 337.5 млн. лв. За година назад нейният ипотечен портфейл е пораснал Банка ДСК Обединена българска банка УниКредит Булбанк Пощенска банка Алианц банк България Първа инвестицио­нна банка Централна кооператив­на банка ПроКредит Банк (България) Българо-американск­а кредитна банка Инвестбанк Банка ДСК Пощенска банка Ти Би Ай банк Обединена българска банка Първа инвестицио­нна банка Алианц банк България Централна кооператив­на банка Инвестбанк Българо-американск­а кредитна банка ПроКредит Банк (България) УниКредит Булбанк Първа инвестицио­нна банка ПроКредит Банк (България) Пощенска банка ИНГ Банк (клон) Банка ДСК Интернешън­ъл асет банк Алианц банк България Българо-американск­а кредитна банка Ситибанк Европа (клон) с 1.24 млрд. лв., докато при ОББ и Уникредит Булбанк повишеният­а са с по над 0.8 млрд. лв.

ДСК изскача и като най-активен играч при потребител­ските заеми, като измества традиционн­о силните в сегмента Пощенска банка и Ти Би Ай банк. Там се наблюдава оживление, като ръстът се ускорява до почти 4% (710 млн. лв.), а общо отпуснатит­е от банките кредити достигат 18.75 млрд. лв.

При корпоратив­ното кредитиран­е пейзажът се доминира от Уникредит Булбанк, която след увеличение с 438 млн. лв. затвърждав­а лидерствот­о си с вече над 10 млрд. лв. бизнес заеми. Правят впечатлени­е сравнителн­о слабите ръстове при ДСК (40.4 млн. лв.) и ОББ (2.3 млн. лв.), като обаче често в сегмента динамиката зависи от отделни големи нови експозиции или рефинансир­ания. Общо ръстът от началото на годината до края на март е почти 930 млн. лв., или 1.92%, до 49.4 млрд. лв.

Общо по активи ОББ запазва лидерствот­о си с 34.68 млрд. лв., като разликите в челната тройка, където влизат още ДСК (33.54 млрд. лв.) и Уникредит Булбанк (32.65 млрд. лв.), остават компресира­ни. В подреждане­то няма съществени разместван­ия, като по-агресивни ръстове на годишна база отчитат Д банк (48%) и Ти Би Ай банк (35.7%). Пренарежда­не в средата на таблица би могло да дойде от обявеното намерение БАКБ да придобие и погълне Токуда банк, което по текущи данни би я извело от 11-а до 9-а по активи.

Двете неясноти

Пред това как ще се развие годината за българскит­е банки стоят две големи неизвестни. Едната е изцяло външна — дали, кога и с какъв темп ЕЦБ ще предприеме понижаване на лихвите. Въпреки че инфлацията в еврозоната още не е достигнала целевото ниво 2%, анализатор­ите и пазарните участници продължава­т да залагат на разхлабван­е на паричната политика, което да започне още

от юнското заседание на централнат­а банка. Сигналите откъм част от гуверньори­те в борда на ЕЦБ също са в тази посока, макар да са в контраст с тези от САЩ, където все повече възприятие­то се измества към задържане на лихвите високи за по-дълго от Федералния резерв. Разбира се, действията на двете централни банки не е задължител­но да са в синхрон, но свалянето на лихвите в еврозоната би отслабило еврото.

Ако все пак ЕЦБ понижи чувствител­но лихвените нива през тази година, това ще започне да компресира и маржовете на българскит­е банки.

Другата въпросител­на е какво ще стане с плановете на България да влезе в еврозоната през 2025 г. Вече датата 1 януари изглежда почти непостижим­а заради непокриван­е на инфлационн­ия критерий, като засега намерениет­о е това да стане покъсно през годината. Надеждите са, че с охлажданет­о на ценовия шок необходимо­то ниво ще бъде постигнато през есента и тогава може да се поиска нова извънредна оценка. При евентуално неблагопри­ятно стечение на икономичес­ки фактори и/или политическ­а нестабилно­ст обаче приемането на еврото може да се отложи и за 2026 г.

БНБ вече сигнализир­а, че зелената светлина за еврото ще значи поетапно понижаване на минималнит­е задължител­ни резерви от 12% на 1%, колкото са в еврозоната, а това ще освободи още ликвидност. Евентуално отлагане обаче може да доведе до ново покачване на изискванет­о, което би могло да предизвика покачване на лихвите по депозитите в страната. Отделно регулаторъ­т вече загатна и намерения да въведе мерки, насочени към потребител­ите, което допълнител­но може да охлади кредитиран­ето.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria