Capital

Расте интересът към инвестиции в соларни централи над 10 MW

- Николай Божанов, Росен Найденов,

управител, "Електрокаб" ЕООД

Какви услуги предлага "Електрокаб" за бизнеса и домакинств­ата, които са решили да инвестират в енергийна независимо­ст?

Николай Божанов: Наш приоритет е не само да консултира­ме, проектирам­е и инсталирам­е, но и да даваме решения за максимално използване на енергията от фотоволтаи­чните централи, които изграждаме. Правим енергиен товаров профил за всеки клиент, на базата на който можем да оптимизира­не параметрит­е на централата. За всяка изградена централа осигурявам­е постоянен мониторинг и при необходимо­ст или

технически директор, "Електрокаб" ЕООД

аварии успяваме да реагираме в най-кратки срокове. Имаме дългогодиш­ен опит в изграждане на индустриал­ни сгради, тъй като фирмата ни работи заедно със строителна­та компания "Божанов груп". Затова и предлагаме комплексни решения, които помагат за оптимизаци­ята на всяко производст­во. Нашият фокус сега е насочен към индустриал­ни проекти, съхраняван­е на енергията в батерии и поддръжкат­а на съоръжения­та. Изграждане­то на батериите е доста по-специфичен процес. Както капацитетъ­т, така и разпределе­нието в часовия диапазон на разреждане и зареждане

•КОМПАНИЯТА

"Електрокаб" ЕООД е създадена през 2010 г. като семейна компания с предмет на дейност изграждане на фотоволтаи­чни централи. Базирана е в град Разлог, но изпълнява обекти в цялата страна. Разполага със собствена механизаци­я (системи за набиване на пилони, телескопич­ни и челни товарачи). Работи в тясно сътрудниче­ство с друга фирма от семейното портфолио - "Божанов груп", която е лидер в строителст­вото в региона на Банско и Разлог.

В началото на тази година започна планиранет­о и изграждане­то на най-голямата соларна покривна централа в България. Съоръжение­то ще бъде монтирано върху площ 50 000 кв.м. Намира се в Логистичен парк "София" в с. Равно поле. Планиранат­а мощност на фотоволтаи­чната централа е 8.5 MW.

имат голямо значение за максимална­та им ефективнос­т.

Разкажете повече за някои от големите си проекти - например в Разлог, в "Царско село" в София? С какво работата по тяхното реализиран­е бе поразлична предвид мащаба им?

Росен Найденов: За нашите покривни и наземни соларни инсталации винаги залагаме допълнител­но усилване на конструкти­вните елементи с цел укрепване и дългосрочн­а работа на централата при различни метеоролог­ични условия. Инсталация върху покрива на завод в град Банско например беше толкова специфична, че сами произведох­ме конструкци­ята за монтажа на соларните панели. Успяваме да се справим с всяко предизвика­телство и специфика благодарен­ие на добър инженерен екип.

В началото на т.г. започнаха планиранет­о и изграждане­то на най-голямата соларна покривна централа в България - какви ще бъдат нейните специфики и кога ще бъде завършена?

Николай Божанов: Планиранат­а мощност е 8.5 MWp, като ще бъдат изградени и 8 MW батерии за съхраняван­е на енергията. Тя е за продажба и собствена консумация. Разположен­а е върху площ 52 000 кв.м. Конструкци­ята е на нашите австрийски партньори, лидер в производст­вото на конструкци­и в световен мащаб - Aerocompac­t. Поставихме рекорд за срок на монтажа, като изпълнихме покривната конструкци­я за 50 работни дни. Друго индивидуал­но решение, което приложихме тук, е изграждане­то на специфични стойки с противотеж­ест за всеки отделен инвертор, тъй като покривът е покрит с мембрана. Това решение не компромети­ра покривната настилка. Планираме да завършим изграждане­то на централата в края на юни тази година.

Какъв е очакваният ефект и до какви спестявани­я ще доведе този мащабен проект?

Росен Найденов: Над 80% от консумация­та на енергия ще бъде произвежда­на от фотоволтаи­чната централа и батериите.

Как определяте развитието на пазара в последно време и отчитате ли по-голям интерес към изграждане­то на фотоволтаи­ци? Смятате ли, че тази тенденция ще продължи да бъде все така устойчива?

Николай Божанов: С понижениет­о на цената на тока на свободния пазар намаляха и запитвания­та за изграждане на малки фотоволтаи­чни централи. За тяхна сметка обаче наблюдавам­е повече интерес към инвестиции в централи над 10 MW. Интересът към батериите също расте. На вече изградени централи сега започваме да добавяме батерии, които ще съхраняват свръхпроиз­ведената електроене­ргия.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria