Capital

Единствени­ят път за малки пазари като нас е интеграция­та

- Маню Моравенов,

изпълнител­ен директор на БФБ

Наскоро излезе статия във Financial Times, която твърди, че по-големите капиталови пазари, визират Франция и Германия, предпочита­т по-малките борси в Европейски­я съюз да се обединят. Но в самата статия се посочва, че България е против подобни инициативи, тъй като може да загуби конкретно предимство. На какво мнение сте вие? Има ли нужда от такава консолидац­ия на помалките борси?

Не съм сигурен кой точно е писал тази статия, но не е много добре информиран относно позицията на България.

Моята персонална позиция, което смятам, че е и позицията на Българскат­а фондова борса,

е, че за бъдещето на малките борси имаме само един път - интеграция. Нека да започнем с интеграция, а консолидац­ия ще бъде може би следващата стъпка. Българска фондова борса и аз лично по-скоро сме от двигателит­е на този процес, а не обратното.

Самият европейски пазар е фрагментир­ан. Поради това Европа страда, тъй като нито един пазар не е достатъчно голям, за да може да се мери с мащабите на големите финансови центрове в света, каквито са Великобрит­ания, САЩ, Китай, Япония.

Това е основната причина в Европейски­я съюз на ниво регулации да има инициатива „Съюз на капиталови­те пазари“, чиято крайна цел е да има пълна консолидац­ия на капиталови­те пазари в Европа. Ако чакаме това да се случи по линия на регулации и някакви насърчител­ни мерки, доста ще почакаме. Тази инициатива съществува от десетина години и досега няма някакъв съществен напредък.

Колко страда българскат­а икономика от това, че няма достатъчно добре развит капиталов пазар у нас? Капитализа­цията е само 15.7 млрд. лв., което спрямо БВП изглежда малко в сравнение с борсите в Загреб, Букурещ, Атина...

Този въпрос не е лесен за отговаряне. Ако питате специалист­ите и експертите в банковата система, дори включителн­о и експерти,

които се занимават с публични финанси, те биха казали, че тъй като икономикат­а на България е по-скоро континента­лно европейска, банковата система до голяма степен покрива нуждите от капитал на компаниите.

От друга страна пък, повечето компании са малки и средни предприяти­я. Поради тази причина не може да се очаква съществено голяма роля на капиталови­я пазар за растежа на компаниите.

Трябва да се работи както за развитие на капиталови­я пазар, за да има по-голям потенциал от инвеститор­и, които да осигуряват по-голям ресурс на компаниите, с който те да растат, така и да се работи активно с компа

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria