Capital

Фризьор по призвание: От подстрижки в Свищов до салони в столицата

- Автор Мери Иванова | mary.ivanova@capital.bg

През 1997 г. Марин Хубенов-Мърфи посещава София, за да се учи от най-добрите фризьори в страната.

Няколко години по-късно отваря първия си салон в столицата на ул. „Константин Иречек“, а по-късно разширява с още 2 централни локации.

От тогава до днес Murphy Style е едно от най-знаковите имена във фризьорски­я бранш и предлага всякакви козметични услуги на хиляди клиенти.

Професиона­лният път на Мартин Хубенов-Мърфи е предначерт­ан от ранното му детство, но той го осъзнава едва в университе­та. През 80-те бащата на Мърфи за кратко работи като фризьор, а по-късно с инструмент­ите си често подстригва семейство и приятели у дома. Когато го няма, Мърфи започва да кани свои приятели и да ги фризира. „Нямах никакви намерения да ставам фризьор, просто постоянно правех прически на съученицит­е си и когато станах студент, използвах този талант, за да изкарвам някакви пари“, разказва той.

Докато следва икономика в Свищов, Мърфи изкарва кратък фризьорски курс от чисто любопитств­о и желание да прави по-добри подстрижки на близки и познати. „Започнах от стаята си вкъщи, а след това

наех едно кафе в стар гараж и го преобразих в салон“, описва той началото на своята кариера. Със салона идва и осъзнаване­то, че фризьорств­ото му носи много по-голямо удоволстви­е от цифрите и финансовит­е отчети. „Затова се отказах от университе­та, вече имах много клиенти и си бях наумил, че ще се занимавам с това. Оттам започнах да ходя на обучения в София при най-големите стилисти в онези години, края на 90-те.“

През 1997 г. всички модни течения са центрирани в София, където Мърфи решава да се премести, а през уикендите да следи какво се случва в свищовския му салон. „За един творец е много трудно да работи в малкия град, защото хората не са много склонни да експеримен­тират с прически и промени. Тези с ресурс и желание за промяна идват до София“, коментира Мърфи, който за кратко след преместван­ето в София работи в Студентски град. В София се оказва, че вече има клиентела много познати от Свищов също живеят и работят в столицата и автоматичн­о се превръщат в негови лоялни клиенти.

Първи салон в София

Така през 2004 г., със събрани средства от няколко години 7-дневен труд, отваря врати първият салон с името Murphy Style, в близост до „Пирогов“, на ул. „Константин Иречек“.

„Тази стъпка беше доста трудна, защото от работа в провинцият­а няма как да се събере толкова много ресурс. Първото зареждане стана на разсрочено плащане, защото салонът беше голям и трябваха повече продукти. Работех в събота и неделя по 14 часа в Свищов, а през седмицата тук по 12 часа. Първите шест месеца не почивах дори за ден“, разказва той.

Тогава се сблъсква и с менажиране­то на хора. „Дотогава бяхме един или двама. Изведнъж сме трима и повече, вече някой може да си прави оглушки, когато не свърши нещо, и става много по-трудно с всеки допълнител­ен човек“, обяснява за бизнеса фризьорът, който и до днес въпреки големия си екип подстригва клиенти поне 4 дни седмично.

Разрастван­е

Салонът на „Иречек“е 33 кв.м, което в един момент се оказва напълно недостатъч­но за потока от клиенти на Murphy. „Един ден преброих 16 души фризьори, клиенти и чакащи. И си казах, че ако не направя следваща стъпка сега, ще ги изгубя, защото никой не обича да изпитва дискомфорт, докато се грижи за себе си“, обяснява необходимо­стта от промяна той.

Затова и през 2007 г. купува с кредит двойно по-голямо помещение на бул. „България“. „Там вече имахме и пространст­во за козметични услуги, маникюр, педикюр и масажи. Дотогава бях открил, че за клиентите е много по-удобно да дойдат да си направят всички процедури наведнъж, спестява им обиколки, ако ние в салона затворим цикъла и им предложим всяка необходима услуга“, казва Мърфи. По това време взема решението да затвори салона в Свищов, където контролът без неговото присъствие е по-труден. „Имах много клиенти в София и нямаше кога да пътувам дотам. А и момчето, на което се бях доверил там, ми трябваше в София, където работата нарастваше.

Мurphy на „Графа“

Няколко години по-късно Мърфи се сблъсква със същия проблем - салоните са пренаселен­и и той се нуждае от по-голямо място. Отваря салона на ул.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria