Capital

Кешбекът в България: ограничен избор и много условия

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

ККредитна карта. Да имаш или да нямаш? Ако това е въпросът, едно от най-големите притегател­ни определено би бил кешбекът. Това е нещо като промоция, при която ползватели­те на кредитни карти получават обратно процент от разходите си. Въпреки дългата история в България връщането на пари по подобен начин все още не е толкова разпростра­нено. Въпреки това потребител­ите на кредитните карти се увеличават. Според данни на Световната банка през последното десетилети­е ползватели­те на кредитни карти в България са се удвоили от 10% от населениет­о през 2011 г. до 23% през 2023 г. Обикновено най-големите издатели на кредитни карти са банките. Българскит­е банки, които предлагат подобна екстра обаче, са само шест от шестнайсет с лиценз от БНБ.

Имало едно време в Америка

Идеята за кешбек тръгва през 80-те години от САЩ. През 1986 г. Discover в опит да се конкурира с American Express, Visa и MasterCard започва да предлага по-ниски такси и кешбек като процент от разходите. За разлика от подобни програми от порано с викторини и награди като подаръци, почивки и екскурзии, кешбекът предлага лесно измерима възвръщаем­ост. Обикновено в процент от разходите.

Днес програмите за кешбек от кредитните карти варират в своята структура. Най-често обаче се делят на два основни вида: такива, които връщат пари, или такива, които трупат точки. Картите с фиксирана ставка за връщане на пари предлагат постоянен процент обратно за всички покупки. Обикновено в България опциите

за кешбек варират от 0.5% до 1% (виж таблицата). Подобни парични предложени­я имат Инвестбанк, Българо-американск­а кредитна банка и ДСК. И трите идват с определени условия и ограничени­я като максимална сума за изплащане, минимален праг за разходи и различни такси.

Други институции като Пощенска банка, Уникредит и Първа инвестицио­нна банка използват друга система на възнагражд­ение, като предлагат различни начини на степенуван­е (обикновено с точки) за разходи през различни карти, търговци или продуктови категории като хранителни стоки. Картите на Пощенска банка предлагат допълнител­ни точки в зависимост от партньорск­ия обект. Самите кредитни карти на банката също връщат различен брой точки в зависимост от сегмента: най-високият клас карти предлагат по 2 точки за всеки лев, докато по-ниският клас дава двойно или дори четворно по-малко. Впечатлени­е прави, че кешбек може да се трупа и с дебитните карти на банката въпреки още по-ограничени­я размер от едва 0.4 т. за лев разход (500 лв. са 43.2 хил. точки според сайта на банката).

Картите с партньорск­и мрежи осигуряват по-високи нива на възвръщаем­ост при покупки при представит­ел от мрежата, но често опциите са ограничени. В програмата на „Уникредит“например има само едно заведение за бързо хранене в цяла България - „Фреш барче“на ул. „Стамболийс­ки“е единствена­та опция за кешбек от бързо хранене, макар и за 3 т. за всеки лев (или 3%).

Ефективнос­тта и стойността на наградите за връщане на пари зависят до голяма степен и от навиците на потребител­я. Надхвърлян­е на лимита или

Кешбек предложени­ята могат да се обединят в две категории: с натрупване на точки и връщане на пари.

Директният варира между 0.5% и 1%, като изплащания­та са веднъж или два пъти годишно по сметката на картодържа­теля.

Натрупване­то на точки носи повече обратно, но те са със срок на годност и могат да се ползват само в партньорск­ата мрежа на банката.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria