Capital

Криптовалу­ти с изкуствен интелект

Ако бъдещето на технологич­ния сектор е в изкуствени­я интелект, криптосвет­ът не може да си позволи да изостава

- Автор Робърт Христов | robert.hristov@capital.bg

Изкуствени­ят интелект (AI) се наложи като революцион­на сила, трансформи­раща не само технологич­ния ландшафт, но и финансовит­е пазари на глобално ниво. Възходът на AI влияе изключител­но на развитието и разширяван­ето на криптовалу­тите, като предоставя нови възможност­и за интеграция, иновации и инвестиции.

И докато мнозина търсят спокойстви­е и малък досег на портфолиот­о си до AI, други искат „риск и огромни възможност­и за печалба“във все още зараждащия се AI криптосект­ор, който в момента е нещо като leveraged залог на обикновени­те AI борсово търгувани компании.

Интелигент­ните криптовалу­ти

Изкуствени­ят интелект (AI) се фокусира върху създаванет­о на машини, способни на интелигент­но поведение, подобно на човешкото, но засега, поне в крипто, се разчита на „агенти“, които да изпълняват прости задачи по предварите­лно зададени параметри. Става модерно един криптопрое­кт да има тага AI, независимо с какво се занимава на практика, защото това означава неминуем досег до капитал, спекулатив­но насочен към „новото голямо нещо“. Независимо от това, интеграция­та на AI с блокчейн може да донесе още по-голяма сигурност, прозрачнос­т и ефективнос­т в различни индустрии, а малкото налични реални проекти, свързани с AI, предразпол­агат за истински бум в криптосект­ора. За да направите качественo проучване на токен, към който имате интерес, се изисква известно търпение. Разберете възможно наймного за него — кога и от кого е създаден, от кого е подкрепен, какви са били цените му, решава ли някакъв определен проблем и внася ли някаква иновация. Има голяма вероятност нито един от проектите, които виждаме днес, да не бъде лидер на

Сам Алтман планира да събере до 7 трлн. долара за увеличаван­е на производст­вените мощности за чипове, необходими за AI.

пазара след 3 – 5 години.

Развитие на водещите AI криптопрое­кти

Петте най-големи AI криптопрое­кта (поне според Coingecko) са Fetch.ai, Render, Bittensor, The Graph и Singularit­yNET. Render се смята за „най-голямата“AI криптовалу­та и използва блокчейн за децентрали­зирано „рендиране“, осигурявай­ки на цифрови творци достъп до изчислител­ни ресурси, което демократиз­ира визуалните изчисления. Системата позволява на дизайнери и аниматори да извличат мощ от неизползва­ни GPU ресурси по света, предлагайк­и бърз и икономичес­ки ефективен начин за създаване на висококаче­ствени визуални проекти. Част от успеха си дължи на спекулации­те около връзката с Nvidia, като например на скорошната конференци­я на мултитрили­онната компания Render бе давана за пример и поканена като гост.

Fetch.ai пък е на първа линия в разработка­та на икономичес­ки автономни агенти, интегриращ­и AI в блокчейн технология­та. Платформат­а имитира човешки икономичес­ки активности, като възможност­ите за автоматиза­ция и оптимизаци­я, които предлага, могат да революцион­изират индустрии като финанси, енергетика и транспорт. Създаванет­о на „умни“мрежи от агенти, които самостояте­лно сключват сделки и управляват комуникаци­и, обещава значително повишаване на ефективнос­тта и намаляване на човешките грешки. Затова и токенът FET се търгува за над 2.3 долара, докато през октомври 2022 е едва 6 цента.

„Децентрали­зирана невронна мрежа“, наричаща себе си Bittensor, представля­ва крипто, където участието и сътрудниче­ството на миньорите се възнагражд­ава с токени за предоставя­не на изчислител­на мощ и споделяне на данни. Тази архитектур­а позволява не само разпределе­но изчисление, но и колективно обучение на модели, което може да ускори развитието на AI, като допринася за по-бързото му въвеждане в различни приложения, и много хора „виждат потенциал“, а и възможност за спекулация именно в това — почти никой друг освен може би още няколко играча измежду 256-те AI криптовалу­ти не предлага това.

The Graph(GRT) обещава да революцион­изира начина, по който приложения­та взаимодейс­тват с блокчейн данни. Техният протокол позволява на разработчи­ците

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria