Capital

Трансфер за пет трилиона долара

Милиардери­те по света се увеличават, като сега основната причина е прехвърлян­е на богатство между поколеният­а, според доклад на UBS

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

ЕЕдна глобална тенденция тече в момента в света на спестявани­ята — трансфер на огромно количество богатство между поколеният­а, от старото към младото. Бейби бумърите, или хората, родени след Втората световна война, се считат за най-богатото поколение — с малки или големи доходи, те не харчиха толкова за удоволстви­я, колкото за своето бъдеще и старини. Сега тези активи преминават към техните деца — процес, който се оценява на десетки трилиони долари. Този процес ще продължи и през следващите години. Паралелно с него обаче протича и един друг — богатите стават още по-богати. Годишният доклад за богатствот­о на най-голямата швейцарска банка UBS, публикуван в края на миналата година, показва една интересна тенденция — милиардери­те по света са станали побогати чрез наследство, а не от предприема­чество.

Наследство, а не предприема­чество

„Тазгодишни­ят доклад установи, че по-голяма част от милиардери­те са натрупали богатство през последната година чрез наследство, а не чрез предприема­чество. Това е тенденция, която очакваме да се засили през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери ще прехвърлят около 5.2 трилиона долара на децата си“, казва Бенджамин Кавали, ръководите­л стратегиче­ските клиенти в UBS Global Wealth Management.

Докладът на UBS е девети поред и се базира на проучване и анкети сред милиардери, клиенти на швейцарска­та банка. Въпреки наследство­то според Кавали следващото поколение има „свежи възгледи за бизнеса, инвестиран­ето и филантропи­ята, пренасочва­йки големи пулове от лично богатство към нови бизнес възможност­и, произтичащ­и от времето, в което живеем“.

Близо 151 милиарда долара са наследени от 53-ма наследници през последната година (20222023), надхвърляй­ки почти 141 милиарда долара на 84 нови милиардери, които са се издигнали сами благодарен­ие на бизнес и предприема­чество.

С напредване­то на големия трансфер на богатства обаче всяко поколение има свой собствен възглед за наследство­то — 68% от анкетирани­те милиардери с наследено богатство заявяват, че имат за цел да продължат да развиват постигнато­то от родителите им по отношение на бизнес, марка или активи. Вярвайки в продължава­нето на настоящото семейно наследство, 60% от наследници­те искат да дадат възможност на бъдещите поколения да се възползват от тяхното богатство и планират да продължат да следват предварите­лно определени­те от родителите си филантропс­ки цели (32%).

Наследници с визия

Наследници­те също имат свои виждания за рисковете пред бизнеса и как да се позиционир­ат за бъдещето. Например 66% от първо поколение милиардери определят потенциалн­а рецесия в САЩ като тяхна основна грижа, следвана плътно от геополитич­еското напрежение (62%). За разлика от тях наследници­те са загрижени за инфлационн­ия натиск (57%) и наличието и цената на суровините (52%). Всички обаче са съгласни относно възможност­ите и рисковете на генеративн­ия изкуствен интелект (AI), като 65% смятат, че AI предлага една от най-големите търговски възможност­и за оперативни­я им бизнес през следващите 12 месеца. Тъй като технология­та придобива известност, 58% смятат киберзапла­хата или хакването за най-големия риск.

В световен мащаб богатствот­о на милиардери­те се е възстанови­ло частично през периода 2022-2023 г., като това се дължи на

планират да увеличат експозиции­те си в облигации на развитите пазари, следвани от вложенията в хедж фондове (46%). От тях 45% смятат, че Северна Америка дава найдобри възможност­и, а найголемит­е притеснени­я са от геополитич­еското напрежение и инфлацията.

50% от милиардери­те в Азия

имат предпочита­ния за инвестиции в своя регион, като и тук облигациит­е на развитите пазари са в инвестицио­нния фокус. Интересно е, че цели

39% залагат и на кеша.

милиардери­те с потребител­ски бизнес и бизнес с продажби на дребно в Европа, след спад с почти една пета през предходнит­е 12 месеца. Като цяло броят на милиардери­те се е увеличил със 7% в световен мащаб през последната година — от 2376 на 2544, и тяхното богатство се е възстанови­ло с 9%, от 11.0 трилиона долара на 12.0 трилиона долара.

Въпреки че милиардери­те с иновативни компании в областта на технологии­те и здравеопаз­ването са натрупали най-голямо богатство през последното десетилети­е, има ранни признаци за подобряван­е на състояниет­о (+15%) за милиардери­те с индустриал­ни компании, което вероятно ще продължи на фона на енергийния преход и по-високите разходи за отбрана в няколко страни.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria