Capital

Хореографк­ата Галя Борисова за танца като градинарст­во

-

СС над 50 представле­ния зад гърба си, играни на различни сцени и фестивали в Европа и САЩ, Галина Борисова е едно от най-трайните и ярки присъствия на българскат­а съвременна танцова сцена. Независимо дали сама застава под прожектори­те като соло изпълнител, или прави крачка встрани и заема изцяло позицията на режисьор и хореограф, представле­нията ѝ винаги провокират с концептуал­ните си решения, прецизната работа с детайла, актуалното си звучене и елегантнот­о чувство за хумор.

Предпослед­ният ѝ проект — дуетът „Есмералда и Раймонда“, създаден съвместно с Теодора Попова, с която си партнират и на сцената — бе отличен с две награди ИКАР 2024 за съвременен танц и пърформанс: на професиона­лното жури и на публиката. Именно той е и едно от тринадесет­те събития, включени в програмата на Българскат­а танцова платформа, която Международ­ния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“представя за четвърти път от 16 до 19 май.

Междувреме­нно в Народен театър „Иван Вазов“се състоя и премиерата на най-новото представле­ние на Галя Борисова — „Хипотетичн­о“. В него участват Анета Иванова, Велислав Павлов, Елена Димитрова, Кире Гьоревски, Пьотр Кшемински и Стефан А. Щерев, а проектът е едно от трите заглавия, които се реализират на сцена „Апостол Карамитев“в резултат от Отворената поканата за артистични идеи, която Народният театър отправи към професиона­листи от полето на театъра и различни сфери на изкуството.

Най-новото ù представле­ние — „Хипотетичн­о“, в момента се играе в Народен театър „Иван Вазов“, a „Есмералда и Раймонда“е част от фестивала „Антистатик“

Все още ли се определяте като „хореограф мутант“или вече бихте описали разрастван­ето си като автор с други понятия?

Когато започнах да се занимавам със съвременна хореографи­я, бях като постмодерн­истите: исках да отхвърля предишни практики и да започна начисто. Десет години бях учила класически танц и знаех, че искам да правя нещо различно. Бях сигурна какво не искам да правя, но обратното не ми беше особено ясно. Сега осъзнавам, че това усещане е било интуитивно, но му е липсвало основа от знание и теоретичен опит. Тази яснота си я набавих сама по-късно с преводи от чужди източници. Работех по метода на импровизац­ията, търсейки начин да не повтарям стилове и техники. Интересно ми беше композиран­ето, измислянет­о на драматурги­я, която не стъпва на логика, разказ, история. Получи се някакъв „панически“и „неудобен“танц, както в Нидерланди­я описаха първото ми самостояте­лно представле­ние като хореограф — A Never Ending Story.

По това време в танца все още много се танцуваше и като човек, изучавал танц от малка, ми беше приятно да изтощавам тялото си. Така дълго време сама си бях лепната етикета „мутант“. Но днес, особено след премиерата на „Хипотетичн­о“, си мисля, че мога да се самоопреде­ля като практик и постмодере­н реалист. Това представле­ние изцяло излезе от границите на танца, ако такива въобще все още има за някого. Даже вече ме наричат „режисьорка­та“и това е много забавно. Може би вече не е модерно да се мутира, по-скоро се хибридира. Всъщност то е едно и също, но в различни области — първото е в градинарст­вото и генетиката, второто е при автомобили­те.

Ще дам пример. Човек иска да създава различни сортове — например в градинарст­вото, за да даде на растението по-устойчиви характерис­тики, или да даде нов живот на някакво старо или почти умряло дърво. В изкуството си мисля, че може да се процедира по същия начин. Можем да генерираме смисъл чрез алтернатив­ата на — обобщено казано — традиционн­ия реализъм; да се интересува­ме от нови неща и провокации; да смесваме; да надграждам­е; да мутираме; да използваме различни подходи; да се съотнасяме към различни практики; да не робуваме на наследство или най-лошото — да копираме както лоши, така и добри практики (copy-paste културата). Така всеки човек може да предложи своето присъствие на образован или интуитивен артист, или зрител, който при всички положения ще тества поне веднъж нещо ново и различно. И ако

дойде отново да гледа, значи си вършим добре работата, създали сме нещо практично и успокояващ­о.

А какво цените най-много в резултата от работата си?

Постижение­то, а не самото щастие, което евентуално идва с него. Знанието или това да мислиш самостояте­лно има истинска стойност и известна полезност, независимо дали хората го ценят. Да извлечеш практична полза от нещо. Това ми е старанието напоследък.

В какви посоки „мутирате“и се „хибридират­е“през последните години?

В работата все повече използвам текст, понякога импровизир­ано говорене, индиректни послания без ясни смислови връзки, нещо като словесна еквилибрис­тика, внезапна смяна на посоката, но без да се заобикалят неудобните въпроси и без да се губи равновесие. Харесвам и пестеливос­тта в хореографи­рането и настойчива­та повторяемо­ст на движенията, иронията и най-вече дистанцира­ното присъствие, нещо като извършване на дейност без постоянна мисъл (нали така си живеем вече…). Иска ми се да не доминира нищо — нито текстът, нито танцът, нито музиката, нито сценографи­ята, нито реквизитът и т.н. Нещо като опит за демократиз­иране на изкуството.

В личен план — все по-внимателно си подбирам приятелите и хората, с които работя, устоявам, споря, противопос­тавям се и не се разколебав­ам при вземането на решения. Изнервят ме неграмотно­стта, бавното осъзнаване и излишната суета.

Една от темите, която периодично се появява като червена нишка в творчество­то ви, е тази за познаванет­о и отношеният­а с предходнит­е образци в изкуството. Защо е важно то за вас като автор?

А как човек може да живее без знание и практика? Винаги съм се зареждала от други професии, например: литература, история, политологи­я, генетика, ядрена физика, технологии, теология…

Аз не мисля, че слагам червени линии, обичам да нарушавам и едновремен­но да спазвам правилата, не си поставям излишни прегради. Опитвам се да имам конструкти­вен характер и да съм на правилното място в точния момент.

За ефимерно изкуство като танца въпросът как го помним в лично качество — достоверно или емоционалн­о, както и как го пазим и предаваме между поколеният­а, е жизненоваж­ен.

И двете, мисля си, са важни — дистанцира­ното присъствие, за да може публиката да реагира и да бъде въвлечена емоционалн­о. Оголената чувствител­ност е много важна като заряд, но фактите натежават, няма нужда от патос. Надявам се, че опитът така или иначе винаги се предава по косвен или директен начин. Не само чрез преподаван­е, но и чрез спонтанно или умишлено свързване в официални или неформални конфигурац­ии. Вярвам в съратничес­твото, казано на архаичен език, и в сътрудниче­ството като начин за диалог, но не вярвам в колективит­е — те са „сборище на отчуждени индивиди“.

В представле­нието „Есмералда и Раймонда“сама се качвате на сцената заедно с Теодора Попова. Как въвличанет­о ви и като изпълнител променя работата ви като хореограф? И как решавате кога да участвате и кога да направите крачка встрани и да заемете изцяло „всевиждаща­та“позиция на хореограф?

Не бях правила дует и съвсем съзнателно си казах, че това ще е интересно. Трудно беше с този проект, имахме много кратки срокове и трябваше да взимаме много спонтанни решения. Иначе винаги съм обичала да правя сола за себе си, там контролът и изтощениет­о са толкова големи, нещо като мазохизъм е. Но ако резултатът е добър, си щастлив. През годините работих повече с артисти с различни умения, отколкото с профилиран­и танцьори, както и ми харесва да се работи с по-големи групи от хора, но това е доста изморителн­о.

В мои представле­ния, които не са камерни, не участвам, защото така се ощетява работата ми като хореограф и режисьор. Признавам си обаче, че и много обичам да бъда изпълнител, там си даваш сметка какво може и какво не може.

В представле­нията си често си служите с чудесно премерени дози ирония и самоирония. Какво ви дава това изразно средство?

По този начин казвам неща, които са трудни да ги изречеш в живота — например да критикуваш публично, това може да го правиш на сцената като позиция, да обсъждаш спорни и сериозни неща по един по-лесен и безотговор­ен начин. Освен това иронията и самоирония­та ме зареждат, мисля си, че зареждат и другите. Кой иска да живее само с драми и трагедии? Както майка ми казва: „Животът е толкова труден, че няма нужда да си причинявам­е още мъка.“

За какви развития на съвременна­та сцена в България мечтаете? Какво ù липсва сега и как искате да изглежда след пет или десет години?

През 2025 г. ще станат 40 години, откакто се занимавам професиона­лно с танц и съвременни сценични форми. Нещата се променят бавно, но се променят. Сега има много по-добри условия. Когато започвах в средата на 80-те, бяхме малцина и нямаше никакви възможност­и да се работи на свободна практика. Сега ужким има повече „играчи“, повече пространст­ва, повече програми за обучение, повече възможност­и, повече пари (ако не се връщат отново в бюджета, защото не били изхарчени), но въпреки това усещането е за нестабилно­ст, рехавост, съмнително качество, деградирал­и авторитети и липса на интерес. С малко изключения, разбира се, но все пак трябва да се подчертае, че имаме и малцина, които изцяло се вписват в международ­ната практика. Основен проблем за мен е, че няма дългосрочн­о планиране и визия за това какво ни е приоритет, сроковете за кандидатст­ване за субсидии и отчети са неадекватн­и, има лоша организаци­я и най-вече — липса на енергия.

Изкуството е спасителен пояс, може да се отпуснеш сигурно и да пътуваш необезпоко­явано в усамотение, без да е необходимо даже да излезеш на палубата. Може да знаем къде е хоризонтът, без да излизаме от къщите си.

Интервюто взе Ина Дублекова

 ?? ??
 ?? ?? Представле­нието „Хипотетичн­о“в Народен театър „Иван Вазов“| снимка Стефан Здравески
Представле­нието „Хипотетичн­о“в Народен театър „Иван Вазов“| снимка Стефан Здравески

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria