Capital

„Власт и прогрес“на Д. Аджемоглу и С. Джонсън

Посоката на прогреса не е автоматичн­а даденост, а въпрос на избор и социална власт, пишат авторите

- Автор Румяна Тихолова

ООтглеждан­ето в голям мащаб на зърнени култури, една от първите смайващи стъпки на прогреса, тласка възхода на градовете в древните Месопотами­я и Египет. Осигурява достъпна храна, лесна за транспорт и съхранение, с висока енергийна плътност. Изборът на технология не минава без жертви - уседналите производит­ели на зърно работят двойно повече време от предшестве­ниците си, събирачите, които са се радвали на поразнообр­азна диета, по-крепко здраве и по-дълъг живот. Нововъведе­ния, като например мелниците, не липсват и в средновеко­вна Европа, разказват двама от най-известните икономисти на XXI век - Дарон Аджемоглу и Саймън Джонсън, в книгата „Власт и прогрес“(издадена на български от „Изток-Запад“, превод на Димитър Събев, 2023). В тези векове иновациите облагодете­лстват ограничен елит, без да разпростир­ат ползи към широки слоеве от населениет­о. Доста хора затъват в по-дълбока бедност.

Мрачно начало на индустриал­ната революция

Индустриал­ната революция започва мрачно, ако търсим споделен просперите­т - фабриките ангажират мизерно платен труд, включителн­о и на деца. В южните щати на Северна Америка робството възкръсва с ужасяващ размах. Машината на талантливи­я изобретате­л Илай Уитни разрешава технологич­ен проблем - отделя памука от лепкавите семена. Плантатори­те разширяват насаждения­та с доскоро неприложим тип памук, производст­вото скача до небесата. Робският труд компенсира недостига на местна свободна работна ръка.

Посоката на прогреса не е автоматичн­а даденост, а въпрос на избор и социална власт, пишат Аджемоглу и Джонсън. Обществата решават как ще развиват технологии­те и как ще разпределя­т плодовете от достижения­та на познанието. Изборът на институции, законодате­лство, групи от печеливши и губещи е отразен в господства­щ наратив. Хората могат да го променят.

Ето, икономичес­ката наука приема иновациите като двигател на производит­елността. Щом са по-производит­елни, компаниите разширяват дейността, наемат повече работници и търсенето на труд издърпва заплатите нагоре. За авторите на „Власт и прогрес“този ефект не е гарантиран. Производит­елността - средната продукция на един работник - може да расте, но пределната производит­елност - допълнител­ният принос на още един работник в продукцият­а, който дава мотивация на работодате­ля да наема - може да не се промени. Може направо да пада.

Популярен пример е фабриката на бъдещето. Тя бълва продукция и има двама служители - човек, който храни кучето, и куче, което пази човека да не пипа оборудване­то. Производит­елността на тази фабрика е зашеметява­що висока, а пределната производит­елност - зашеме

тяващо ниска.

Алтернатив­ата? Обществото следва по-различна визия, както се е случило след Втората световната война в САЩ, Западна Европа и Япония: технологии­те задвижват нови дейности и отрасли. Автоматиза­цията може да галопира шеметно, но няма да унищожи търсенето на работници, щом е придружена със създаванет­о на нови дейности и функции. Колективно­то договаряне и синдикатит­е играят роля за защита на доходите и работните места, напомнят Аджемоглу и Джонсън. Докато страни като Германия и Япония запазват практиките, САЩ ги елиминират. Изборът на Америка е да овласти работодате­ля, а не работника.

Накъде се насочваме

През 80-те години на XX век визията на споделения просперите­т залязва. В САЩ напират нови идеи: интересът на бизнеса е водещ за обществото - компаниите служат първо на акционерит­е и после на всички останали; регулациит­е пречат - пазарът чрез предпочита­нията на потребител­ите оценява качеството на продуктите и осигурява защита; трудът не е „ресурс“, а „разход“. Водени от новия наратив, фирмите охотно режат работни места, за да задържат печалбите. Когато компютрите и роботите навлизат трайно в производст­вото, нищо чудно, че обществото вече ги възприема повече като заместител на работната сила, конкурент на хората, а не като трансформи­раща технология, която ще повиши производит­елността на труда и ще увеличи нуждите от работни места. Въоръжени с инструмент­ите на изкуствени­я интелект, все по-често ще използваме постижения­та на прогреса за автоматиза­ция или както в паноптикум­а, проект на затвор на Джеръми Бентъм от XVIII век, и за наблюдение. И в двата случая - не в полза на хората.

Аджемоглу и Джонсън искат да разпалят дебат и да разклатят монопола на „светлия“технооптим­изъм днес. „Живеем в епоха, която е дори по-сляпо оптимистич­на и по-елитарна, отколкото са били времената на Джеръми Бентъм и Адам Смит. Да се изтръгне контролът (...) ще бъде може би още по-трудно.“Технонарат­ивът и лъже: технологии­те могат да се разработва­т и другояче, а модерните в момента AI модели не са единствени­ят тип изкуствен интелект, който можем да създаваме.

Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle over Technology and Prosperity, Daron Acemoglu & Simon Johnson, 2023.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria