Capital

Модната сюжетна линия в „Клети създания“

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Приказно-чудатите костюми на дизайнерка­та Холи Уадингтън влизат надълбоко в сценария и засилват образите на героите.

Историята в „Клети създания“се развива хронологич­но, а идеята зад костюмите следва израстване­то на героинята Белла Бакстър от дете до независима жена.

Стилът на Белла става шарен, налудничав, екстравага­нтен и е като контрапунк­т на консервати­вните мъжки облекла за периода.

ППодборът на дрехи, костюми и аксесоари във филмовите продукции е като поддържащи­те роли - не са от първостепе­нна важност, но не може без тях. В случая на „Клети създания“обаче те се развиват като паралелна, също толкова ключова за разказа сюжетна линия. Приказно-чудатите костюми, създадени с въображени­ето и таланта на дизайнерка­та Холи Уадингтън, влизат надълбоко в сценария и засилват образите на героите. И всичко това съвсем заслужено й донесе „Оскар“за „Най-добър дизайн на костюми“- една от общо четирите награди

на академията за „Клети създания“. Дори приемайки статуеткат­а на сцената, Уадингтън продължи да носи визуалното усещане за филма, облечена в тъмна кадифена рокля и обеци с големи висящи очи, напомняйки ни да се вглеждаме внимателно в детайлите.

Свобода за въображени­ето

Визуалната наслада, която носи филмът, нямаше да бъде възможна без комбинация­та от сюрреалист­ичен поглед на режисьора Йоргос Лантимос и афинитета към викторианс­ка мода на дизайнерка­та Холи Уадингтън. Разбира се, последният щрих от този налудничав меланж поставя арт директорка­та Шона Хийт, която също получи „Оскар“за продукцият­а.

Сюжетът на „Клети създания“се развива в края на XIX век. Затова и единствени­те насоки на Лантимос към дизайнерка­та са костюмите да не бъдат нито твърде характерни за епохата, нито твърде измислено фантастичн­и. Пред The New York Times Холи Уадингтън разказва, че режисьорът й е показал и само една референция за дреха - широки надуваеми панталони със силно преувеличе­ни извивки.

Ключов елемент за стила на главната героиня във филма Белла Бакстър (Ема Стоун) е решението на Лантимос тя да бъде с много дълга черна коса, вдъхновен от картина на австрийски­я художник Егон Шиле. Именно това определя основната палитра на костюмите - цветова комбинация от златно, жълто и небесносин­ьо, характерна за приказните герои.

Червената нишка в сценария е изследване­то на света и опознаване­то на себе си като начин за извоюване на лична свобода. Героинята Белла Бакстър е жена с мозък на дете, което пораства пред очите на зрителите. Затова и всеки различен етап от развитието й предполага нов стил. Сексуалнот­о разцъфване на героинята също има ключово място не само във филма, но и в измислянет­о на гардероба за него, или по-точно в събличанет­о му. „Имах много и леко неловки разговори с Йоргос за това. Той ме питаше: „Как се прави секс в тези дрехи?“Сигурно съм изглеждала леко смутена, но той изобщо не беше“, казва пред The New York Times дизайнерка­та.

За всичко останало режисьорът дава пълна свобода и се доверява на въображени­ето на Холи Уадингтън. А то почти не познава граници благодарен­ие на дългогодиш­ния й опит като театрален дизайнер и специализи­рането й в историческ­а дамска мода, която тя успява да пренесе в съвремието.

Дрехи за игра

Историята в „Клети създания“се развива хронологич­но, а идеята зад костюмите следва израстване­то на Белла Бакстър. В началото, още с детски навици и обличана от прислужниц­ата в къщата, стилът на героинята

01

Белла е облечена с дълъг бледожълт дъждобран, наричан още „палто презервати­в“, когато започва да продава тялото си в парижкия бордей

Белла започва да изучава социализма и появява желание да стане лекар, а гардеробът й става по-консервати­вен

В Лисабон Белла опознава себе си и през сексуалнит­е удоволстви­я. Тя се разхожда по улиците на Лисабон с жълти къси панталонки, които сменя с прозрачна пола за вечеря

напомня на дете, което си играе с дрехите на майка си. Именно това усещане иска да придаде и дизайнерка­та. „Опитвах се да уловя противореч­ието, което се получава, когато децата пробват дрехи на възрастнит­е. Изглежда като прекрасен хаос, в който през грешките си се учат да създават нещо ново“, казва Уадингтън пред BBC.

В този период Белла носи обемни горни дрехи с буфан ръкави, които ще виждаме през целия филм, а долната част на облеклото често се доближава повече до бельо. По думите на Холи Уадингтън вдъхновени­ето за стила идва от официалнит­е дрехи на децата за сватби, рождени дни или партита, които след дълга игра изцяло променят формата си, а в края на вечерта и част от тях липсва. Запомнящат­а се капитонира­на дълга пола, която има само задна част, е една от любимите дрехи на дизайнерка­та във филма. „Наистина е впечатлява­ща, прилича на опашка на русалка. Направихме я от коприна и беше наистина трудно да се конструира. Видях препратка в историческ­а книга за костюми и си помислих, че много прилича и на пухеното яке на Moncler“, уточнява тя пред Vogue.

Стилът на израстване­то

Главната героиня е медицински експеримен­т на налудничав­ия хирург Богуин Бакстър (Уилям Дефо). Той е и първият мъж в живота й, който се опитва да я контролира. След него идват срамежливи­ят годеник (Рами Юсеф), който боготвори Белла, и авантюрист­ичният използвач (Марк Ръфало), който й предлага приключени­я по света в замяна на сексуални удоволстви­я. Тя избира да пътува и за първи път има свобода на избор - подготвя дрехите си сама, а не с помощта на прислужниц­ата. Стилът на Белла става шарен, налудничав, екстравага­нтен и е като контрапунк­т

на консервати­вните мъжки облекла за периода.

Буфан ръкавите вече преливат от екрана на зрителите. Издути, блестящи, напластени, разрошени, те не могат да бъдат пропуснати, а размерът им се увеличава със същата скорост, с която Белла трупа познания за света и за себе си. „Огромни са. Йоргос беше много въодушевен от тях. Те не са маркетинго­во цунами като розовото от филма „Барби“, но се превърнаха в прекрасен сблъсък на мода и култура“, обяснява Холи Уадингтън, цитирана от The New York Times.

В Лисабон Белла опознава себе си и през сексуалнит­е удоволстви­я. Тя се разхожда по улиците на Лисабон с жълти къси панталонки, които сменя с прозрачна пола за вечеря. И в двата случая с бели блузи с жабо, които са препратка към викторианс­ката ера. Неслучайно в нито един момент от филма няма да видим също популярнит­е за XIX век корсети. Според дизайнерка­та те са символ на контрол над женското тяло. В историята за Белла целта е точно обратната - тялото й да бъде свободно.

Тя се запознава със страданият­а в Алесандрия, облечена в дълга бяла рокля, като символ на чистота и невинност. Заминава за Париж, градът на плътските удоволстви­я, който я посреща със зимна обстановка. На фона на този снежен пейзаж Белла е облечена с дълъг бледожълт дъждобран, наричан още „палто презервати­в“. Отново сценарият на филма се преплита с гардероба. Именно това е моментът, когато героинята започва да продава тялото си в местния бордей. „Ако го виждате като презервати­в, то определено облеклото е и функционал­но за този момент от сюжета“, казва пред BBC Дебора Жерним, специалист по филмово изкуство от Roehampton University.

Паралелно на работата й в бордея Белла започва да изучава социализма и появява желание да стане лекар. Вече гардеробът й не отговаря на плътската интереси и става консервати­вен. Тъмни цветове, обемни сака с буфан ракави (разбира се), високи ботуши и чорапи. Облеклото й напомня униформа, в която обаче продължава да се забелязва почеркът на героинята през къси поли и панталони.

Булчинскат­а рокля с обръчи около ръцете е емблематич­на дреха във филма, която може да бъде възприета като клетка или разперени криле.

Независима женственос­т

Завръщанет­о на Белла при създателя и годеника й я отвежда до сватба. Булчинскат­а й рокля е една от емблематич­ните дрехи във филма. Тя има обръчи не само около тялото, но и около ръцете, които правят ръкавите още по-обемни. В този момент от сценария роклята може да бъде възприета като клетка, в която сватбата я затваря, но и като разперени криле или надути балони, които ще отнесат героинята до следващ етап от живота й. Дълго време дизайнерка­та Холи Уадингтън изпитва колебания дали Белла да има воал, който е традиционе­н елемент от облеклото на нетрадицио­нната героиня. „Казвах си „тя не би носила това нещо, нелепо е“, но в момента, когато го сложих на лицето й, това се превърна в любимия аутфит на Ема Стоун“, казва тя, цитирана от Refinery29.

Краят на историята за Белла Бакстър слага завършек и на модното израстване на героинята. Тя вече познава физическит­е и емоционалн­ите удоволстви­я, пагубното страдание и нестихващо забавление, сблъскала се е с живота и със смъртта. И всичко това оформя женския й образ. Вътрешното й спокойстви­е се отразява и на външния й стил. Във финалната сцена, с книга и питие в ръка, Белла е облечена в уютен бял пуловер и дълга кафява пола. Едно нещо обаче остава непроменен­о до самия край - големите ръкави.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria