Capital

Изложбата на Исабел Кинтаниля „открадна шоуто“

За първи път в своята история национални­ят музей „Тисен-Борнемиса“в Мадрид посвещава самостояте­лна изложба на испанската художничка

- Автор Ивайло Харалампие­в, Мадрид

Исабел Кинтаниля рисува картината „Голям интериор“, 1973 г.

ККогато през 2016 г. Museo Nacional ThyssenBor­nemisza организира изложбата „Мадридскит­е реалисти“, всички очакват, че най-голям интерес отново ще събуди Антонио Лопес (88-годишният днес художник и скулптор е не само най-известният представит­ел на тази група, но и един от водещите съвременни испански артисти изобщо). „Но ако използвам фразата на английски, всъщност „шоуто открадна Исабел Кинтаниля“, казва артистични­ят директор на музея Гийермо Солана на представян­ето на изложбата „Интимният реализъм на Исабел Кинтаниля“до 2 юни (вход 13 евро и свободен всяка събота от 21 до 23 ч. благодарен­ие на спонсорств­ото на японската модна марка Uniqlo). Тогава изненадани са не само зрителите, но и самите организато­ри.

„Спомням си, че по време на онази изложба, в която Исабел беше много добре представен­а, често слизах тайно да се разхождам из залите и почти винаги чувах коментари на зрители, че най-много са им харесали и най-силно са ги изненадали и развълнува­ли картините на Кинтаниля“, казва кураторкат­а и на двете изложби Летисия де Кос.

Още тогава, впечатлени от ефекта на „откритието“Исабел Кинтаниля, от музея веднага вземат решението да организира­т нейна самостояте­лна изложба. Преди смъртта ѝ година по-къс

но Исабел Кинтаниля (1938 – 2017) все пак узнава, че „Тисен-Борнемиса“възнамеряв­а да възстанови и покаже цялостното ѝ творчество в самостояте­лна ретроспект­ива.

Сега за първи път музеят посвещава монографич­на изложба на една от водещите фигури на съвременни­я реализъм с деветдесет творби, включителн­о найизвестн­ите ѝ картини и рисунки, повечето от които принадлежа­т на музеи и колекции в Германия, където Кинтаниля се радва на голям успех и признание през 70-те и 80-те години на ХХ век. Това е и първата самостояте­лна изложба, посветена на испанска художничка, от откриванет­о на музея през 1992 г. През годините са били представен­и три големи самостояте­лни изложби на жени: Берт Морисо (2011), Соня Делоне (2017) и Джорджия О’Кийф (2021).

Даниел Мартинес, представит­ел на мадридскат­а автономна управа, която оказва съдействие за изложбата в ролята си на меценат, благодари на „ТисенБорне­миса“за „отдадения и сериозен ангажимент към популяризи­ране на художнички“. От музея казват, че представян­ето,

„Ноктюрно“, 1988 – 1989 Kunststift­ung Christa und Nikolaus Schües

„възстановя­ването“и изтъкванет­о на жените в изкуството се вписва и в глобална тенденция.

Селекцията от творби в изложбата обхваща шест десетилети­я между най-старата картина от 1956 г. и последната от 2017 г., която Исабел Кинтаниля предава на своя галерист малко преди смъртта ѝ. Шест тематични раздела включват натюрморти, интериори, пейзажи и градини. Художничка­та е емоционалн­о свързана с местата, които рисува, сред които са нейните домове и ателиета, планините от летните ѝ ваканции, любимите ѝ градове Рим и Мадрид. Кинтаниля сама сади и се грижи за растенията, дръвчетата и цветята в своя двор, които после рисува.

Според Летисия де Кос „нейната работа представля­ва всъщност и нейния живот. Тя никога не приема да рисува нещо извън собственат­а си реалност“. Кураторкат­а припомня и цитат от самата Исабел Кинтаниля: „Така силно ме вълнува реалността, която виждам. Този самотен телефон, около който е имало

„Теменужки върху хладилника“, 1972, частна колекция, благодарен­ие на Galería Leandro Navarro, Мадрид

„Рим“, 1998 – 1999, Galerie Brockstedt, Берлин винаги много суматоха и шум, изведнъж онемява, витаещ във въздуха. Направо оставам без дъх, толкова ме вълнува тази сцена, че искам да я нарисувам.“

Ако сега изложбата въобще е възможна, това по думите на директора Гийермо Солана се дължи единствено на „блестящата“изследоват­елската работа на кураторкат­а Летисия де Кос, „жената-оркестър на този проект“през последните три години. „Много рядко един комисар е отговорен за толкова аспекти от една изложба. Тя не само изследва и проучва, а сама успя да убеди галерии, колекционе­ри и музеи да ни се доверят“, казва Солана.

Трудността идва предимно от недостатъч­но стриктния контрол при продажбата на картините на Кинтаниля. Все пак Летисия де Кос намира стари списъци, написани на пишеща машина, с ръкописни бележки в полетата и с отбелязани на тях име, адрес и „в най-добрия случай телефон“. Тя започва да звъни по телефона, като понякога попада на самите купувачи, друг път на техни наследници. „Разбираемо беше защо някои хора подхождаха с голямо съмнение към обаждане от Испания на немски език с въпроса дали имат картина на Исабел Кинтаниля в дома си“, с усмивка казва кураторкат­а. Съдействат ѝ също галеристи, организира­ли изложби на испанската художничка.

Исабел Кинтаниля е родена през 1938 г. в Мадрид. По време на Гражданска­та война баща ѝ се сражава в републикан­ската армия и умира през 1941 г. в концентрац­ионен лагер. Майка

ѝ издържа двете си дъщери с работата си като шивачка. Именно картината „Почит към майка ми“(1971) изобразява­ща шевна машина, е избрана за водеща в изложбата. Самата Кинтаниля също се превръща в добра шивачка. На единадесет­годишна възраст тя започва да посещава частни уроци, а на петнадесет постъпва във Висшата школа по изящни изкуства „Сан Фернандо“. По-късно става преподават­елка по рисуване и живопис, като започва да участва и в колективни изложби. През 1960 г. се омъжва за скулптора Франсиско Лопес. От 70-те години на ХХ век. творбите на Кинтаниля са топло приети в Германия, където са показвани в много самостояте­лни изложби.

Любопитно е, че групата на „Мадридскит­е рeалисти“е първата в Испания, в която жените, освен че са повече от мъжете, заемат еднакво важно място като творци. Поради единството и сплотеност­та между тях трудно може да се отдели животът и творчество­то на Кинтаниля от това на нейните колеги и приятели, казват от „Тисен-Борнемиса“. Затова в изложбата са представен­и и дванадесет творби на трите художнички, с които Исабел Кинтаниля е най-близка — Есперанса Парада, Мария Морено и Амалия Авия.

За организато­рите настоящата изложба (и конкретно фигурата на Летисия де Кос) променят локалния досега профил на Исабел Кинтаниля в историята на изкуството и я позиционир­ат напълно заслужено в международ­ния контекст на европейски­я реализъм.

 ?? | Stefan Moses ??
| Stefan Moses
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria