Capital

„Каскадьоръ­т“

Чисто забавление с екшън на ръба, романс и почит към героите на дубльорски­я труд

-

Tколумнист, „Капитал“

The Fall Guy е направен с любов от човек в професията — Дейвид Лийч. Дублирал пет пъти Брад Пит („Боен клуб“, „Троя“), режисирал го в скорошния „Убийствен влак“. Замествал даже Жан-Клод ван Дам. Минава в режисурата със сериите „Джон Уик“, следва „Атомна блондинка“. Тук е с шанса да има стремителн­о духовит сценарий, написан от Дру Пиърс (започнал като редактор на списанието The Face по времето на Ричард Брансън), в който каскадите и целувките са перфектно смесени.

Гослинг е човекът от заглавието с името Колт, най-добър в професията. Дублира световната екшън звезда с име Том (намигане към Крус), който сам е индустрия, филмите му качват или свалят борсовите индекси. В ролята с перфидност е Арън Тейлър-Джонсън, вероятно новият Джеймс Бонд. Колт е доживотно влюбен в красивата Джоди (Емили Блънт), оператор на камера, следвала го в най-тежките му падания.

Режисьорът Лийч държи кулисите отворени, виждаме как се случват каскадите в подробност­и. Но също любовите и омразите, подлостите и отмъщеният­а на снимачната площадка, този микрокосмо­с на живота (виж „Американск­а нощ“на Трюфо).

Става инцидент, Колт е извън професията, сърди се на себе си, че се е разсеял по Джоди. Тя му се сърди двойно, че е избягал мълчаливо. Събира ги заговор на лошите във филма. За една последна за него каскада (така те се надяват) или за една нова целувка в намерената отново любов (както ще стане).

Филмът е чисто киноманско удоволстви­е и първият сигурен хит за лятото. Харизмата на Гослинг не е изтляла след Кен фурора, Блънт е самата нежност с характер. „Филмът във филма“, който се снима, е микс между „Каубои и извънземни“и „Лудият Макс“, съответно Гослинг пунтира младите Харисън Форд и Мел Гибсън. След поклон като този, със само физически каскади и изчистени (до „Нотинг хил“, в чудесен цитат) чувства, включванет­о на каскадьорс­твото в оскарите изглежда сигурно. Още от същото: „Вавилон“.

Една спонтанна идея преди шест месеца се оказва ключова за живота на Наталия Досева и нейната баба Пенка Никова. Двете вече имат собствен бранд за ръчно направени текстилни несесери на две поколения жени — Handmade by Penny, и стават все по-популярни не само в Бургас, където живеят, а и по цял свят. Колекциите им привличат голям интерес в социалните мрежи и се продават онлайн.

„Беше бързо и непланиран­о“—така описва Наталия началото на бранда. Мотивацият­а й идва от желанието да прекарва повече време с баба си, която се е грижила за нея като малка: „Реших да се прибера в България след дълго време работа по круизни кораби и исках да се занимавам с фотография и социални мрежи, но същевремен­но ми се искаше да прекарвам повече време с баба ми. Дядо ми почина през 2022 г., а те двамата бяха много близки и правеха всичко заедно.“

Несесерите се отличават с интересни десени и мека материя, а колекциите им са тематични. Към някои от моделите дават възможност за избор на декорация—панделка или цип в различен цвят. Миналия септември стартират с първата си колекция с романтичен акцент и флорални мотиви, а коледната им колекция включва комбинации в зелено и червено едро каре. Към тях предлагат и персонализ­иран талисман — ключодържа­тел с послание (букви). Големият интерес често води до бързо изчерпване на количества­та на сайта им, а изработкат­а на всичките им продукти е ръчна и отнема от седем до десет дни.

Работила дълги години като шивачка в цех, баба Пени има опит с кроенето, но шевната ѝ машина била доста стара. „Реших да я зарадвам и взех една нова машина. Чудехме се какво да ушием заедно. На мен ми предстоеше пътуване и решихме да направим несесер. На жените винаги ни трябва несесер“, казва Наталия Досева.

Самата Пенка Никова споделя, че се чувства добре, когато е заета и вижда, че трудът ѝ се оценява. „Запълва ми времето, аз съм на такава възраст, на която нямам много работа, а това ми създава огромно удоволстви­е, казва тя. Радва ме това, че мога да съм в помощ и подкрепа на децата ми и вкарва смисъл в ежедневиет­о ми. Чувствам се пълноценна.“

Наталия решава да сподели творението им в социалните мрежи и веднага получава куп въпроси откъде могат и другите да се сдобият с такъв несесер. Тогава се замисля, че има място на пазара за подобен тип аксесоари.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria