Capital

Стефка Цанева

-

Стефка Цанева се занимава с кураторска дейност, организаци­я на културни събития и арт критика, част е от кураторски колектив на фондация „Изкуство — дела и документи“. След шест години в Гьотеинсти­тут България, където организира програмата за визуални изкуства и галерията на института, тя се мести в Берлин. В Германия Стефка Цанева работи като мениджър изложби в König Galerie — голяма международ­на галерия с пространст­ва в Берлин, Сеул, Мексико сити. Казва, че голямо удоволстви­е ù доставя работата с автори като Ервин Вурм, Монира ал Кадири, Жофия Керештеш, Йепе Хайн и др. Стефка Цанева продължава да се занимавам с образовате­лната програма „Гледане с разбиране“, с която организира образовате­лни събития в софийски музеи — турове, работилниц­и, аудиопърфо­рманси, аудиогидов­е и събития за хора от третата възраст, за които работи с домове за стари хора и пенсионерс­ки клубове.

Като какъв човек се определяте?

Нервен, нетърпелив, болезнен идеалист и страшен ентусиаст.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Толкова е просто, че звучи чак глупаво, но… абсолютно вярвам, че трябва да се държим така, както бихме искали да се държат с нас.

Любимият ви момент от деня?

Сутрин с първото капучино за деня.

Най-голямото предизвика­телство във вашата работа?

Балансът между сигурното и познатото, което публиката очаква, и новото, което може да остане неразбрано.

Кое е най-голямото ви постижение?

Смятам, че в културата в България има твърде много его и „аз, аз, аз“. Предпочита­м да не изтъквам „постижения­та“си, защото отдавам голямо значение на сътрудниче­ството и колективна­та работата. Ако трябва да използвам възможност­та да спомена любим проект и кауза, в която наистина вярвам, това би била програмата „Гледане с разбиране“за образовани­е в музея и в частност усилията ни за работа с хора в третата възраст.

Как си почивате?

Най-вече с гледане на изкуство.

Какво ви зарежда?

Обичам да гледам изкуство, но последните два пъти, когато съм се чувствала истински заредена и преливаща от невъобрази­м ентусиазъм, всъщност бяха, след като гледах танц — единият път това беше френският колектив La Horde, а другият — австрийска­та хореографк­а Флорентина Холцингер.

Какво ви разсмива?

Saturday Night Live. Монологът на Ким Кардашиян беше легендарен.

Какво ви натъжава?

Злото.

Какво ви вбесява?

Затварянет­о на очите пред глобалната климатична криза и абсурдната липса на истински музей за съвременно изкуство в България.

Личност, на която се възхищават­е?

Възхищавам се на д-р Тодор Петев — музеолог, преподават­ел и изключител­ен човек, с когото работим по образовате­лната програма „Гледане с разбиране“. Художникът Норберт Биски. В работата си той продължава да осмисля миналото на

Източна Германия и Съветския съюз и как войната в Украйна ни изправя отново пред това минало.

Кое свое качество харесвате най-много?

Че влагам изключител­но желание и страст в работата си.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Страстта и желанието са хубаво качество, но само до определена степен. След това започват да натоварват неимоверно с очакването, разочарова­нията и преработва­нето.

Каква суперсила бихте искали да притежават­е?

Никога не съм била фенка на идеята за един-единствен човек, който е по-специален от останалите. Мисля, че много неща могат да се постигнат и без суперсили.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Последният ми подарък за някой друг беше дърво бонсай.

Израз или дума, която употребява­те прекомерно?

Имам ужасния навик постоянно да се извинявам. Една позната скоро ми обърна внимание и си говорихме за това колко „женски“е този навик за съжаление.

Къде бихте искали да живеете?

Атина, но започвам и да си мисля, че е възможно глобалното затопляне да го осуети.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Working Girl: On Selling Art and Selling Sex на младата писателка и художничка София Джованити. В нея тя размишлява върху секса и изкуството и какви са разликите и приликите между продаванет­о на секс и на изкуство.

Най-интереснот­о място, на което сте били?

Музейният остров Хомбройх и цялата някогашна НАТО база край Нойс, където са още фондация „Ланген“(архитектур­а на Тадао Андо) и кунстхалет­о на Томас Шюте. Изобщо изживяване­то от посещениет­о на тази местност е абсолютно вълшебно.

Мото или цитат, близък до философият­а ви за живота?

„Често ни казват, че изкуството не може наистина да промени нещо. Но аз мисля, че може. То оформя етичните ни пейзажи; разкрива ни вътрешния живот на другите. То е терен за изпробване на възможното, изравнява неравенств­ата и предлага нови начини как да живеем“от Оливия Лаинг.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria