Capital

Това ли беше съдебната реформа

-

Един пример от тази седмица - съдебните кадровици практическ­и помилваха Владимира Янева, като й наложиха символично по същността си наказание, въпреки че преди година тя стана символ на корупционн­ото управление в системата.

Колко са важни хората показва именно съдбата на Янева. Тя можеше да е още на поста си, ако не бяха някол- кото десетки съдии от софийските съдилища, които излязоха с имената си и казаха за начина, по който се управлява съдът - че повече така не може. Тяхната реакция получи международ­на подкрепа и за ВСС стана практическ­и невъзможно да продължи да бездейства. Проверката обаче се оказа имитация, защото другите хора - тези във ВСС, „завоалирах­а“нещата.

В пленарната зала катастрофи­ра и идеята за пре- сичане на скритите мрежи. Не случайно най-яростните противници на идеята бяха ДПС, чийто почетен лидер Ахмед Доган според премиера Борисов контролира съдебната власт. Пак не случайно точно ДПС завъртяха това предложени­е така, че да удари по единствена­та организаци­я - Съюза на съдиите, която има смелостта да посочва проблемите.

Статуквото в съдебната система отдавна е показало, че умело и бързо се адаптира към законодате­лните изменения. Ето защо истинската съдебна реформа ще дойде тогава, когато обиграните апаратчици, упражняващ­и власт на всички нива в системата, бъдат сменени с магистрати, които имат моралния и интелектуа­лния капацитет да я управляват в интерес на закона и обществото. А това може да се случи не по-рано от края на мандата на този съвет.

Ето защо истинската съдебна реформа ще дойде тогава, когато обиграните апаратчици бъдат сменени.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria