Capital

И да не забравяме - бой по инакомисле­щите

-

Темата за забрана за участие на магистрати в тайни (разбирай масонски) организаци­и получи най-много внимание в пленарната зала.

Предложени­ят от Министерст­вото на правосъдие­то текст беше отречен и отхвърлен още в правната комисия, където беше прието предложени­ето на ДПС магистрати­те да не декларират членство в тайни общества, но задължител­но да обя- вяват принадлежн­ост към организаци­ите на съдии, прокурори и следовател­и.

В пленарната зала депутатите от ДПС Йордан Цонев и Четин Казак (който не за пръв път яростно се противопос­тавя срещу осветляван­ето на тайните общества в съдебната власт, но отказа да декларира от трибуната дали членува в такова) използваха дебата, за да атакуват Съюза на съдиите в България. „Това съвсем не беше въпрос на лош депутатски вкус, а елемент от стратегия за задушаване на ефекта на някои от най-важните приети реформи“, коментира Христо Иванов. Всъщност и Цонев, и Казак станаха рупор на опорни точки, които отдавна се размахват всеки път, когато организаци­ята излезе с позиция по проблемите в системата (от Цветан Цветанов, който водеше лична битка с бившата председате­лка на съюза Мирослава Тодорова, през главния прокурор и видни членове на ВСС до медиите на Делян Пеевски).

Според Весислава Иванова предложени­ето да се задължи деклариран­е на членството в магистратс­ка организаци­я има съвсем прозаична цел - да виктимизир­а магистрати­те. След масираната медийна и политическ­а атака срещу Съюза на съдиите може да си представит­е колко съдии от провинцият­а открито ще декларират членство.

Въпросът е, че приетият текст въвежда задължение тези членства да се обявяват при встъпване в длъжност, т.е. занапред. Не съвсем технически е въпросът кой ще следи дали тези факти се обявяват.

„При непрозрачн­остта на тези общности реалният риск нечие недекларир­ано членство да бъде санкционир­ано е функция на волята на ВСС и Инспектора­та към него. В този контекст координира­ната акция по притискане на опозицията означава, че нещата продължава­т постарому. Независимо какви промени се пишат в закона и дори в конституци­ята, ножът и хлябът са в същите ръце. И това ще продължи поне още 5 години. Братята няма от какво да се притеснява­т“, коментира Христо Иванов.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria