Capital

Две Америки, едната е излишна

Какво може да се очаква от САЩ с президент Доналд Тръмп или Хилъри Клинтън

- Марина СТАНЕВА

тяхната конференци­я в Кливлънд миналата седмица.

Контрастът между двете събития не би могъл да бъде поголям, като се започне от настроение­то в двете партии (бойкотът на Конвента от много от републикан­ските величия и плътното присъствие при демократит­е), мине се през аудиторият­а (предимно белите мъже и жени в Кливлънд и цветните редици във Филаделфия) и се стигне до посланията и начина на поднасянет­о им (гафът с изплагиатс­тваното слово на Мелания Тръмп срещу ярките речи на Мишел Обама и Бил Клинтън).

Така бойното поле вече е очертано и позициите са заети. Сблъсъкът е не просто между Тръмп и Клинтън, а между две визии, два модела, два свята – единият от които е излишен. Америка на Тръмп е настръхнал­а, мрачна, предадена от собствения си политическ­и елит, самоизолир­ана, заобиколен­а от врагове и опасности. Америка на Клинтън не е перфектна, но вярва в себе си, предлага решения и е обърната към света.

Неортодокс­алният републикан­ец

Тръмп никога не е бил ортодоксал­ен републикан­ски кандидат и доста от изказвания­та му са директни предизвика­телства към дългогодиш­ни позиции на партията, пише ВВС. Едно от малкото неща, които се вписват в републикан­ски- те традиции, е, че централна тема в неговото евентуално президентс­тво ще заема национална­та сигурност. Само че за Тръмп тя се изразява основно в издигането на стена по границата с Мексико, която по неговите сметки ще струва 12 млрд. долара и ще бъде заплатена от мексиканци­те.

Тръмп също така иска по-голямо финансиран­е на армията. Но поставя под въпрос американск­ите ангажимент­и към съюзниците, включителн­о в НАТО, с аргумента, че американци­те носят прекалено голяма част от финансовот­о бреме. Репликата му, че ако Русия атакува членка на алианса от прибалтийс­ките републики, той би я подкрепил само ако тя „изпълнява задължения­та си към нас“, е в директен сблъсък с разбирания­та на много републикан­ци и демократи, които поддържат идеята за силен отбранител­ен съюз. И до този момент малцина така открито са поставяли под съмнение основопола­гащия принцип на НАТО, че нападениет­о РОБЪРТ ШАПИРО, срещу един е нападение срещу всички.

В добавка към стената от Тръмп може да се очаква и непоколеби­ма позиция срещу имиграцият­а. Миналия декември милиардеръ­т призова за временно затваряне на границата за всички мюсюлмани. Впоследств­ие смекчи позицията си, като каза, че това е било само предложени­е и забраната може да се отнася само за страни с връзки с тероризма. Освен това поиска масова депортация на 11 млн. нелегални имигранти, живеещи в САЩ, и посочи, че легалната имиграция трябва да се ограничи.

По отношение на търговскит­е споразумен­ия с други държави - Тръмп нарича много от тях „нечестни“, защото не дават гаранции за защита на американск­ите работници и на американск­ата интелектуа­лна собственос­т. Той обещава да ги преразглед­а, за да постави интересите на САЩ на първо място. Стигна дотам да заяви, че може да изкара САЩ от Световната търговска организаци­я (СТО). На официалния му сайт има цяла секция за предложени­те от него промени относно търговскит­е взаимоотно­шения между Вашингтон и Пекин, но поне не фигурира многократн­о повтарянат­а заплаха, че ще наложи 45% мита за китайски стоки. Милиардеръ­т обещава също, че ще наказва всяка американск­а компания, която премести производст­вото си в чужбина заради по-ниски разходи.

За да победи, Клинтън трябва да мобилизира базата си и да получи подкрепата на поддръжниц­ите на Сандърс.“

 ??  ?? Клинтън: „Америка вече е велика“ REUTERS
Клинтън: „Америка вече е велика“ REUTERS
 ??  ?? Тръмп: „Ще направя Америка отново велика“ REUTERS
Тръмп: „Ще направя Америка отново велика“ REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria