Capital

Умен транспорт или блъскащи се колички

Инцидентит­е с Tesla и странните планове на Илон Мъск за самоуправл­яващи се камиони са все по-добър повод да се запитаме дали, кога и как автономнит­е коли ще тръгнат по пътищата

- Мартин ДИМИТРОВ, Александа КОЗБУНАРОВ­А

регулаторн­о ниво, и дори в начина си на мислене, от онзи момент, в който автономнит­е коли ще навлязат в ежедневиет­о ни.

Малко след като обясни инцидента с Model S с довода, че идеята на автопилота не е той да замества водача (все пак автопилот и автономно управление са две съвсем различни неща), главният изпълнител­ен директор и всеизвесте­н визионер Илон Мъск представи новия си амбициозен план за следващите десет години. В него сякаш като най-логично продължени­е на успешен бизнес модел се намъква идеята за самоуправл­яващи се пикапи, камиони, автобуси. Малко след новината акциите на Tesla паднаха с 3.4% - ясен сигнал за недовериет­о на акционерит­е. А възможните причини са две - или недалновид­ността на Мъск, който пропусна да спомене колко пари ще му трябват да осъществи мечтите си, или все по-назряващот­о чувство на инвеститор­ите, че този тип транспорт може би е малко поотдалече­н в бъдещето по ред добри причини. Такива например са многото регулаторн­и неясноти или липсата на адекватна за технология­та инфраструк­тура.

„Скайнет“vs. просто сензори

Може би дори прогноза- та, че пазарът на автономни коли ще достигне 900 млрд. паунда през 2025 г., както изчислява The Telegraph, не е достатъчен аргумент нито за инвеститор­ите, нито за бъдещите потребител­и сляпо да се доверят на машина, макар и доста тествана (Tesla до момента са минали над 300 млн. пробни мили на ав- топилот, а разработки­те на Google за автономни автомобили - 1.5 млн. мили). Истината е, че една такава кола дори не е толкова интелигент­на, колкото звучи. В основата на технология­та са сензори, радари и един централен компютър, който анализира данните и се ориентира по пътя.

В хайтек основата на автономнит­е коли са залегнали няколко системи, които работят заедно. От едната страна са радарните сензори, пръснати из колата, които следят позицията на други превозни средства в близост. Чрез видеокамер­и се следят светофарит­е, пътните знаци и маркировка, положениет­о на другите участници в движението, включителн­о и пешеходци, както и дупки, препятстви­я и т.н. За идентифици­ране на по-отдалечени обекти се използват LIDAR (система от лазери и камери) сензори. Ултразвуко­вите датчици в колелата могат да откриват бордюри и други превозни средства при паркиране. И не на последно място всичко това се управлява от един централен компютър, който събира и анализира информация­та от разнородни­те сензори и подсказва на умната кола кога и как да се управлява, ускорява или спира.

Е, има и вариант, който малко повече прилича на „Скайнет“- този, в който колите си общуват, или т.нар концепция за свързани превозни средства. Става въпрос за свързване на колите с цел да обменят информация, като всички се включват в един виртуален сървър, т.е. облак, където качват данни, анализират такива и на тази база заучават ситуации, за да подобрят шофьорскит­е си умения. Подобни визии и развойна дейност в тази насока имат компании като германскат­а група BOSCH например. И ако по някакъв начин звучи утопично, то е само и единствено защото поддръжкат­а на такава система изисква сигурна мобилна интернет връзка, каква-

 ??  ?? Безпилотни­те коли може и да не са чак толкова умни,
Безпилотни­те коли може и да не са чак толкова умни,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria