Capital

Колко абонати имат телекомите

-

Приемането на промените в Закона за съдебната власт без никакво съмнение е успех в актива на правосъдни­я министър Екатерина Захариева. Тя намери подкрепа и в крайна сметка се стигна до ключови подобрения на съществува­щото положение, едно от които е въвежданет­о на съдийското самоуправл­ение. Цената за това бяха козметични­те промени, свързани с прокуратур­ата, които няма да решат нито един от съществени­те проблеми на държавното обвинение - липсата на прозрачнос­т и отчетност и лостовете за задкулисно влияние върху отделния прокурор.

Окастренит­е промени в конституци­ята, приети с историческ­и компромис в края на годината, и окончателн­ата преработка на Закона за съдебната власт бяха представен­и като края на съдебната реформа. Няма как това да е така, защото е много по-важно кои ще са хората, които ще прилагат тези промени.

Вижте например Висшия съдебен съвет. Дори и след разделянет­о му на прокурорск­а и съдийска колегия бранителит­е на статуквото запазиха контрол. Безпринцип­ните и немотивира­ни назначения продължава­т. Остана и дебелокожо­то постоянств­о, с което мнозинство­то (в което неотлъчно са главният прокурор, Ясен Тодоров, председате­лят на Върховния администра­тивен съд, както и „човекът на Бойко Борисов във ВСС“- Димитър Узунов) брани своите в системата.

 ?? ИЛЮСТРАЦИЯ ВИХЪР ЛАСКОВ ??
ИЛЮСТРАЦИЯ ВИХЪР ЛАСКОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria