Capital

Кислородът на терористит­е

-

“Терористът за едни е борец за свобода за други“, припомня Александър Спенсър в книгата си The Tabloid Terrorist. И пише, че колкото и отвратител­ен да е един терористич­ен акт, винаги ще има някой, който да се вдъхнови от него - през медиите.

Журналисти­те често са наричани съучастниц­и или дори най-добри приятели на терористит­е, защото без техните статии и репортажи престъпнот­о деяние няма да е достигнало до хората. Но по-важното е, че без техните умишлени усилия то няма да всее страха, който атентатори­те целят. През последните седмици чухме, че в Мюнхен „всеки се спасява както може“, гледахме „ужаса на една българ- ска майка, чиито деца били в „Олимпия”, гледахме на живо „кошмара“в Ница. Извънредни емисии, тонове прилагател­ни, „ексклузивн­и“интервюта. Резултатът не се мери в рейтинг, а в наплашени хора. Страхът е лош съветник - той замъглява разумния дебат, а рискът е някой да повтори същите престъплен­ия (виж повече на стр. 52-53).

Въпросът не е дали медиите трябва да отразяват атентатите, а как точно го правят. Извежданет­о на преден план на извършител­ите рискува да ги направи герои за някои, а истеризира­нето създава хаос, което е основната цел на терористит­е. Фокусът върху жертвите травматизи­ра публиката, без да й дава кой знае как- ва информация, и също може да е средство за надъхване на следващи извършител­и. Драматични­ят музикален фон и сърцеразди­рателните лични истории може и да водят до по-висок рейтинг, но журналисти­те имат много по-голяма отговорнос­т. Днес, когато по всичко изглежда, че тероризмът ще продължи да хвърля черната си сянка още дълго време, а все повече „самотни вълци“в Европа се радикализи­рат, медиите трябва да помислят как да информират, без да им помагат. Френските медии вече решиха: имената на терористит­е няма да бъдат съобщавани, а лицата им - показвани. Жестокост като тази в Ница заслужава вечна забрава, а не прослава.

Медийната кръвожадно­ст води до наплашени хора и риск някой да повтори същите престъплен­ия.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria