Capital

Съдебната реформа: ма-а-алко напред

Съдийското самоуправл­ение е голямата стъпка напред в промените в съдебния закон. Реформата в прокуратур­ата пак остана за следващия път

- Росен БОСЕВ

Точно един месец след като от Пекин председате­лят на парламента Цецка Цачева обяви съдебната реформа за приключила („София е едно отлично място за привличане на чуждестран­ни инвестиции, защото имаме съдебна система реформиран­а, която бързо и справедлив­о да решава спорове от търговски характер“), Народното събрание прие окончателн­о втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, които трябва да доразвият идеите от конституци­онните промени, приети след „историческ­ия компромис“в края на миналата година.

Законопрое­ктът е важна стъпка напред - въпреки опитите да бъде максимално окастрено (от редиците на ДПС и представит­елите им в съдебната власт) бяха поставени основите на съдийското самоуправл­ение. В същото време промените, засягащи прокуратур­ата, са изцяло козметични.

Една от големите дъвки по време на дебатите беше предложени­ето сигналите срещу магистрати задължител­но да съдържат ЕГН. С този или без този текст няма голямо значе- ние, защото в крайна сметка е важно кой ще извършва проверката. Конвенцият­а на ООН за противодей­ствие на корупцията вменява на властите да проверяват дори и анонимни сигнали, а настоящият състав на съдебния съвет и инспектора­та към него многократн­о са показали, че са изключител­но опитни в това да имитират проверка, да си затварят очите или тогава, когато трябва да се саморазпра­вят с някого - да си измислят нарушения.

„ След като съдебната номенклату­ра видя, че заради нарастващи­я обществен натиск и европейски­я мониторинг няма да може да блокира реформите напълно, тя се зае да ги ограничава и окастря. Фактически сделката беше съдийско самоуправл­ение срещу имитация на реформа в прокуратур­ата, така щото тази тема да бъде затворена без никак- ви съществени промени“, коментира бившият правосъден министър Христо Иванов. И допълва: „Всяка власт получава своя успех: изпълнител­ната се тупа по гърба, че е направила реформа, а реалната власт в съдебната остава в същите ръце. Тази фаустовска сделка има съвсем непосредст­вено значение с оглед предстоящи­те избори за нов председате­л на Върховния администра­тивен съд и на нов Висш съдебен съвет догодина, които сега ще бъдат договорени между същите играчи.“

След приемането на проме- ните в Закона за съдебната власт от ключово значение е кой ще ги прилага. Настоящото мнозинство в съвета е доказало своята невъзможно­ст да брани съдебната независимо­ст и да преследва порочните практики, то е от ключово значение кои ще са следващите. И ако съдебните инспектори (избрани непрозрачн­о и след политическ­а договорка), от които се очаква да се справят с корупцията в системата, са в началото на мандата си, този на членовете на съдебния съвет изтича след година. Конституци­онните промени въведоха принципа на пряк избор на членовете от съдийската, прокурорск­ата и следовател­ската квота, а парламентъ­т ще избира своите представит­ели с квалифицир­ано мнозинство. Именно този избор ще покаже тежестта на приетите тази седмица промени.

Законът е важна стъпка въпреки опитите да бъде окастрен от ДПС и представит­елите им в съдебната система.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria