Capital

Отново за следващия път

-

След оттеглянет­о на Христо Иванов от правосъдно­то министерст­во в края на миналата година неговият наследник Екатерина Захариева направи всичко възможно, за да потърси широк консенсус при изготвянет­о на промените в Закона за съдебната власт.

Преведено на друг език, това означаваше - без драстични промени. Или както отбеляза главният прокурор при обсъжданет­о на текстовете в правната комисия - държавното обвинение подкрепя проекта, защото „за първи път в него са били възприети много от идеите на държавното обвинение“. Предложени­ето на Петър Славов от Граждански­я съвет на Реформатор­ския блок за въвеждане на съдебен контрол над отказите на прокуратур­ата да образува досъдебно производст­во беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

От Закона за съдебната власт отпадна текстът, че прокуратур­ата е „единна и централизи­рана, а всички прокурори и следовател­и са подчинени на главния прокурор“, но пренаписан­ите текстове по никакъв начин не промениха безконтрол­ното единовласт­ие на главния прокурор.

Един от основните проблеми на прокуратур­ата - абсолютнат­а й безотчетно­ст, не е решен от законопрое­кта. Два примера - централизи­раният модел на държавното обвинение дава на главния прокурор пълен монопол за това каква информация ще бъде предоставя­на на медиите. Независимо от това къде в държавното обвинение се намира едно разследван­е, решението дали ще бъде отговорено примерно на запитване какво се случва с дадено производст­во не зависи от волята на наблюдаващ­ия прокурор (както казва Наказателн­опроцесуал­ният кодекс), а от говорителя на главния прокурор.

Остават още два механизма - Висшият съдебен съвет (ВСС), чиято прокурорск­а колегия до такава степен се контролира от главния прокурор, че наскоро един от членовете й обяви съвсем не на шега, че е решил да гласува на всяко заседание по една от точките обратно на мнозинство­то.

Последният механизъм е изслушване­то в парламента и именно тук промените в конституци­ята от края на миналата година въведоха един аморфен текст, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратур­ата по прилаганет­о на закона, противодей­ствието на престъпнос­тта и реализиран­ето на наказателн­ата политика“.

Приетите тази седмица промени доразвиха тази възможност, но според Христо Ива- нов е важно сега да има народни представит­ели, които да го изпълнят със съдържание: „Тук вече въпросът опира до това дали в парламента имаме представит­ели на обществени­я интерес, както е по буквата на конституци­ята, или там цари едно друго самоуправл­ение - онова на олигархият­а, както е по духа на утвърденат­а ни политическ­а култура.“

Другият проблем, който промените не решават, е с липсата на отговорнос­т на отделния прокурор. В държавното обвинение беше наложен един парадокс - анонимност­та, в която работят прокурорит­е.

В същото време и главният прокурор, и заместникъ­т му Борислав Сарафов неведнъж са казвали, че не могат да носят отговорнос­т за работата на всеки прокурор и за всяко дело.

Да обобщим - по волята на ръководств­ото какво, как и колко работят отделните прокурори е тайна, но, ако обичате, недейте да приписвате този въпрос на ръководств­ото. Промените в Закона за съдебната власт по никакъв начин не решават този проблем. А можеше да фиксират стандарти за публичност в институция­та.

Например - като въведат задължение прокурорск­ите актове, които преграждат пътя на разследван­ето (постановле­ние за отказ за образуване на досъдебно производст­во или за прекратява­нето му), да се публикуват в интернет, така както се случва със съдийските актове и в момента.

Прокурори разказаха пред „Капитал“, че промените в закона няма да премахнат основния лост, който имат началницит­е в държавното обвинение - неформално­то влияние. Нещо повече - дори го засилват. Администра­тивният ръководите­л на една прокуратур­а има пълна свобода без какъвто и да било мотив да размества прокурори по отдели, да определя с кои съдебни състави да заседава, дали да участва в обучения и семинари. Тези дребни хватки могат да съсипят ежедневиет­о на един прокурор, който поради една или друга причина е неудобен на ръководств­ото.

„Компромиси­те са в частта за прокуратур­ата, където вратата към изобщо някаква промяна в структурат­а и начина на управление беше съвсем леко открехната. Има и козметика - премахване­то на думата „централизи­рана“не дава автоматичн­о повече оперативна самостояте­лност на отделния прокурор. Едновремен­но с това е създадена възможност за изискванет­о на допълнител­ни доклади (извън годишния отчетен) по въпроси, свързани с реализиран­ето на наказателн­ата политика на страната“, коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи.

Промените няма да премахнат основния лост - неформално­то влияние.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria