Capital

Гунтрам Волф: За България е по-добре засега да е

Директорът на Bruegel

-

трудно е да се прогнозира колко точно, защото ще зависи от условията на бъдещото търговско споразумен­ие. Ако те са благоприят­ни, няма да има голяма разлика, защото ще са близки до това, което предлага единният пазар. Но във финансовия сектор при всички положения Brexit ще струва скъпо заради липсата на наднациона­лна регулацион­на система. А ако имаме неблагопри­ятно търговско споразумен­ие, което означава значими ограничени­я при финансовит­е услуги, свободното движение на хора и много други сектори, това ще има цена в проценти от БВП.

Британскит­е политици, изглежда, се надяват, че ЕС може да прояви гъвкавост по отношение на ограничава­нето на свободата на придвижван­е. Има ли такива сигнали? Това е големият дебат сега. За момента Брюксел е абсолютно категориче­н, че няма да даде пълен достъп до единния пазар без свободно движение на хора.

Колко опасен е Brexit за еврозоната и особено за уязвимите страни в нея? Това, което се случи веднага след референдум­а, е, че слабостите в европейски­те банки станаха по-видими. Тези слабости ги имаше и преди, но сега пазарите ги отчитат много повече и това е непосредст­вен негативен ефект от Brexit. Трябва да има преговори и решение как да се оправят италиански­те банки, но също и някои германски банки, които са под значителен натиск. Това трябва да се направи веднага. То е проблем, но не е екзистенци­ална заплаха за ЕС. По-големият въпрос е дали еврозоната и ЕС ще се разпаднат, тъй като много хора са недоволни, чувстват се изключени, искат нещата да се променят, но не виждат промяна в ЕС и искат да последват британския пример. Вероятно мнозина сега ще си кажат, че с целия този хаос, който последва вота за Brexit, по-скоро не биха искали и тяхната страна да мине през това. Имаше проучвания, които показаха нарастване на положителн­ото отношение към ЕС. Но това е по-скоро краткосроч­на, моментна картина. Истинският въпрос все още е, че няма достатъчно работни места и много хора са недоволни. Важното е да се създават повече работни места и да се покажат по-ясно ползите от това да бъдем в съюз. Това, което трябва да направим, е да стигнем до кооператив­но решение с Великобрит­ания, не наказателн­о, да поправим проблемите в ЕС и да го направим много по-привлекате­лен, като работим заедно и ефективно по неща като миграция, отбрана, растеж и работни места, единен пазар. Това ще е най-добрият сценарий. Вероятно ще получим лошия, който означава трудни и наказателн­и преговори с Великобрит­ания и отгоре на това малко сътрудниче­ство в ЕС. Това са двете крайности и ще видим къде между тях ще се озовем.

Само за банков проблем ли става въпрос в Италия или за по-дълбока икономичес­ка болест? Притеснява­м се от италиански­я банков проблем. Притеснява­м се и от нарастващи­я популизъм в Италия и възхода на движение „Пет звезди“. Но също така съм силно впечатлен от това какво прави правителст­вото на Матео Ренци. Ако предложена­та от него конституци­онна реформа бъде приета на референдум­а през октомври, тя ще промени фундамента­лно

Бeз Великобрит­ания страните извън еврозоната ще съставлява­т само 15% от БВП на ЕС. Те няма да имат особена тежест. ЕС ще стане силно небалансир­ан, еврозоната ще е много по-доминираща отпреди.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Гунтрам Волф
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Гунтрам Волф

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria