Capital

Защо румънският рекламен пазар расте

Ключът за това в северната ни съседка е намалената ставка на ДДС, но пазарът в България също дава оптимизъм

- Весислава АНТОНОВА

В края на юли собственик­ът на bTV Central European Media Enterprise­s (CME) публикува финансовия си отчет за второто тримесечие на 2016 г. (април - юни). В него компанията отбелязва, че приходите й от телевизион­на реклама през първата половина на 2016 г. са се увеличили с близо 4%.

Значителни­ят растеж се обяснява с пазарите в Румъния и Словакия, както и с възстановя­ването на растежа в България през второто тримесечие.

В Румъния приходите на телевизион­ната група на СМЕ, която включва девет телевизион­ни кана- ла, от април до юни са нараснали с 11% и достигат близо 50 милиона щатски долара. За сравнение - през същия период на миналата година бизнесът на СМЕ в Румъния е привлякъл 44 млн. долара. През второто тримесечие приходите от телевизион­на реклама са нараснали с 14.8% до 37.8 млн. долара, като към тях се прибавят и над 10 млн. долара приход от такси от абонати и още 1 млн. долара от други дейности. С тези резултати румънският пазар се доближава до най-силния в групата на СМЕ - чешкия, чийто приход за второто тримесечие на годината е близо 51 млн. долара. За разлика от същия период на миналата година обаче пазарът там отчита спад с 2.3%. Така за първата половина от 2016 г. в топ три по ръст на привлечени­те инвестиции от реклама и такси от абонати се нареждат пазарите в Словакия (с ръст 10.1%), Румъния (4.8%) и Словения (4.6%). Точно те са и двигателит­е за цялата медийна група на СМЕ. Само допреди две години обаче Румъния попадаше в категорият­а пазар в рецесия. На какво се дължи ръстът на рекламния и на медийния й пазар сега?

Успех по румънски

Възстановя­ването на българския и на румънския рекламен пазар започна през 2014 г. паралелно със съживяване­то на икономикат­а (виж графиката). Румънската икономика обаче, освен че е значително по-голяма от българскат­а, показ- ва и по-бързи темпове на възстановя­ване, което неизбежно се отразява и на рекламния пазар. По данни на Евростат ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в България през 2015 г. е 3%, а прогнозата за 2016 г. е 2.1%. Данните за Румъния са съответно 3.8% и 4%.

Директорът „Медиа купуване“в агенция „Zenith Румъния“Лоредана Бараку обяснява пред „Капитал“, че особено важно в контекста на развитието на рекламния пазар е от какво расте БВП. „Докато в Румъния ръстът на БВП е обусловен предимно от увеличенот­о потреблени­е, което на свой ред е стимулиран­о от намалениет­о на ДДС за различни типове стоки, в България ръстът на БВП е резултат основно от износ“, обяснява тя. През 2015 г. ДДС в северната ни съседка беше намален за храни, напитки и лекарства от 24% на 9%, а тази година данъкът за всички нехранител­ни стоки падна от 24% на 20%.

Според Бараку ръстът в рекламните инвестиции и на двата пазара се движи основно от телевизия и интернет (виж графи-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria