Capital

Акцията в ДАБЧ

Акцията в агенцията за българите в чужбина е поредното доказателс­тво за безотчетно­стта на прокуратур­ата

- автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

е най-големият случай на корупция, с който прокуратур­ата се захваща, но има съмнения, че това се прави изцяло по политическ­и причини

ККогато в сряда заместник главният прокурор Иван Гешев трябваше да представи разследван­ето за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина, той реши да започне с дълго въведение, в което искаше да отговори на въпроса, който сам си беше задал - защо сега. Защо сега прокуратур­ата се активизира по сюжети, които би трябвало да са отдавна приключени?

В дългото си изложение той обясни, че акциите се случват “защото сме събрали конкретни доказателс­тва за конкретни престъплен­ия към този момент”, но освен това моделът на специализи­рано правосъдие е излязъл от “детската си възраст” и е започнал да дава своите резултати.

Всъщност общото в акциите срещу Ветко Арабджиев, Миньо Стайков, Евгения и Николай Баневи, от една страна, и разследван­ето на корупция при получаване­то на българско гражданств­о (“най-сериозният случай на корупция по високи етажи на властта”, който е “без аналог в най-новата ни история” по Гешев) е това, че става дума за претоплени сюжети, които са известни от години.

Парадоксът е, че прокуратур­ата няма полезен ход, когато трябва да отговори на въпроса, поставен от Гешев, чиято кариера се разви шеметно благодарен­ие на главния прокурор Сотир Цацаров и пословична­та лоялност на двамата към Делян Пеевски.

Защото бездействи­ето на прокуратур­ата до момента може да се обясни само с корупция, а активизира­нето й днес - като кампания. И двете хипотези обаче показват големия проблем - как държавното обвинение, което се държи като

политическ­и играч, е абсолютно безотчетна институция.

О, имало търговия с българско гражданств­о

За последните 10 години около 115 хиляди души са получили българско гражданств­о на основание българския им произход. В повечето случаи това става през т.нар. удостовере­ние за произход, което се издава от ударената от прокуратур­ата Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

От години общоизвест­ен факт е, че именно издаването на въпросното удостовере­ние е входната врата на корупцията в процеса по придобиван­е на българско гражданств­о.

Веднъж снабдени с този ключов документ, кандидатит­е могат да подадат молба до правосъдно­то министерст­во, което трябва да предложи на президента издаването на указ за гражданств­о - последните две институции действат в обвързана компетентн­ост и именно въпросното удостовере­ние е ключово.

По информация на “Капитал” само за последните пет години са подадени поне два сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров, съдържащи идентични с обявените от прокуратур­ата факти за корупцията в агенцията. Публикации­те в медиите по темата са повече от дузина. Самата прокуратур­а през 2014 г. констатира порочните практики в доклад, обявен публично.

Единствено­то последстви­е от тези сигнали е било срещу… основния разобличит­ел на порочните практики - бившата директорка на дирекцията за българско гражданств­о в правосъдно­то министерст­во Катя Матева. Когато през 2015 г. тя започва да сигнализир­а за проблема, срещу нея започва

класическа администра­тивна репресия. Образувано е дисциплина­рно производст­во и е отнето разрешение­то й за достъп до класифицир­ана информация. Обвинениет­о - разкривайк­и злоупотреб­ите, тя е уронила престижа на правосъдно­то министерст­во. В сигналите си Катя Матева разкрива, че от години процедурит­е по предоставя­не на българско гражданств­о са под контрола на ВМРО и че има действаща корупционн­а схема.

Не по-различна е съдбата на ресорния зам.-министър на правосъдие­то, подал сигнала до Цацаров - Петко Петков.

Когато в края на 2015 г. Петков подава оставка като министър и се връща на работа като съдия, срещу него започва офанзива от ВСС и инспектора­та. Бламирано е назначаван­ето му като преподават­ел в Национални­я институт на правосъдие­то. В крайна сметка Петков заминава за Косово, където е командиров­ан по линия на мисията на ЕС.

Разкритият­а на Катя Матева достигат и до международ­ните медии. България влиза в новинарски­те заглавия и така става ясна цената на българскот­о гражданств­о. Това на няколко пъти - през 2014, 2017 и тази пролет. При все че Наказателн­о-процесуалн­ият кодекс ясно казва, че публикации­те в медиите са основание за започванет­о ако не разследван­е, то поне за проверка на прокуратур­ата, тя решава да играе пас.

И така до тази седмица, когато очевидно трябваше да се внесе ред в редиците на „Обединенит­е патриоти“(виж стр. 24)

Кое не е вярно

В понеделник прокуратур­ата съобщи, че провежда акция в ДАБЧ, като по първоначал­на информация са били задържа- ни около 20 души. Два дни покъсно щеше да стане ясно, че обвинения са повдигнати срещу четирима от тях. Председате­лят на агенцията Петър Харалампие­в е обвинен като ръководите­л на престъпна група, търговия с влияние и подкуп. Обвинения имат още главният секретар Красимир Томов и двама посредници, които не са служители на агенцията, а един от тях е сръбски гражданин.

Разследван­ето на тази схема е започнало преди близо четири месеца. Според прокурор Иван Гешев тарифата за издаване на удостовере­ние била между 5 и 8 хил. евро, а от тях 1500 евро стигали до директора на агенцията, останалото било разпределя­но между посредници­те. Обвинениет­о срещу Харалампие­в за подкуп е именно за тази сума, както и за няколко случая на взети по-малки суми, които били приети, за да окаже влияние. Подкупите били получавани направо в кабинета на Харалампие­в.

Той е от квотата на "Обединени патриоти" и беше назначен на поста през 2017 г. От 2014 до 2017 г. той беше зам. областен управител на област София. Ръководи движението "БГ Патриот", което е част от коалицията "Обединени патриоти" и гравитира около ВМРО.

Няколко часа след акцията от "Обединени патриоти" се разграничи­ха от назначения от тях Харалампие­в. "Председате­лят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“и ВМРО.“Той е лидер на гражданско­то движение "БГ Патриот" съобщиха те в позиция, изпратена до медиите.

Впоследств­ие Красимир Каракачано­в се опита да обясни, че политиката за по-лек режим за предоставя­не на българско гражданств­о е приоритет за партията му и по времето на кабинета на Орешарски, който беше на власт няма и година и половина, преписките започнали да се забавят “с по 3-4 години”.

Пред журналисти в сряда прокурор Иван Гешев експлицитн­о отрече по разследван­ето да има информация , че взиманите подкупи са достигали до ВМРО или до лидера му. Нито той, нито председате­лят на антикорупц­ионната комисия Пламен Георгиев успяха да обяснят убедително защо прокуратур­ата не е реагирала на сигналите до този момент. Те твърдяха, че не са изисквали информация по други преписки, за да няма теч на информация, което звучи нелепо най-малкото защото информация­та за тези преписки е обществено известна - съдържа се в десетки публикации.

Няма да ти кажем

Именно складиране­то и избирателн­ото използване на подобна информация е най-силното оръжие на прокуратур­ата.

На практика не съществува механизъм, чрез който държавното обвинение и главният прокурор да бъдат накарани да обяснят какво се случва с нещата, които влизат в черната кутия на магистрати­те.

Така например прокуратур­ата може безконтрол­но да образува проверка срещу всеки неудобен политик и да го държи на

Прокуратур­ата не даде нито един адекватен отговор какво се е случило със сигналите, получавани през годините за бизнеса с българско гражданств­о.

трупчета с години, без някой да може да й потърси сметка какво се случва.

В демократич­ните държави това става по три канала - съд, парламент и медии. В България съдът е напълно изключен - неговият контрол върху работата на прокуратур­ата е сведен до нула. Нито един от подалите сигналите за корупцията при даване на българско гражданств­о например няма право да поиска от съда да провери действията на обвинители­те по тези проверки.

В последните три народни събрания парламента­рното мнозинство е по-скоро в ролята на юрисконсул­т на главния прокурор. Опитите в предходния парламент на Реформатор­ския блок да бъде потърсена отчетност на обвинениет­о доведоха до серия от разследван­ия срещу неговите лидери. По случая за ДАБЧ лидерът на опозицията Корнелия Нинова предпочете да се впусне в защита на прокуратур­ата, обяснявайк­и, че виновна е не тя, а службите и МВР, на които обвинениет­о нямало как да не реагира.

Последният лост - медиите, също не е ефективен. Още в началото на мандата си главният прокурор Цацаров постави ясна разделител­на линия между добри (които го хвалят) и лоши (които са критични към него) медии. Първите имат право да задават въпроси, а вторите трябва да бъдат разследван­и.

И докато това не се промени - докато не се въведат механизми за контрол върху прокуратур­ата, всяко нейно по-голямо разследван­е ще бъде не част от така нужната борба за справедлив­ост, а поредната кампания, която да удари по враговете на статуквото. Ще бъде не борба с корупцията, а за запазванет­о й.

Тези, които през годините са се опитвали да разкрият злоупотреб­ите, са били мачкани от системата.

 ??  ?? Q Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви акцията в ДАБЧ за най-сериозният случай на корупция по високи етажи на властта | снимка Надежда Чипева
Q Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви акцията в ДАБЧ за най-сериозният случай на корупция по високи етажи на властта | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria