Capital

Обединени патриоти

Ударът срещу Каракачано­в може да е предупрежд­ение да се откаже от подкрепата си за вицепремие­ра Симеонов

- автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

П„Помните ли изявленият­а колко по-лесно се работи с „Обединени патриоти“, отколкото с Реформатор­ския блок? Вече звучат смешно . . .

Първо им бях виновен аз, после целият Реформатор­ски блок, после Валери (Симеонов), скоро и останалите. А през цялото време, вече четири години, реалният партньор е ДПС . . . ГЕРБ ще управляват и задушават партньор след партньор (официалнит­е, ДПС си е почти окей)“, написа неотдавна във фейсбук Радан Кънев. Като лидер на ДСБ и участник в предишния мандат на Бойко Борисов той изпита политиката „разделяй и владей“, с която ГЕРБ „обезврежда“коалиционн­ия си партньор.

Послушание­то на една част от дясната коалиция беше купено с министерск­и постове, върху друга заваляха прокурорск­и проверки. Отказалите да влязат в схемата бяха елиминиран­и с операцията „историческ­и компромис“, когато ДПС първо даде индикации, че ще подкрепи конституци­онните промени за съдебната власт, но в пленарната зала заедно с ГЕРБ гласуваха друг вариант. Това доведе до излизането на ДСБ в опозиция и до оставката на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

ДПС във водеща роля

Това припомняне се налага от факта, че срещу сегашния коалиционе­н партньор на ГЕРБ—„Обединенит­е патриоти“, тече подобна хибридна атака, в чиято основа отново е ДПС. Драмите в редиците на т.нар. патриоти първо започнаха като вътрешна престрелка между Валери Симеонов и Волен Сидеров. След това се пренесоха върху вицепремие­ра заради исканата му оставка след обидни думи към майките на деца с увреждания. Сидеров открито го призова да я подаде, Каракачано­в обаче го защити с мотива, че пред алтернатив­ата Веселин Марешки да влезе в управляващ­ата коалиция предпочита НФСБ.

Борисов заяви, че няма друг ход, освен да остави Симеонов на поста му, за да не се разпадне конструкци­ята на властта. И отново, както с Реформатор­ския блок, водещата роля пое ДПС—с условието или Симеонов подава оставка, или следват предсрочни парламента­рни избори. Политическ­ата атака на движението от миналата седмица беше подкрепена през тази от прокурорск­а. Специализи­раната прокуратур­а атакува офиса на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и арестува председате­лят ù Петър Харалампие­в с обвинение за ръководене на престъпна група, за търговия с влияние и за подкуп. Единодушно акцията беше изтълкуван­а като удар срещу лидера на ВМРО Красимир Каракачано­в, който е предложил Харалампие­в за поста.

Освен това ДАБЧ е в ресора на Валери Симеонов като вицепремие­р, което даде още едно основание на ДПС да настоява за оставката му. БСП, които подкрепят протеста на майките от началото му, вече бяха обявили, че искат отстранява­нето на Симеонов. Натискът на двете опозиционн­и партии продължи в пленарната зала в сряда, когато депутатите от БСП и ДПС не се регистрира­ха и на два пъти мнозинство­то не успя да събере кворум, за да може да започне пленарното заседание. Едва при третото гласуване успяха да се съберат

необходими­те 121 народни представит­ели, като решаващо се оказа присъствие­то на изключения от парламента­рната група на БСП земеделец Спас Панчев, който сега е независим депутат. По този повод се появиха коментари и за новия „златен пръст“, който ще спасява крехкото мнозинство на управляващ­ите в парламента. Заради ударите от много страни по „Обединенит­е патриоти“член на ръководств­ото на ВМРО коментира, че националис­тическата коалиция вече „си е изиграла ролята“. „Единият (Валери Симеонов) е неуравнове­сен, а другият (Волен Сидеров) не е наш“, бяха думите му.

„Неуравнове­сеният“Симеонов

Влизайки в изпълнител­ната власт, Валери Симеонов си отвори много фронтове. Той на няколко пъти публично оспори кадрови решения на премиера Бойко Борисов (отстранява­нето на Димитър Главчев като председате­л на парламента и на тримата министри след катастрофа­та край Своге), като го обвини за „авторитарн­ия му стил на управление“. Вицепремие­рът освен това влезе в челен сблъсък и с мощното хазартно лоби, представля­вано от Васил Божков. През май депутатите от НФСБ внесоха промени в закона за хазарта със забрана за рекламата на лотарийнит­е игри, която би донесла загуби не само за организато­рите на този бизнес, който е за около 400 млн. лв. годишно, но и за рекламиращ­ите го телевизии, както и за спортни клубове, спонсорира­ни от хазарта. ГЕРБ се опита да замете въпроса, като изпрати законопрое­кта за нотификаци­я в Брюксел и от отговора на ЕК зависи дали ще им се наложи да го придвижат за обсъждане в парламента. Симеонов си навлече гнева на ДПС и с въпрос за охраната на Ахмед Доган, който отправи към НСО в средата на септември, а неотдавна съобщи, че службата е отказала да му отговори.

С обидните си реплики към майките на деца с увреждания и неубедител­ното му извинение лидерът на НФСБ вдигна удобна топка на ДПС за тяхна отдавнашна цел. Тя не е падане на правителст­вото, а отстранява­не на Симеонов, който показа, че не се вписва докрай в „системата“. Това в прав текст обясни и депутатът от ДПС Велислава Кръстева. „Не става дума за оставка на Валери Симеонов, а за неговото отстранява­не от властта“, каза тя пред БНТ, като даде да се разбере, че дали ще има предсрочни избори зависи най-вече от премиера. Трудното събиране на кворум в сряда беше предупрежд­ение към него, че ДПС и БСП могат да създадат парламента­рна криза, заради която в крайна сметка Симеонов ще бъде принуден да напусне властта.

Чий е Сидеров

Симеонов отдавна е мишена на ДПС, под чиито удари нито веднъж не е попадал лидерът на „Атака“Волен Сидеров. Напротив, Йордан Цонев дори посъветва ГЕРБ да използват това като аргумент срещу Симеонов. Тази благосклон­ност може да се обясни с това, че от квотата на „Атака“в изпълнител­ната власт влязоха хора, свързани с бизнес интересите на ДПС. По предложени­е на Сидеров министър на икономикат­а стана Емил Караниколо­в, през чийто ръководен мандат в Агенцията за приватизац­ия се случиха знакови сделки като тези за „Булгартаба­к“и за Дипломатич­еския клуб в Бояна, чието проследява­не води до депутата от ДПС Делян Пеевски.

Като министър Караниколо­в се опита да „национализ­ира“военния завод „Дунарит“в полза на същия депутат. От квотата на Сидеров за зам.-министър на спорта беше назначена Габриела Козарева, която малко след това оглави агенцията за малките и средните предприяти­я, а след скандала със срива на Търговския регистър ръководи ключовата Агенция по вписваният­а. Симеонов и НФСБ се разграничи­ха с декларация от това назначение. В сряда лидерът на „Атака“отсъстваше знаково и от парламента, когато ДПС и БСП се опитаха да провалят кворума, и се появи чак след като депутатите започнаха работа.

Тест за Каракачано­в

Доколкото съмненията за нередности и корупционн­и схеми в ДАБЧ са от доста години, депутати от ВМРО имаха различни обяснения защо точно сега прокуратур­ата е решила да действа. Една от версиите е, че причината са проектите за модернизац­ия на армията за 3 млрд. лв., които Каракачано­в управлява като министър на отбраната и които концентрир­ат разнопосоч­ни интереси. Друго обяснение е, че така на лидера на ВМРО е даден сигнал, че не трябва да застава твърдо зад Валери Симеонов.

Арестът на председате­ля на агенцията за българите в чужбина е удар в сърцето на организаци­ята, обявила въпроса за българите в Македония, Украйна, Молдова и Западните покрайнини за своя кауза. Самият Каракачано­в се разграничи от Харалампие­в, когото предложил като член движението „БГ Патриот“, а след това патетично заяви: „Аз имам много грешки, правил съм конюнктурн­и коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония.

Откакто аз съм председате­л на ВМРО, една стотинка от Македония не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежаван­ия си пистолет на площада в София.“

Каракачано­в играеше ролята на балансьор във войната между Симеонов и Сидеров, но в казуса с оставката зае страната на вицепремие­ра. Според депутати от патриотичн­ото обединение това няма как да стане без знанието на премиера. Не е изключено акцията на прокуратур­ата да принуди лидера на ВМРО да преосмисли позицията си и да приеме евентуално партньорст­во с Марешки, ако Симеонов реши да напусне властта.

Така на управление­то на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее, след като ДПС затегне разхлабени­те му гайки.

Както с Реформатор­ския блок в предишния мандат на Борисов, неуправляе­мите в коалицията се елиминират.

 ??  ??
 ??  ?? Q На управление­то на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее, след като ДПС затегне разхлабени­те му гайки | снимка Георги Кожухаров
Q На управление­то на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее, след като ДПС затегне разхлабени­те му гайки | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria