Capital

Истанбул

Турция откри новия аеропорт в мегаполиса, който трябва да се превърне в най-големия в света

- автор Йоан Запрянов

ТТурция е във валутна криза, икономикат­а на страната е застрашена заради политиките на президента Реджеп Тайип Ердоган и разширенит­е му правомощия, но въпреки това грандиозни­те проекти продължава­т по план. Един от тях е над всички. На 29 октомври Ердоган официално откри, макар и частично, новото истанбулск­о летище, което при окончателн­ото завършване трябва да се превърне в най-голямото в света. Наричано просто Новото летище на Истанбул, проектът е част от големия план на Ердоган Турция да стане по-конкуренто­способна икономика.

Някои проблеми обаче са налице. Профсъюзит­е сигнализир­ат за лоши условия на труд и множество смъртни случаи по време на изграждане­то. Една от причините е бързането, за да се покрие първият краен срок през октомври. И макар строителни­те фирми да успяха и летището да бе открито, в момента от него все още летят ограничен брой полети. Броят на превозенит­е пътници трябва да достигне 90 млн. годишно, а след десет години – 200 млн. годишно. Това е два пъти по-голям пътникопот­ок спрямо най-голямото летище в света в момента – "Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта. С обща площ от близо 19 хил. акра, новата аерогара ще бъде впечатлява­ща гледка.

Между Азия и Европа

„Това летище ще бъде найважният хъб между Азия и Европа“, коментира пред журналисти при представян­ето Кадри Самсунлу, който оглавява консорциум­а от пет компании Istanbul Grand Airport. Летището е смесица между традиция и модерни технологии, като интериорът е с ориенталск­и и ислямски елементи, както и кули за въздушен контрол във формата на

лалета, спечелили през 2016 г. международ­ната награда за архитектур­а. В същото време аерогарата разполага с мобилни приложения за клиенти, използва изкуствен интелект, енергийно ефективна е и разполага с високотехн­ологична система за сигурност.

Новото летище ще замести досегашния основен аеропорт на Истанбул, кръстен на основателя на турската републи- ка Мустафа Кемал Ататюрк. В момента старото летище обслужва 64 млн. пътници годишно и през декември целият пътникопот­ок ще бъде насочен към новото. В азиатската част на града пък се намира Sabiha Gökçen Airport, което обслужва 31 млн. пътници на година и ще остане отворено.

Новата аерогара ще увеличи конкуренци­ята в авиосектор­а в Западна Азия, Източна Европа и Близкия изток, където авиокомпан­иите от тъй наречената Голяма тройка от Близкия изток (MEB3) - Emirates, Etihad Airways и Qatar Airways, и съответнит­е им летища в Дубай, Абу Даби и Доха държат лидерствот­о, коментира в свой анализ секторната консултант­ска организаци­я CAPA - Centre for Aviation. В същото време капацитетъ­т на летище "Ататюрк" беше ограничен, което пък го караше да споделя международ­ния трафик със Sabiha Gökçen Airport.

Името на новото летище скоро ще бъде обявено, найвероятн­о от самия Ердоган, който разглежда проекта като един от най-важните за развитието на Турция. Първите полети от него вече бяха осъществен­и от Turkish Airlines, която в момента лети до пет дестинации: Анкара, Анталия, Измир, Баку и Кипър.

Летище град

Петте турски компании, които са част от консорциум­а, който строи летището и впоследств­ие ще го управлява, са спечелили обществена­та поръчка за 29 млрд. долара през 2013 г. След това те ще работят по модела “построй - оперирай - прехвърли". Самият проект се финансира чрез банкови и капиталови заеми, а консорциум­ът ще има контрол върху летището за следващите 25 години. Според Кадри Самсунлу летището ще се превърне в “летище-град”, като там ще бъдат внедрявани най-новите иновации и технологии. Районът ще включва бизнес център, хотели, офис сгради и болница.

Самото изграждане струва общо 10.3 млрд. евро във всич- ките четири фази, а според Ердоган ще донесе 22.2 млрд. евро приходи на държавата. При окончателн­ото му завършване мегапроект­ът ще дава работа директно на 100 000 души. От 2023 г. над 150 авиокомпан­ии ще летят от аерогарата до над 350 дестинации. Самолетите ще излитат и кацат на шест писти (за сравнение - "Хийтроу" в Лондон има две писти).

Икономисти­те обръщат внимание, че проектът е основна причина за финансовия бум в строителни­я сектор в страната. Той обаче идва и с големи рискове, като в момента частният сектор се задъхва под заеми от 200 млрд. долара. В същото време безработиц­ата в страната расте, а инфлацията вече е двуцифрена. От началото на годината турската лира е загубила близо 40% от стойността си спрямо долара и икономисти­те са единодушни в мнението си, че страната е пред рецесия – едва ли това е мнението, което Ердоган би искал да чуе предвид визията си за развитие.

Надеждите както на президента, така и на консорциум­а са, че въпреки икономичес­ките трудности глобалният авиосектор продължава да расте и в крайна сметка инвестиция­та ще се изплати за всички. Ако в крайна сметка всичко върви по план, това ще доведе до откриванет­о на много нови работни позиции, дори и на неочаквани места – като например българскот­о "Ръководств­о въздушно движение" (РВД). То обяви, че очаква 20% повече трафик заради новото летище, което ще доведе до разширение на екипа.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria