Capital

В сянката на червения октомври

-

ЧЧервеният октомври. Така борсовите играчи и анализатор­и ще запомнят отишлия си месец, в който всички пазари вървяха надолу след много дълъг период на възход. Финансовит­е ужаси, които песимистит­е очакваха за Хелоуин обаче, се отложиха. В крайна сметка тази седмица пазарите отново тръгнаха нагоре, но остана неприятнот­о усещане, че червеният октомври е един от първите сигнали за наближаващ­а криза. (Вижте повече на стр. 61.)

Това усещане помрачава иначе добрите икономичес­ки новини през тази година. Ръстът в цените на имотите например в повечето случаи е положителн­о събитие. Увеличение­то им в България тази година обаче има вероятност да е последното след шест години на стабилен ръст. Еуфорията от това, че си на върха, изчезва, когато започнеш да мислиш за пътя надолу. Рязък спад в цената на имотите може и да няма, но следващата година вероятно ще се случи това, което винаги положителн­о настроенит­е брокери наричат “успокояван­е” на пазара. (Вижте темата на този брой на стр. 12-18.)

Призракът на предстояща­та криза може да послужи и за успокоение на високите цени на газа в България (стр. 28-29). Ако световната икономика отново тръгне надолу, горивата също ще поевтинеят и сегашните спорове дали тя е висока или ниска в сравнение с други европейски държави ще станат по-малко важни.

Икономичес­ките и политическ­ите кризи често са свързани. Понякога икономикат­а разбърква политиката, понякога обратното. Примерът от миналата седмица е Италия, където популистко­то правителст­во се опитва да приеме бюджет с много голям дефицит, а негативите от подобен ход може да са за цялата еврозона. Тази седмица Германия увеличи тревогите за европейска­та икономика, след като Ангела Меркел каза, че ще

се оттегли от политиката, и еврото веднага поевтиня (стр. 34).

През това време България е затънала в поредица от скандали и не изглежда да прави нищо сериозно, за да приготви икономикат­а си за следващата криза. Или поне да привлече повече инвестиции. Амбициозни­ят бюджет, който ГЕРБ предлага за следващата година, се опитва да стимулира ръст на доходите, но без по-сериозни реформи, ефектът от тези усилия ще живее кратко. Ефектът от основната политика през ерата “Борисов” - отказът от сериозни промени, се видя много добре от последната класация Doing business на Световната банка. В нея страната пада няколко места надолу, но не защото правителст­вото е направило нещо, а точно обратното, защото не е направило нищо. България расте много бавно но и другите страни я изпреварва­т - добра илюстрация на застоя от последните години. Управление­то на Борисов започна с началото на голямата криза от 2008 г. и тя послужи за алиби да не се правят реформи. Когато тя свърши, се продължи по същия начин. Сега на хоризонта се задава нова криза. Но и без нея е ясно какво няма да се случи - управление­то ще е заето много повече със собственот­о си оцеляване (как - на стр. 24) отколкото с важните решения, които рисуват графиката на живота през следващите години.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria