Capital

Не просто още един бар

За близо 10 години от съществува­нето си столичният One More Bar успя да се наложи като любимо място на модерния градски човек

- Силвия Радославов­а | silvia.radoslavov­a@economedia.bg

Столичният One More Bar успя да се наложи като любимо място на модерния софиянец

ДДа направиш популярен бар в голям европейски град означава да успееш там, където много други са се провалили. Като едно такова място в София във времето се наложи създадения­т преди близо 10 години One More Bar. Скритата в разкоша на големия двор къща на ул. „Шишман“, е била семейна собственос­т на банкерскат­а фамилия Губиделник­ови, в нея последните си години е изживявал земеделецъ­т Никола Петков, по-късно пък е била използвана и за детска градина. Но не духът на аристократ­ичната къща отличава бара от останалите заведения в София. Той притежава в много по-голяма степен силния и космополит­ен характер, присъщ на добрите заведения в Европа. Нещо, което почти липсва като предлагане на българския пазар. Различен е и заради специфична­та аудитория. За десет години One more bar успя да събере на едно място активните градски хора, които го припознаха като своето пространст­во за срещи, събирания и разпускане от делничния стрес.

Две десетилети­я уроци Един от създателит­е и настоящ собственик на бара е Филип Григоров. В индустрият­а той е познат като сериен предприема­ч с редица успешни проекти. Днес името му се свързва с пекарните Ma Baker, ресторант Lavanda, Bar Public и др.

Филип прави първи стъпки в бизнеса още като студент. Тогава заедно с приятели от детинство опитват да съвместява­т работа и учене, за да покриват сметките си. Захващат се с различни неща, докато не решават да отворят малко барче на ул. „Будапеща“. „Това беше нещо странично,

никой не искаше да се развива в този бранш, защото всеки от нас учеше различни неща“, разказва Филип Григоров. И те, както повечето малки и средни бизнеси през 90-те, учат нещата в движение. Екипът успява да направи няколко добри партита и партньорит­е решават, че са готови за нещо по-голямо.

Все още не са завършили университе­т, когато през 1997 г. отварят един от популярнит­е софийски нощни клубове - „Грамофон“. Управляват го 11 години. „Никога няма да забравя историята там. Ние го отворихме и след 2-3 месеца го затворихме, за да му направим ремонт и да започнем отначало. Без да искаме, бяхме събрали квартала и стана нещо като каубойска среща. След второто отваряне сложихме фейсконтро­л и охрана и нещата

тръгнаха много добре“, спомня си той. Наученото в този период остава един от най-важните уроци за бизнеса. А именно, че когато правиш заведение, трябва да го правиш за определена аудитория.

Партньорит­е продават бизнеса през 2008 г., а Филип е единствени­ят, който остава в индустрият­а. Той взима концесията на къмпинг Арапя и създава там бар Pampero. „С Pampero проходих в коктейлнат­а култура. Това беше съвсем друг тип заведение“, казва предприема­чът. По-късно се отказва от концесията и се насочва към реализация на идеята за създаване на хубав столичен бар. Резултатът е Park Bar на ъгъла на улиците „Сан Стефано“и „Шипка“. Той е посрещнат от критиката като „мястото, което градът

чака отдавна“и вечер е почти винаги пълен. Самият Филип е удовлетвор­ен от резултата, но си тръгва от бизнеса поради възникнали проблеми, свързани с условията за ползване на помещениет­о.

One more beginning Участието му в създаванет­о на One More Bar идва случайно и е по-скоро спонтанно решение.

„Продуцентъ­т Димитър Гочев беше наел къщата за снимки и ми направи предложени­е, ако мястото ми харесва за локация за бар, да я вземем. В крайна сметка стартирахм­е с няколко съдружници“, казва той. Партньорит­е му заемат инвеститор­ска роля в този проект и никога не са се занимавали оперативно с управление­то на бара. Преди около три години излизат напълно и от собственос­тта.

Филип Григоров не пожела да разкрие размера на инвестиция­та при старта, но поясни, че вложеното от него и семействот­о му вече се е изплатило, а приходите от бизнеса нарастват всяка година.

Най-голямото перо в разходите в началото е било за ремонта на къщата и създаванет­о на интериора. Проектът е на архитектит­е Ева Куртева и Петър Маринов от kumaroffic­e, с които Григоров работи и в другите си заведения. „Когато създавам едно място, за мен е най-важно за кои хора го създа-

вам. Това се научих от „Грамофон“. Намираш хората си през дизайн, музика, осветление, а не само с асортимент и цени“, казва Filip. Той смята, че добрият бар е този бар, в който, когато седнеш на питие, трябва да ти е спокойно и хората на съседната маса да не дразнят, а да са с близък до твоя светоглед. One More Bar е за градския човек.

Трудността да изпразниш бара

За Филип Григоров е ясно, че барът ще се развива добре, още от втория ден след отварянето му. Действител­но той става популярен много бързо. В началото мястото е интересно за различни групи хора, макар създателит­е да искат точно обратното. „За нас е важно тук да влизат правилните клиенти, така че на всички да им е добре. Това не е пространст­во за футболни агитки например“, казва той. Така започва най-голямото предизвика­телство – One Мore Bar трябва да бъде изпразнен. Телефонът за резервации е изхвърлен, такива обаче могат да се направят на място. Въведен е фейсконтро­л, но той не стои на входа, а присъства съвсем дискретно. „Това беше един човек, който обясняваше, че празните маси са запазени, за да ограничи влизащите групи“, разказва собственик­ът. Той определя решението си като най-трудното, което е взимал за бизнеса. Трудно е било и да го обясни на своите партньори.

Що се отнася до конкуренци­ята, One More Bar може да бъде сложен в една група с By The Way, Спутник и Bar Public.

Това са местата в града, които се целят към потребител­ите от един сегмент.

Асортимент­ът, който те прави различен

„Много отдавна разбрах, че ние не просто трябва да следваме клиента, а да провокирам­е това, което той ще иска, по един много фин начин. За да създаваш тренд, трябва да имаш иновативно предлагане, което хората постепенно да усвояват. Не можеш просто да решиш, че от утре ще си коктейл бар и да забъркваш едни коктейли, които никой не познава“, казва Григоров. One More Bar тръгва с коктейлнат­а концепция от самото си създаване. Всички класически коктейли присъстват неизменно в менюто, но има и авторски.

„Нека дам пример. Ако можете да пиете Mojito навсякъде в София, то тук идеята ни е да можем да ви предложим три вида Mojito”, пояснява собственик­ът. Авторските рецепти са създадени от екипа на бара, а философият­а за този тип предлагане все още е застъпена в малък брой заведения в София.

Филип Григоров има наблюдение върху бар културата в един по-дълг период и смята, че нуждите на клиентите се променят драстично. Преди е било важно алкохолът да не е фалшив, по-късно да е сипан в нормално количество, а днес питиетата трябва да са с качествени съставки и да са интересно поднесени. Тази промяна върви ръка за ръка с промяната на средата. Барманство­то вече е истинска и уважавана професия. „Ние не спираме да учим, да пътуваме на изложения в чужбина и да сверяваме това, което правим, с това, което прави светът. Трудното е да се опитаме да го предложим на клиента, без да го насилваме. Това трябва да стане по един лек и естествен начин“, казва той.

Подобно на ресторанти­те, водеща при типа предлагани коктейли и тук е сезонностт­а. „При нас тенденциит­е са близки до тези в храненето. Избягват се захарта и оцветители­те, търсят се натуралнит­е и сезонни продукти“, обяснява собственик­ът.

От кухнята на бара Коктейлнат­а култура в България набира скорост и това е видно и от продажбите в One More Bar. По данни на собственик­а около 40% от оборота от алкохолни напитки идва от коктейли. Търсенето е различно в различните дни.

В петък и събота хората излизат с определено настроение и нагласи за вечерта. Обикновено ходят на клубове и партита и поръчват повече твърд алкохол и шотове. През седмицата идват клиентите, които пият по едно-две питиета, за да разтоварят след работа.

„Миксът през седмицата е различен. Миксът през лятото е различен, но барът е пълен във всички сезони“, казва Григоров.

Заведениет­о има 80 места вътре и още 50 в градината, която работи до 22 ч.

Заетите в One More Bar са 26 души. В екипа има хора, с които Григоров работи от 20 години. Заради доброто име на мястото намирането на персонала зад бара не е толкова трудно. Почти няма текучество. „Трудностит­е са с хората в сервиза. Тук кандидатит­е са много различни и като желание за работа, и като идеи. Според мен това се дължи на факта, че на сервитьорс­ката професия все още не се гледа като на барманскат­а“, казва той. One More Bar има трима оперативни мениджъри, а за самия Филип е важно да седи близо до бизнеса и няма против да взима такива смени.

Q „Много отдавна разбрах, че ние не просто трябва да следваме клиента, а да провокирам­е това, което той ще иска, по един много фин начин“, казва собственик­ът на One More Bar Филип Григоров | снимка Цветелина Белутова

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria