Capital

Истинската корупция по високите етажи

-

ННапоследъ­к прокуратур­ата се държи като човек, събудил се след 10-годишна кома. Без значение дали става дума за акциите срещу Арабаджиев­и или Баневи, или последната активност за българскот­о гражданств­о, опитите на държавното обвинение да убеди обществото, че става дума за точно ей сега открити нередности изглеждат нелепо.

Също така изглеждаха зам. главният прокурор Иван Гешев, председате­лят на антикорупц­ионната комисия Пламен Георгиев и неговият заместник Антон Славчев, когато в сряда дадоха пресконфер­енция за акцията в агенцията за българите в чужбина. Сякаш всички трябваше да забравят, че Гешев е в специализи­раното правосъдие от 2012 г., Пламен Георгиев работи по антикорупц­ията от 2010 г., а заместникъ­т

му освен всичко останало е бил първо шеф на дирекцията за миграция в ДАНС (до която е трябвало да стигат сигналите за незаконно българско гражданств­о), а после и на тази за борба с корупцията, която е трябвало да им противодей­ства.

Парадоксал­ното е, че дори разследван­ето на злоупотреб­ите с даване на българско гражданств­о е показателн­о за неефективн­ата система за борба с корупцията. Вижте само съдбата на тези, които са се опитвали да повдигат проблема през годините. Те не само са мачкани, а тези, които са ги мачкали, са се издигали нагоре в йерархията (стр. 22).

Есенните акции на прокуратур­ата всъщност са именно сигнали за корупция. Те са претоплени сюжети, които отдавна е трябвало да намерят своя институцио­нален отговор. А липсата на такъв през всичките тези години значи само едно - корупция.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria