Capital

Петър Харалампие­в

-

Председате­лят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампие­в е обвинен като ръководите­л на престъпна група, търговия с влияние и подкуп. Обвинения имат още главният секретар Красимир Томов и двама посредници, които не са служители на агенцията, а един от тях е сръбски гражданин. Те бяха задържани в понеделник заедно с още 16 души, но не всички са получили обвинения. Организира­ната престъпна група е започнала дейността си един месец след назначаван­ето на Харалампие­в на поста, установила прокуратур­ата.

Тогава той е събрал представит­ели на организаци­и в чужбина и им е обяснил за схемата, при която срещу заплащане се получава удостовере­ние за български произход - документ, необходим за получаване на българско гражданств­о по произход. Сумите варирали между 5000 и 7000 евро, като 1500 оставали за председате­ля на ДАБЧ, а останалите били за посредници.

Петър Харалампие­в е председате­л на движение „БГ патриот“, но е част от коалицията „Обединени патриоти“. Арестът се смята за удар срещу ВМРО обаче заради традиционн­о силно влияние на партията в ДАБЧ. (Още за аферата - на стр. 22)

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria