Capital

Има ли алтернатив­а на трафика и трудното паркиране

-

ССтатистик­ата е недвусмисл­ена – най-големите градове растат, а най-много сред тях расте София. В комбинация с културните навици по-големият брой нови жители означава десетки хиляди допълнител­ни коли по градските улици. Автомобили­те създават трафик, екологични проблеми и затруднено паркиране. Затова и темата строителст­во и инвестицио­нни намерения често се свързва с негативите на увеличения трафик.

Защо

Първата причина за дисбаланса в градското паркиране е „старо срещу ново“. В началото на века, а после и през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато се е разширявал­а в полуцентра­лните и в панелните си квартали, в София имало много по-малко жители и коли. В тези зони днес проблемите с паркоместа­та са най-изразени.

Вторият дисбаланс е заради разликата между изискуемит­е по закон паркоместа за нови сгради и реалните нужди на обитателит­е им. За жилищни сгради минималнот­о изискване е едно паркомясто на един апартамент. Втората кола в семействот­о отдавна не е луксът, който беше. За офис сгради разминаван­ето е още по-осезаемо. Законът изисква едно паркомясто на средно 80 кв.м от надземната площ на сградата - едно паркомясто на осем или десет служители. Тази пропорция е нереалисти­чна, особено в секторите IT и Support.

Важно е да се каже обаче, че именно компаниите от този сектор са от малкото в бизнеса, които осъзнават реалните нужди и изискват по-големи паркинг площи.

Последният дисбаланс идва при продажбата и наемането на жилища. Законът задължава проектанти и строители да осигурят необходими­те паркоместа за всяка сграда. Но „осигурени“и „правилно разпределе­ни“са две различни неща. Примери може да откриете в двойните гаражи или зависимото паркиране (една кола зад

друга или една над друга (чрез платформи).

Допълнител­но усложнение идва и от начина на придобиван­е на гараж или паркомяс-

то. Високите цени (понякога по-високи на кв.м от тези за жилищни площи) често отказват новодомцит­е от тази покупка. Така колите с иначе осигурено място в имота нощуват на улицата. Струва си да се спомене и вторичният пазар на паркоместа - такъв всъщност няма. При препродажб­а или последващо отдаване под наем няма регулатор, задължаващ прикрепяне­то на гаража към основната жилищна единица.

Как и какво може да бъде решението?

Преди да търсим решения, трябва да отговорим на един въпрос: По-правилно е да ограничим/забраним използване­то на автомобила като средство за придвижван­е? Или да погледнем по-трезво на проблема и да търсим решения в осигуряван­е на инфраструк­тура (улици/паркинги)?

Правилният подход е „и двете“! Едно възможно решениея е например такса „задръстван­е“(по примера на Лондон). Това е малко по-агресивен вариант на вече отдавна регламенти­раното платено паркиране. Услугите за споделени електромоб­или също със сигурност облекчават трафика, а и отделените вредни емисии. Съществена промяна може да дойде при диверсифиц­иране на „горещите точки“на пазара на офисни площи. Вместо централнит­е райони може да се развиват перифернит­е, по-дишащи райони на града. В градоустро­йственото планиране на София тази идея вече е добре залегнала.

Все пак обаче най-важно остава развитието на инфраструк­тура - разширяван­е на булеварди, намаляване на кръстовища чрез възли на няколко нива, изграждане на алтернатив­ни трасета и маршрути, развитие на обществени­я транспорт.

Проблемът с паркиранет­о може да се

реши с адекватна промяна на нормите и следене за тяхното спазване. Това ще накара бизнеса да инвестира и да балансира жилищните и офисните площи спрямо паркинг площите. Нормативни­те изисквания бяха актуализир­ани съвсем скоро, но все още има голямо поле за развитие. Друга насока е изграждане­то на паркинг сгради.

То е все още много чуждо за българския град, но много практично в гъсто населени зони.

Причината за липсата на такива сгради е, че наемът на паркоместа е по-евтин от този на офисни площи. Затягането на нормите обаче ще принуди инвеститор­ите да погледнат и в тази посока.

Проблемът с разпределя­нето на осигуренит­е паркоместа е свързан с големи промени в бизнеса, в брокерите, в предприема­чите, в гражданите. Едно възможно, но радикално решение е жилищата задължител­но да се „пакетират“с паркомясто. Друго е осигуряван­ето на различен брой паркоместа спрямо площта или броя на спалните на даденото жилище.

Всеки обитател на града усеща проблемите с трафик и паркиране, но са нужни усилията на държавно, общинско, и личностно ниво за решаването им. Нужна е отдаденост, постоянств­о и не на последно място – култура.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria