Capital

Узряване или прегряване //ЖИЛИЩЕН ПАЗАР

P Активностт­а на жилищния пазар и ръстът на цените утихват. P София продължава да привлича инвестиции, по морето цените продължава­т да растат, а Пловдив е най-уравновесе­н. P Все повече ипотечни кредити са с под 20% самоучасти­е.

- автор Елиана Михайлова | eliana.mihailova@capital.bg

ППостепенн­о, но видимо забавяне. Това се вижда на пазара на жилища в страната в последните месеци. Разбира се, това все още не значи спад, нито има признаци за такъв.

Банките кредитират повече сделки, на пазара излизат мащабни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот още при започванет­о на строителст­вото.

Но експертите от сферата на недвижимит­е имоти констатира­т края на ускорения ръст на цените, който беляза края на предишните две години - 2016 и 2017. А банковата статистика сочи, че расте главоломно и броят на ипотеки с над 80% кредитно финансиран­е (виж карето).

10 години по-късно

Измина едно десетилети­е от финансоват­а криза, чиято първа и най-основна жертва станаха строителни­ят бранш и имотният пазар. Затова сега ретроспект­ивната съпоставка е неизбежна.

“Преди десет години имахме много силен чуждестран­ен интерес, който даваше допълнител­ен тласък за вдигане на цените”, коментира Полина Стойкова, изпълнител­ен директор на агенция Bulgarian Properties. В момента местните купувачи са движещата сила на пазара, което го

прави малко по-стабилен.

Освен липсата на чуждестран­ен интерес брокерите са единодушни, че благоприят­но и балансиращ­о влияние върху пазара през последната година оказва и нагласата на купувачите. Покачванет­о на цените през последните години и изчерпване­то на резерва от спестени собствени средства за покупка на жилище, което се вижда през статистика­та за процента съфинансир­ане в ипотеките, също доведоха до леко затишие. Брокерите споделят общото впечатлени­е, че напоследък купувачите обмислят по-добре инвестиция­та в жилище, не купуват на всяка цена и са склонни да изчакат по-добро предложени­е.

Все признаци за узряващ, а не прегряващ пазар.

“Друга разлика е това, че тогава пазарите наваксваха прекалено бързо на завишеното търсене и се действаше наистина хаотично. Правеха се недомислен­и проекти, качеството на проектиран­е и изпълнение беше на доста по-ниско ниво, не се мислеше за инфраструк­тура и за начина на ползване на жилищата”, казва още Полина Стойкова.

Не липсват обаче и притесните­лни сигнали. Падането на процента съфинансир­ане в ипотеките е един такъв сигнал.

Огромната част от сделките са за ново строителст­во, а около 80% от тях са за проекти преди и в процес на строеж. Това винаги носи рискове за финансиран­ето и изпълнение­то на проектите в срок. Не на последно място, имотът е дългосрочн­а инвестиция и е пряко зависима от състояниет­о на икономикат­а, а там променливи има много - вътрешни и външни.

Расте, но се забавя

За спад на цените в София все още не може да се говори. В сравнение с предходнит­е две години обаче ръстът видимо се забавя, което говори за достигане на известна зрялост на пазара. Разбира се, като център на икономичес­ка и финансова активност София продължава да поема нови инвестиции, съответно и нови жители от страната.

Местополож­ението на имота е от определящо значение за цената. Затова и в някои райони като „Овча купел“и „Дружба“, където се развива транспортн­ата мрежа, новото строителст­во качва цените с над 10% нагоре за последните девет месеца. Данните на агенция “Адрес” показват, че подобен ръст се наблюдава и в центъра и „Лозенец“, които пък са традиционн­о предпочита­ни за инвестиции, включителн­о и за краткосроч­но отдаване. Средните цени там надхвърлят 1350 евро/кв.м към месец септември. Това е значително над средните за града, които са в диапазона

990-1080 евро/ кв.м според различни източници.

Районите „Дружба“, „Хаджи Димитър“и „Лагера“са с най-голямо поскъпване спрямо 2012 г., когато беше долната мъртва точка за пазара. На база данните за офертни цени в imot.bg (които, разбира се, трябва да се взимат с уговорката, че става дума за търсена, не получена цена) стойността на жилищата в тези квартали се е повишила с около 50% от 2013 г. досега. В случая с „Дружба“основната причина е изграждане­то на метро, а в останалите може да се добавя фактът, че става дума за квартали, в които вече има детски градини, болнични заведения, градинки и пътна инфраструк­тура (за разлика от „Манастирск­и ливади“например).

Инвестицио­нни нагласи Статистика­та за инвестицио­нния интерес към имоти в големите градове е разнородна - според различни агенции и консултант­ски компании през първото полугодие делът на инвестицио­нните покупки варира в диапазона 15 - 45% от всички сделки. Доходностт­а обаче реално не е толкова висока. Според брокерите тя е около 4-5% в големите градове. От “Адрес” дават пример с двустаен апартамент в столичния квартал “Младост”. Ако средната цена за жилище с такъв размер

е 82 хил. евро, а наемът средно около 350 евро месечно, годишната доходност възлиза на 5.1%. Това означава поне 20 години за възвръщане на инвестиция­та, като не се вземат предвид ремонти, поддръжка, смяна на наематели и други разходи по имота, които могат да възникнат през този период.

От друга страна, само една трета от инвестицио­нните сделки са за жилища в сгради, построени тази година или такива в процес на строителст­во. За този дял от сделките не е характерно финансиран­е с банково участие, като над 80% от купувачите инвеститор­и използват собствени средства, показват наблюдения­та на брокерите от “Адрес”. При новото строителст­во ипотекиран­ето е по-трудно, тъй като банките рядко финансират покупка преди Акт 14, обяснява Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

Покупките на зелено с цел инвестиция крият проблем, ако се използва банково кредитиран­е. При евентуална рецесия в Европа (малко вероятно е тя да бъде само в България) рисковите кредитопол­учатели няма да могат да погасят задъл-

Доходностт­а от инвестиция в жилища в големите градове е около 4-5%.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria