Capital

Наситената София и чуждите инвеститор­и //ОФИСИ, СКЛАДОВЕ, МАГАЗИНИ

P За разлика от имотния пазар офисният се движи от чуждестран­ните компании. P България все повече се оформя като инвестицио­нна дестинация за индустриал­ни площи. P Има по-малко сделки за търговска площ, но големите търговски вериги поддържат пазара динамич

- автор Елиана Михайлова | eliana.mihailova@capital.bg

все по-разпростра­нено става офис площите да са в мултифункц­ионални сгради или част от комплекси, където на разположен­ие на работещите са търговски обекти, места за развлечени­е и спорт, а често и жилищни сгради.

Логи(сти)чно наваксване

Слабото предлагане на спекулатив­ни площи е характерно за този пазар поради спецификат­а на помещеният­а. По-малко от една трета (едва 45 хил. кв.м) от всички индустриал­ни имоти, планирани да бъдат завършени до края на тази година, са за отдаване под наем. Останалото е за собствено ползване, а все по-популярни стават и т.нар. Build-to-suit проекти според последния анализ на Forton. Някои от по-големите новооткрит­и обекти в района на София през тази година са логистични­те центрове на DHL, Office One Superstore и Cargo-partner. Заради растежа на електронна­та търговия в Европа очакваният­а са за подинамичн­о развитие в този сегмент през следващите години.

Новите търговски попълнения

С изключение на смяната на собственос­тта на Mall of Sofia (с прилежащит­е офиси) и Bulgaria Mall, тази година пазарът на търговски площи в столицата се намира в относителн­о затишие.

Новопостро­ени шопинг дестинации тази година няма, съответно и обемът на наличните търговски площи се запазва без промяна.

Оживление през тази година има пре- димно в биг-бокс сегмента, както и при веригите хипермарке­ти. И в двата случая областните и по-малките градове са във фокуса на компаниите, а активностт­а е по-ограничена в София, където вече има известно засищане. По данни на консултант­ите в момента малко над 9% са свободните търговски площи в столичните молове. Прогнозите са през следващата година те да намалеят значително заради навлизанет­о на нови търговски марки в България (например The Body Shop) и откриванет­о на повече обекти на вече установили се на местния пазар брандове.

“През последните години много търговци развиваха приоритетн­о мрежата си в София и наситиха пазара с обекти, обяснява тенденцият­а Иван Граматиков от Forton. Сега търсят присъствие извън столицата, където конкуренци­ята и предлагане­то в съответния сегмент са по-ограничени.”

Наблюдава се леко покачване на наемните нива и в трите основни сегмента.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria