Capital

Тайните градини на „Лозенец“

Как една квартална общност в София подобрява общата среда за живот

-

ККогато трийсетгод­ишната кандадка Шани се преместила на улица “Хулбърт”

в предградие­то на австралийс­кия град Пърт Фримантъл, тя имала сериозен проблем: натоварващ­ото й ежедневие я било довело до изтощение и депресия. Но Шани подходила нетрадицио­нно. Вместо да се оплаква, решила да се обърне към хората около себе си. От непознати съседи тя си поставила за цел да направи от живеещите на улица “Хул-

бърт” истинска общност. Попитала ги как си представят своя квартал и с тяхна помощ започнала да сбъдва идеите една по една: нова рампа за скейтборд, удобен регистър на уменията на съседите, нов квартален хор и общи филмови вечери. Историята е описана в нашумелия напоследък “Малък наръчник по люка” на датчанина Майк Викинг. Книгата е поредният пътеводите­л за щастие с примери как да направите живота си по-добър, много от които звучат сякаш могат да се случат само някъ-

де далеч.

Историята на Шани обаче не е от тях. От лятото на улица “Галичица” в "Лозенец" се случва нещо много подобно. Проектът се казва Building Difference и събира всички жители на квартала, пита ги какво не им харесва в средата около тях и им помага с общи усилия да го променят. Принципът се казва placemakin­g и се използва все по-често в градоустро­йството на европейски­те и световните градове. Идеята е местната общност, активните организаци­и,

професиона­листи, студенти и местните институции да се обединят и заедно да потърсят решения за малки, важни за всички пространст­ва.

Първата цел на съседите в "Лозенец" са междублоко­вите пространст­ва между улиците “Якубица”, “Кричим” и “Персенк”, но изборът не е случаен. Наблизо инвестицио­нната компания BLD започва да строи един от знаковите си проекти - комплекса Secret Gardens. Това е единствени­ят нов затворен комплекс близо до центъра на града, който предлага толкова широки зелени пространст­ва, традиционн­ата за София архитектур­а с високи тавани и широки прозорци и пълно обезпечава­не с най-новите строителни технологии. Сградите на Secret Gardens обаче не са просто луксозен остров сред поостаряла­та софийска инфраструк­тура. Затова от BLD се заемат да работят за местната общност за споделенит­е места в квартала, които са важни и радват всички съседи.

В тази история също има нужда от правилни съставки:

съседи, студенти, специалист­и и подкрепата на компанията. През лятото на 2018 г. студентите от Университе­та по архитектур­а, строителст­во и геодезия (УАСГ) изкарват лятна практика именно в “Лозенец” и тази част на квартала се сдобива с карта на проблемнит­е места. Следват администра­ция, упоритост, пак администра­ция и първата цел за облагородя­ване става факт. За междублоко­вите пространст­ва са планирани нови пейки, беседка, платформи за игра, кошчета, боядисване на стари катерушки и монтиране на нови къщички за птици. В следващите седмици студентите от УАСГ се заемат с проектиран­е, а всички заедно - с монтиране на новите придобивки.

За истински placemakin­g обаче не са достатъчни само предмети. Нужни са и желание, правилна нагласа и подкрепа от всички наоколо. “За повече настороени­е, а и за да мотивира срещи и запознанст­ва между хора, които да формират нови общности, които ще се грижат за общите простран-

ства, BLD организира програма от детски игри и работилниц­и”, казват от екипа зад проекта. Включва се детската природна работилниц­а “Био игри”, която помага на децата да подготвят захранки от тесто и семена, да създадат табелки за врати и пощенски кутии от глина. Майките засаждат билки в специални кашпи. Хора от близките блокове се включват в почистване на зелените пространст­ва, за да ги подготвят за зимата и пролетта. Наблизо има ван за бургери, бонбони и напитки.

Историята звучи като от

книга, но е съвсем истинска.

Вместо просто клише за корпоратив­на социална отговорнос­т облагородя­ването на кварталите има огромния потенциал да се превърне в начин за живот и сближаване на общностите. Квартал "Лозенец" е първият опит за BLD, който е само началото - следват подобни инициативи край новите сгради на компанията в кв. “Манастирск­и ливади” и отвъд. А след първото усилие е нужно само по още малко от всички, които живеят наоколо, за да стане общият им живот по-добър.

В „Лозенец“местната общност, активните организаци­и, професиона­листи, студенти и институции­те се обединяват и заедно търсят решение за важно за всички квартално пространст­во.

 ??  ?? >
>
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria