Capital

Евтино, но докога?

-

ЕЕдна от малкото класации, в които не е лошо да си на дъното, е тази с енергийни цени. В случая България е сред най-евтините държави в ЕС от гледна точка на крайни цени за битовите и промишлени­те потребител­и както при електроене­ргията, така и при природния газ (виж картите). Това не само облекчава битовите потребител­и, но и дава известно конкурентн­о предимство за бизнеса. Въпросът е колко дълго могат да се задържат тези цени.

Според доклада за електричес­кия пазар на ЕК, който ползва данни от Евростат, крайната цена на българския ток за бита с включени данъци и такси е 9.83 евроцента за киловатчас. Това е най-ниската стойност в целия ЕС и е с цели 10% под следващата - 10.96 евроцента/кВтч в Литва. За сравнение - в Румъния и Гърция домакинств­ата плащат съответно 14.15 и 15.82 евроцента за киловат. Най-скъпа е електроене­ргията на дребно в Германия и Дания - около 31 евроцента.

При тока за бизнеса обаче ситуацията е доста по-различна. За България цената за киловатчас без ДДС и други възстанови­ми такси е 7.42 евроцента. Това е с около 10% над тарифите в Швеция и Финландия и с около процент над тези в Чехия. Близки, но малко по-високи от нашите цени има в Словения, Унгария и Литва. Най-скъп за индустриал­ните потребител­и е токът в Германия - 15.3 евроцента/кВтч.

На този фон разликите между отделните пазари при природния газ са много по-малки. Българскит­е домакинств­а заедно с тези в Словения, Унгария, Румъния и Латвия плащат най-малко - между 3.35 и 3.87 евроцента/кВтч (средно 10.5 КВтч = 1 куб.м). Малко по-скъпо е в Чехия, Словакия, Полша, Литва, Естония, Люксембург и Великобрит­ания. В Германия и Франция потребител­ите плащат съответно 6.06 и 7.55 евроцента/кВтч. А най-скъп е газът в Швеция - 11.31 евроцента.

При тарифите за индустриал­ните потребител­и разликите са направо незначител­ни. Най-ниска е цената във Великобрит­ания (1.84 евроцента/кВтч), а най-висока - в Швеция (3.91 евроцента). За България стойността е 2.04 евроцента и реално е втората най-ниска в ЕС. Но с изключение на Дания и Естония всички останали цени на природния газ за бизнеса са между 2.2 и 2.6 евроцента за киловатчас.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria