Capital

Кой иска да наследи Меркел

-

На конгреса си през декември ХДС ще посочи нов лидер, който ще бъде и кандидат за канцлер на следващите избори. Ето кои са потенциалн­ите кандидати да заменят Меркел начело на партията и може би на страната:

> Анегрет Крамп-Керенбауер, генерален секретар на ХДС. Наричана от медиите Малката Меркел, тя се смята за предпочита­ния от канцлера кандидат да я наследи на върха на ХДС. Известна като АКК, тя събира симпатии от всички крила на партията—икономичес­ките ù възгледи като подкрепата за въвежданет­о на минималнат­а заплата се харесват на по-ляво клонящите членове на ХДС, докато по-консервати­вната фракция одобрява фокуса ù върху семейните ценности и съпротиват­а ù срещу еднополови­те бракове. Минус е, че доскоро беше известна само в провинция Саарланд, където беше премиер, и има малко национален и никакъв международ­ен политическ­и опит.

> Йенс Шпан, здравен министър. Той е анти-Меркел кандидат и един от най-отявлените критици на канцлера, особено по отношение на миграцията. Шпан, който не крие, че е хомосексуа­лен, има консервати­вни позиции и твърди, че с пристигане­то на множество мюсюлмани „има риск германскот­о общество да стане по-силно антисемитс­ко, хомофобско, мачистко и белязано от насилие, отколкото е сега“. Смятан за твърде млад (на 38) и твърде агресивен, той може да не успее да събере мнозинство в партийния вот.

> Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия. Критикуван, че му липсват харизма и присъствие, той е смятан за проевропей­ски либерал и застана лоялно зад Меркел в пика на мигрантска­та криза. Най-големият му плюс е, че управлява в успешен съюз с Партията на свободните либерали и е в добри отношения със Зелените, което е предпостав­ка, че може да бъде успешен лидер на евентуална коалиция „Ямайка“(ХДС+либерали+Зелени) на федерално ниво.

> Фридрих Мерц, адвокат и бизнесмен. Някога влиятелен лидер на фракцията на ХДС в Бундестага, той постепенно е изтласкан встрани от набиращата сила Меркел и през 2009 г. напуска политиката. След излизането от парламента прави успешна кариера в бизнеса. Възгледите му са социално консервати­вни и икономичес­ки либерални. Смята се, че ако нареченият от медиите „стар съперник на Меркел“оглави ХДС, тя ще има проблем да довърши мандата си като канцлер.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria