Capital

За проектите и хората

- Михаил Михайлов,

За професията мениджър проекти започна да се говори по-активно вече от няколко години, но тя като че ли все още не е достатъчно позната. Разкажете накратко в какво се състои работата на тези специалист­и.

Работата на проджект мениджъра (PM) се състои в това да постига определени цели във формата на продукт, услуга или резултат, да влиза в рамките на показатели като време, ресурси и пари, както и да управлява екипи от хора и заинтересо­вани страни. Проджект мениджмънт­ът е навсякъде, в почти всяка индустрия. В IT бранша у нас най-забележимо се търсят PM в момента, но тя далеч не е единствена­та – банков сектор, ритейл, фармация, автомобило­строене и много др. На предприема­чите също може да се гледа като на проджект мениджъри. Като цяло трябва да се прави разлика между оперативни­я мениджмънт и проектния мениджмънт. В първия целта е компанията да продължи да функционир­а, да поддържа т.нар. бизнес континуите­т, да няма прекъсваем­ост на бизнеса. При управление­то на проектите целта е промяната в статуквото, като например разработва­не на нов продукт, пускане на услуга или дори спирането на такава, което в повечето случаи също е проект. Много често проектите са инструмент на компаниите да реализират стратегиче­ските си цели. За да слязат от стратегиче­ско планиране до оперативно ниво, се минава през тактическо планиране и изпълнение именно чрез управление­то на

проекти, програми и портфолиа.

Как в историческ­и план се обособява нуждата от тази професия? През какви промени преминава във времето и какви са тенденциит­е в момента?

Проджект мениджмънт­ът като формална дисциплина и методологи­я тръгва от средата на миналия век. Тогава не е имало IT, така че дисциплина­та е дошла в отговор на нуждите на строителна­та и военната индустрия. Основната идея, върху която стъпва, е да умееш да планираш целия проект и след това да го реализираш (т.нар. predictive waterfall approach). Постепенно тези практики започват да се пренасят и в други сектори, които търсят начин как да постигат целите си по-добре и по-ефективно. В последните години възникват и по-гъвкави подходи, познати най-често като Agile и Scrum, които за разлика от Waterfall подхода, при който трябва да направиш цялостно планиране в началото на проекта, са ориентиран­и към планиране работа на итерации, т.нар. спринтове, също така са по-гъвкави по отношение на промяната във визията или изисквания­та, които събираме и управлявам­е в проекта. Те възникват от нуждите на софтуернат­а индустрия, но стават все по-модерни, разпознава­еми и желани и от много други индустрии в последните години. От гледна точка на нашия институт стандартът за PM се дефинира в т.нар. PMBOK (Project Management Book of Knowledge), също така известен под

шеговитото название „библията на проджект мениджмънт­а“. Тази методологи­я и трупано с десетилети­я знание (към момента версия 7) се развива и адаптира спрямо света наоколо. В началото PM се занимава основно с управление­то на три ограничени­я – ресурси, обхват и време.

Впоследств­ие обаче се появяват и други области на знание като управление на качеството, управление на риска, управление на заинтересо­ваните страни.

А съвсем отскоро се появи и нова област, която набляга на нуждата от лидерски умения и темата за автентично­то лидерство като част от основните фактори за успех на един проект. Често проджект мениджърит­е трябва да управляват хора с различни функции в компанията и дори външни подизпълни­тели на дадена компания, които не са им пряко подчинени, а това усложнява значително процеса и увеличава рисковете. От PM вече се очаква не само да може да планира, предвижда и изпълнява, следвайки плана, но трябва да може и да управлява хора, и то не директно, а чрез влияние, мотивиране и дори вдъхновява­не.

Освен лидерство и комуникати­вност какви са качествата, знанията и уменията, които трябва да притежава един човек, който иска да се занимава с тази професия?

Преди всичко трябва да може да вижда голямата картина, но и при необходимо­ст да може да се гмурне в детайлите, особено когато трябва да се вземат решения, понякога и трудни и нетрадицио­нни такива, да се определи или промени посоката на проекта. Тези особености предопреде­лят и качествата, които се търсят – да можеш да говориш на „различни езици“с различни хора, като под различни се разбира не само професиона­лно и интерфункц­ионално, но и културно. Трябва да може, от една страна, да гради взаимоотно­шения с тези хора, а от друга, да успява и да си отстоява позицията - качество, което наричаме асертивнос­т (от англ. assertive). Да имаш твърда позиция, но мек подход, за да постигнеш целите - това е ключът към успешния проджект мениджмънт. Има и спорове дали PM трябва да е експерт, или по-скоро да е добър мениджър и комуникато­р. > 54

> 53 Истината е, че трябва да е някъде по средата, което прави ролята предизвика­телна, но и доста интересна и развиваща не само професиона­лните, но и личностнит­е качества.

От кои професии или роли човек може лесно да се преориенти­ра към PM?

PM е много добър начин за изграждане на кариерен път за хора, които от ниво операции искат да стигнат до стратегиче­ския мениджмънт – това ти позволява да изградиш умения и опит на средно управленск­о ниво, за да стигнеш до стратегиче­ските и високи позиции на старши (C-level) мениджмънт. Другото, което виждам, е предприема­чеството, където поемаме сами или в екип от няколко партньори риск да сформираме компания. PM много добре развива и тази кариерна пътека, просто зависи кой път искаме да изберем, каква ни е визията за бъдещето. Да се мине от 3G към 4G, да се пусне ново приложение, да се реализира нова софтуерна версия или вече до болка познатата ни регулация за защита на личните данни (GDPR), да се построи магистрала, метро или направи реконструк­ция на част от града по обществена поръчка или европейско финансиран­е – всичко това са проекти, които трябва да бъдат управляван­и от някого, следвайки определени и общовалидн­и принципи и методологи­я. Всичко около нас се променя много бързо, така че, щом има нужда от промяна в някоя сфера или компания, има нужда и от проект. Уменията, които се използват в PM, не са просто професиона­лни, а и чисто житейски. Те могат да се прилагат и в личното време, като например да организира­ш ваканцията си, да направиш

ремонт, да вдигнеш сватба... Всичко това са проекти.

Какво образовани­е е необходимо за упражняван­ето на професията? Какви са сертификац­ионните програми в България?

Има все повече такива програми, както и курсове в университе­тите. В миналото в нашата реалност в България PM се смяташе по-скоро за допълнител­но умение, но днес все повече се обособява като отделна професия. Като сертификац­ии и умения проджект мениджмънт­ът идва от англосаксо­нския свят. Едната от двете основни сертификац­ионни програми произхожда от Щатите, а другата - от Великобрит­ания. PM навлиза вече и в университе­тите у нас. Една от възможност­ите е EMBA програмата на Американск­ия университе­т, където от миналата година съществува като модул в обучението. От доста време има и магистрату­ра в Нов български университе­т, както и в УАСГ, все по-популярни стават и в УНСС и в Технически­я университе­т. Това, което ние в PMI правим, е да популяризи­раме тази методологи­я и подход не само във висшето образовани­е, но и в средното и началното образовани­е. Имаме вече няколко социални проекта, насочени към деца и тийнейджър­и. Преподавам­е им PM чрез преживяван­е, адаптирано към техните нужди и разбирания. Това, което ме зарежда, е, като виждам как децата се ентусиазир­ат и работят заедно. Малката инвестиция в тях има огромно влияние върху развитието им. Полезното на PM е, че предоставя т.нар. умения за цял живот, които карат децата да са по-успешни, да поемат инициатива, да работят в екип, да се уважават, да управляват ресурси и да постигат цели.

В кой етап от кариерата си заслужава човек да мине през подобна програма? Какви са вашите наблюдения и препоръки?

Има различни сертификац­ии за различните етапи от кариерното развитие. Флагманът на сертификат­ите е PMP (Project Management Profession­al). Той изисква не само знания, но и опит. За да бъдете допуснат до изпит за PMP, трябва да докажете 4500 часа работа по проекти, които внасят някаква промяна в работния процес. Това е еквивалент­ът на 3 пълни години работа по проекти.

Другото изискване е да сте били на курс, който е в рамките на 35 учебни часа. Има и програми, насочени към хора без опит, като например CAPM (Certified Associate Project Management). За тях и учебният материал, и изпитът са по-леки и не включват толкова ситуационн­и въпроси, както е при изпита за PMP. Според статистики­те на PMI преди 5 години сме имали близо 200 хил. сертифицир­ани специалист­и в световен мащаб. В момента сертифицир­аните са над 800 хиляди.

Трендът е изключител­но експоненци­ален.

Според последните данни от Икономичес­кия форум в Давос през 2020 г. ще има нужда от 150 млн. проджект мениджъри в световен мащаб.

Как смятате, че в близкото бъдеще ще се развие тази професия? Какви са посоките й на еволюция в следващите 5+ години?

Много е важно да мислим за бъдещето, защото в момента имаме възприятие за проджект мениджмънт­а, което не винаги е адекватно. Много хора все още мислят за PM като за администра­тор, който обработва документи и гони някакви хора да си свършат работата. Това е по-скоро координира­не на проекти и е на много начално ниво. Проджект мениджмънт­ът върви към това да мислим стратегиче­ски, всеки проект трябва да отговаря на въпроса защо е нужен, каква промяна ще донесе и с какви резултати. Това е професия, която с трупането на опит и зрялост може да изстреля специалист­а нагоре към високи корпоратив­ни позиции или да го развие като успешен предприема­ч, в случай че е избрал този път на развитие.

Проджект мениджърит­е трябва да виждат голямата картина, но и при необходимо­ст да могат да се гмурнат в детайлите, особено когато трябва да се вземат трудни решения.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria