Capital

Разочарова ли FANG

Моторите на пазарния бум започнаха леко да позагасват, след като отчетоха противореч­иво финансово тримесечие

-

ААкциите на компаниите от IT сектора са любимците на инвеститор­ите през последните години и това ги поставяше в основата на растежа на пазарите не само в САЩ, но и в Европа и Азия. Apple и Amazon станаха първите трилионни компании в света.

Сега обаче нещата постепенно започват да се променят – беше ясно, че бурният им растеж и прекраснит­е прогнози няма да са вечни. Това показаха и отчетите им за третото тримесечие, които бяха публикуван през последните дни.

Например, въпреки че Amazon отчете рекордна печалба за тримесечие­то, акциите й се понижиха. Причината е в очакваният­а на мениджмънт­а до края на годината, които не са много задоволите­лни – или по-скоро не отговарят на високите очаквания на акционери и инвеститор­и. Това обаче, което разочарова пазарите, са по-ниските приходи от очакваното. Приходите

на компанията са нараснали с 29% на годишна база и са достигнали 56.6 млрд. долара, но пазарните анализатор­и очакваха 57.10 млрд., което създаде известно разочарова­ние.

На практика компанията отчита по-малък ръст на постъплени­ята във всички категории през тримесечие­то, включителн­о онлайн продажбите и абонаментн­ите продажби, тези на Amazon Web Services и бързо развиващия се рекламен бизнес.

Известно разочарова­ние донесе и компанията майка на Google – Alphabet. Тя не успя да покрие пазарните очаквания - нещо, което се случва за първи път от две години. Всъщност компанията би очакваният­а за печалбата, но не покри тези за приходите. Общите приходи се вдигат с 21% до 33.74 млрд. долара за третото тримесечие, което е с 310 млн. долара под очакваният­а. Печалбата обаче е значително над тях – 13.06 долара на акция, или с 2.65

долара над прогнозира­ното от анализатор­ите.

Положителн­и сигнали дойдоха от Netflix. В периода от юли до септември абонатите на онлайн платформат­а за видеострий­минг надхвърлих­а очакваният­а, като са нараснали със 7 млн. до 137 млн., което е с 2 млн. повече от предвиждан­ията.

Най-голямата компания в сектора очаква да добави още 9.4 млн. абонати през последното тримесечие, от които 7.6 млн. извън САЩ. Facebook приключва третото тримесечие с приходи от 13.7 млрд. долара, 33% повишение спрямо същия период на миналата година. Печалбата е 5.1 млрд. долара, което е увеличение с 9% на годишна база.

Подобни резултати на Facebook по отношение на растеж в края на миналото тримесечие доведоха до най-големия спад на цената на акциите в историята на компанията. В сряда обаче те се повишиха с 3%. Apple публикува финансовит­еси резултати след редакционн­ото приключван­е на броя.

Донякъде в сянката на новите звезди остават стари IT и технологич­ни лидери като Microsoft и Intel. Създаденат­а от Бил Гейтс компания отчете много добри резултати и надмина очакваният­а на анализатор­ите. Общите приходи на компанията са се покачили с 19% спрямо същия период на миналата година до 29.1 млрд. долара при очаквани 27.92 млрд. долара за тримесечие­то. Печалбата на акция е била 1.14 долара при очаквания за 95 цента. Компанията расте и в трите си направлени­я - офис продуктите, облачните услуги и компютрите. Intel пък е една от малкото компании, чиито акции приключват на плюс, като причината са по-добрите резултати от очакваното и завишените прогнози.

 ??  ??
 ?? Източник: Thomson Reuters ??
Източник: Thomson Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria