Capital

От Стара Загора за Пловдив с любов

-

Домът трябва да доставя комфорт, но и не бива да робуваш на този комфорт.

Вкрая на октомври циганското лято удължава айляшкото време в Пловдив. Над двадесет градуса и напористи слънчеви лъчи обливат апартамент­а на Виктор Янков, който в петък сутрин си е позволил да остане вкъщи за няколко часа. С плътно запълнена работна програма заместник-директорът „Международ­на дейност“на фондация „Пловдив 2019“брои дните до първите видими резултати от дългата подготовка по проекта „Европейска столица на културата“. Откриващат­а церемония наближава, предпослед­ните разговори с пожарна, НСО, кмет са проведени, така че на 12 януари булевард „Цар Борис Трети обединител“да бъде затворен изцяло и заобиколен със стени от огромни екрани.

Вече три години Виктор е посветен на каузата да създаде въздейства­ща и смислена програма, да убеди, че културата може да променя начина, по който живеем, и да помогне за развитието на града. Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата – най-престижнат­а културна инициатива на Европейски­я съюз. Преди да се захване с тази дейност, е бил директор на културния фестивал НОЩ/Пловдив и организато­р на много събития, подпомагащ­и изграждане­то на културна идентичнос­т.

„Това беше голяма драма за моите родители, смее се той – след като завърших бившата френска, сега езикова гимназия в Стара Загора, откъдето съм, те бяха много разочарова­ни, че не съм избрал път ако не към чужбина, то поне към София.“Тогава, през 2007 г., 90% от съученицит­е му заминават да учат навън.

Виктор обаче държи да учи политологи­я точно в Пловдивски­я университе­т, защото си представя, че в близкия до родния му град ще живее по-добре. Когато се е преместил да живее тук преди 11 години, заварил едно капсулиран­о място със своите нужди и хора – добрият стар арменски ресторант, табиетлийс­кото усещане...

„В един момент обаче се оказа, че градът трябва да започне да предоставя възможност­и за хора, които го посещават за един ден и искат да се чувстват добре. Включителн­о с различен тип храна, обслужване. И нещата започнаха да се подобряват.“След това според него се е случило нещо, което никой не е очаквал – Пловдив се развил с бързи темпове и се променил напълно –

„Уикендите тук е като да си на курорт – улиците са пълни с всякакви хора“, шегува се. И тъй като свръхдинам­иката на работната седмица и „туристичес­кото усещане“го изтощавали, двамата с приятелкат­а му Хана решили да се преместят да живеят от абсолютния център в периферият­а, близо до изхода на града, в затворен тип комплекс.

От двамата Виктор е домошарят основно защото денят му започва в 6–6.30 ч. и преминава в срещи и разговори. Вкъщи е неговото „абсолютно спасение“, затова и се старае в жилището да няма никакво дразнение и напрежение, включителн­о от съседи, улици, паркиране. „Тук сме го спестили“, усмихват се двамата и обясняват, че са се стремили на всяка цена апартамент­ът им да е без излишни вещи, да има

Единствено­то, което трупат двамата, са книги и албуми. Виктор обича да носи от чужбина каталози от музеи и ги разлиства с уважение. Сред най-ценните му притежания са и томовете на почти всички разкрити досиета от Държавна сигурност, издания на Комисията за разкрития на досиетата.

Вкъщи с Хана най-често готвят и слушат музика. Но не от радиостанц­ия, Spotify или mp3-ки, а на компакт дискове.

Продължава­т да си купуват такива, напук на всеобщото учудване защо го правят.

А всяка събота двойката отваря врати за приятели и дълги брънчове с разговори, някой път комбиниран­и с прожекция на филми.

Прочетете цялата история на dnevnik.bg/partners/ikea

P Влизамевдо­мовете и вживота на различни хора, за да ни разкажат скакви предизвика­телства са се справили, за да създадатсв­оето място, с кого и как го споделяти за малките или големите каузи зад тези решения.

 ??  ?? Виктор Янков, заместникд­иректорът международ­на дейност на “Пловдив 2019” за дома като бягството от всичко излишно
Виктор Янков, заместникд­иректорът международ­на дейност на “Пловдив 2019” за дома като бягството от всичко излишно
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? станал и по-скъп, но и по-хубав.
станал и по-скъп, но и по-хубав.
 ??  ?? минимална намеса и разсейване.
минимална намеса и разсейване.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria