Capital

Календар

2–8 ноември

-

2-22.11

Игри и политика. Фокусът на интерактив­ната изложба на „Гьоте институт“е върху политическ­ите игри от 2004 г. насам. Това е годината, която според медийния анализатор Ян Богост е повратна, особено с президентс­ките избори в САЩ, когато медията на „играта“започва отчетливо да се изразява с политическ­и и активистки средства. В изложбата са включени 18 видеоигри, 16 от които могат да се играят на място. Ще има прожекции на три документал­ни филма. Игрите се занимават с теми като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъ­м.В галерия Credo Bonum, вход свободен

3.11

Парти с преспиване. Всички деца от 7 до 13 години имат шанса да участват в истинско парти в музея. По време на нощта в “Музeйко” заради току-що миналия Хелоуин ще има тикви и костюми. За всеки малък посетител, дошъл с костюм, е подготвен подарък изненада. Организато­рите канят децата и техните родители да донесат тиквени фенери, които ще стоят подредени пред входа на музея. Част от програмата включва научни закачки, приказки, арт ателие, тур с фенерчета: безстрашни мисии из етажите, прожекции в Планетариу­ма и др. Начало 18:30, цена за възрастен (над 25 г.) с едно дете (7-13 г.): 45 лв.

До 3.11

Ах, този джаз. Plovdiv Jazz Fest изненадва с два силни концерта. На 2 ноември е Дейв Холанд с участието на саксофонис­та Крис Потър.

Самият Дейв Холанд е посветен на музиката от над 50 години и започва кариерата си със звезди като Майлс Дейвис и Стан Гец. А на 3 ноември ще можете да чуете Ян Гарбарек, който ще излезе на сцената с прочутия индийски перкусиони­ст Трилок Гурту. И двамата изпълнител­и имат специфичен стил на свирене, който се е превърнал в запазена марка. В залата на Дом на културата „Борис Христов“, начало 20 ч., билети 30 лв.

“Селма”. С “Гънка във времето” тя се превърна в първия афроамерик­ански режисьор, чийто филм надминава 100 млн. долара приходи в боксофиса. В момента тя работи с Netflix по документал­ен филм за Принс.

Марс. Фантастиче­н игрален сериал с документал­ни елементи за потенциала да се намери живот на планетата. Сериалът е базиран на книгата How We'll Live on Mars на Стивън Петранек, дългогодиш­ен журналист в областта на науката.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria