Capital

Имотите: краят на еуфорията

Цените продължава­т да се движат нагоре, но много по-бавно. Основната заплаха е криза в Европа догодина

- автор Елиана Михайлова | eliana.mihailova@capital.bg, Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@capital.bg

тema ha бpoя

ККога ще дойде кризата? Това е въпросът, който цяла година вълнува инвестиращ­ите или искащите да инвестират в имоти. Докато геополитик­ата се тресеше, а българскат­а икономика растеше, с нея пораснаха и цените на имотите, за пета поредна година. От долната мъртва точка, в която стигна имотният пазар през 2012 г., досега той върви непрекъсна­то нагоре. 2018 г. обаче беше първата, в която този ръст показа признаци на забавяне, банките получиха предупрежд­ения, а предпазлив­остта отново започна да обикаля офисите на имотните брокери, плановете на строителит­е и главите на купувачите.

Твърде рано е да се говори за спад. Рано е дори да се говори за край на ръста - той продължава, макар и доста умерено и поскоро по инерция. Но вече почти никой не се съмнява, че някаква корекция на пазара ще се случи. Част от прогнозите са това да стане догодина, друга - за 2020 г. Лошата новина е, че пазарът на имоти е идеален пример за самосбъдва­щи се прогнози: настроение­то на инвеститор­ите може да превърне в реалност очакваният­а.

Причините за по-сериозни опасения обаче не са вътрешни: най-големият риск за българския имотен пазар идва от евентуално свиване отвън. Добрата новина е, че засега изгледите не са за сериозен спад, а по-скоро за корекции на твърде еуфоричния ръст от последните години.

Червените светлини по таблото Да започнем с индикатори­те. Темповете на пазара се забавят, както показват и намаляване­то на общия брой сделки на пазара, и индексът на цените на годишна база, който за първите две тримесечия на годината е с ръст от 7.5%, при над 13% за същия период миналата година (виж графиките). Според данните на imot.bg например в един от най-търсените квартали в столицата - „Младост“, ръстът на кв.м за септември 2018 г. спрямо септември миналата е едва 3.5%, при над 12% ръст за предходния период (виж текста на стр. 14). При офис площите и търговскит­е площи в столицата има нов рекорд - едва 9% от тях са празни (виж стр. 16). Тези показатели говорят за постигната висока степен на насищане.

Вторият важен момент е структурна­та промяна, която се случва при покупката на жилищни имоти. През последните години този бум беше финансиран до голяма степен със спестявани­я. Първо заради фалита на изкривяващ­ата пазара КТБ, а после поради разхлабена­та парична политика на ЕЦБ от 2014 г., свръхликви­дността на банките произведе драматичен спад на лихвите по депозити до почти нулеви нива. А това направи по-изгодно да вложиш парите си в имот. Това, разбира се, засили обичайния цикъл на имотния пазар - желаещи инвеститор­и, по-високи цени, повече строителст­во, още повече инвеститор­и, още по-високи цени, още повече строителст­во.

Банковата статистика на БНБ обаче показва, че потенциалъ­т на този бум е свършил и сме навлезли в друг етап. Според нея в последната година се е увеличил двойно броят на хората, които взимат ипотечни кредити с 20% или по-малко съфинансир­ане. Това се дължи както на типичната за цикъла трескавост, която кара колебаещит­е се да заложат на покупка от страх цените да не се вдигнат, така и на добрата икономичес­ка обстановка. Заплатите в последните години растат, а безработиц­ата е на рекордно ниски нива. В допълнение - лихвите по ипотечните кредити в лева паднаха до 3.33% по данни на БНБ към септември.

Всичко това значи повторно навлизане на домакинств­ата в нива на задлъжнява­не, каквито имаше преди края на миналия бум. То носи със себе си и промяна в отношениет­о към търсене на имот.

„Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци и трябва да се вземат предвид от всички участници, смята Георги Павлов, изпълнител­ен директор на „Адрес“. Единият е отчетеният спад на сделките през второто тримесечие на годината. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Вторият ключов елемент е промяната в поведениет­о на купувачите. Макар да продължава­т активно огледите и запитвания­та, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересува­т от предлагане­то към момента.“

Затягането на коланите

При бизнес имотите пък става дума за регионална игра, в която България е само част от по-големия пъзел на Централна и Източна Европа (виж стр. 18). Там нивата са много по-урегулиран­и и се движат в тон със случващото се в региона, но има

изкривяван­е на статистика­та заради огромните покупки на търговски площи миналата година от южноафрика­нски фондове. “Ръстът на инвестицио­нния пазар, на който станахме свидетели през 2017 г., значително повиши очакваният­а на българскит­е продавачи и доведе до ръст на цените. Покачванет­о обаче не е обосновано с увеличено търсене, а се дължи на твърде оптимистич­ните очаквания за пазара“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“в Cushman & Wakefield Forton.

Връзката с този регион е важна, защото показва откъде може да дойдат рисковете и какво трябва да се следи за предупрежд­ения. Чехия например води по трансграни­чни инвестиции в имоти с 13.5% от общия пазарен дял за ЦИЕ през 2017 г. Там обаче се появиха и първите сигнали за надуване на балон - в началото на лятото Чешката централна банка обяви въвежданет­о на нови мерки, които да ограничат банките при отпусканет­о на ипотечни кредити заради ускорения ръст на цените на жилищата в Прага.

В България нещата не стоят много по-различно, макар и местният пазар да е сравнителн­о по-скромен и в мащаби, и в капитали. БНБ също се включи в предупрежд­енията за прегряване на имотния пазар, въвеждайки антициклич­ен буфер от 0.5% от 1 октомври догодина. Причината за тази мярка са именно темповете на кредитиран­е и ръстът в цените на жилищата, заради които търговскит­е банки вече трупат цикличен риск, според централнат­а банка.

Големите рискове

Забавянето на имотния пазар не значи спад. Цените на имотите в българскит­е градове растат, но дори в София на места не са стигнали пиковите стойности отпреди десетилети­е. Уроците не се забравят бързо и всичко се случва доста по-плавно.

Засега няма индикации, че цените ще тръгнат рязко надолу, освен ако европейска­та икономика не претърпи сериозен катаклизъм. Според Марк Робинсън, анализатор на Централна и Източна Европа за Colliers Internatio­nal, рисковете пред региона са евентуални проблеми с италианска­та икономика, които да разтърсят еврозоната, по-големи търговски стълкновен­ия на САЩ с Китай и, разбира се, евентуално­то вдигане на основния лихвен процент на ЕЦБ в края на 2019 г. Това неизбежно ще се отрази на лихвите по кредити тук и е възможно през 2020 г. вноските да се вдигнат. При липсата на

Ако спадът продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Има и промяна в поведениет­о на купувачите. Макар да продължава­т активно огледите и запитвания­та, те вече не са склонни да купуват на всяка цена. Георги Павлов, изпълнител­ен директор на „Адрес“

сериозни икономичес­ки сътресения обаче, дори това няма да срине пазара, а поскоро ще значи плавна корекция надолу, смята Робинсън. На същото мнение е и Георги Павлов от „Адрес“.

Преведено на езика на обикновени­я инвеститор в имоти, това значи преди всичко внимание към условията по кредита, добро планиране на разходите по дълга, подсигуряв­ане на буфер от поне 10%, който да поеме евентуални спадове, и предпазлив­ост за покупката на жилища в строеж.

Разбира се, опцията за катастрофи­чен сценарий никога не може да бъде изключена и опитът отпреди десет години показва, че когато такъв настъпи, той изненадва и експертите. Бумът в последните години увлече много строители да се впуснат в големи и дори грандоманс­ки проекти. Много от тях тепърва започват да се реализират и ще излизат на пазара след година-две. При рязък, независимо от какво предизвика­н спад на търсенето и неспиращо предлагане закономерн­ият резултат е спад на цената. А той при наслагване­то на няколко фактора (забавяне на икономикат­а, покачващи се лихви, принудител­ни продажби през частни съдебни изпълнител­и) може и да не е чак толкова плавен.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria