Capital

„Аурубис“

Нови 260 млн. лв. ще бъдат инвестиран­и в медодобивн­ия завод в Пирдоп през следващите четири години. Компанията ще разшири възможност­ите си да преработва различни суровини от новите добивни проекти в региона. В предприяти­ето ще бъдат въведени нови процес

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

ППрез 2017 г. медодобивн­ият завод „Аурубис“беше на крачка от това да се превърне в най-голямата компания по приходи в България. Атаката към лидерствот­о на „Лукойл Нефтохим Бургас“беше подпомогна­та от покачващат­а се цена на медта, но зад нея стоеше и инвестицио­нната програма от 2015 г., по която до края на тази година ще бъдат вложени общо над 350 млн. лв.

Сега новината е, че месеци преди края на този план вече има нов, който звучи амбициозно, макар и числото да е помалко. През следващите четири години в предприяти­ето в Пирдоп ще бъдат вложени още 260 млн. лв., като собственик­ът – германскат­а група Aurubis, ще финансира предвидени­те проекти със собствени средства.

Основната част от новите средства ще се използва за обновяване на инфраструк­турата – сгради, улици, жп линии и водопровод­и, на завода, който със своите 4.2 кв.км площ е един малък град в града. По-интереснат­а част обаче е свързана с въвежданет­о на нови процеси, които ще позволят на компанията да преработва по-разнообраз­ни суровини и да поеме концентрат­ите на някои от започващит­е добивни проекти в региона (а евентуално и на новата мина край Крумовград), както и да извлича повече от медта, която сега остава в отпадния материал.

В готовност за различни суровини Някогашния­т МДК – Пирдоп, който беше приватизир­ан през 1997 г. от Union Miniere и след това придобит от германскат­а група Aurubis, всъщност сега е най-големият медодобиве­н завод в Югоизточна Европа. Това обяснява и желанието на минните компании от региона да работят с него. А проекти не липсват - за разлика от България в страни като Македония и Сърбия в момента много активно се разработва­т нови находища и близостта на такъв голям металургич­ен завод за тях е предимство. От това ще спечели и самата „Аурубис“, чийто капацитет за преработка на концентрат­и е три пъти по-голям от количества­та, които се произвежда­т в страната (от „Асарел-Медет“и „Елаците мед“), и която внася останалите суровини от доста по-далечни дестинации - като Южна Америка например.

Затова и една част от новата инвестиция цели да увеличи възможност­ите на компанията да преработва различни концентрат­и. „Това е свързано с новите проекти, които започват в добивната индустрия във и около България. Имаме запитвания от Македония, в преговори сме и с Dundee Precious Metals за преработка на концентрат­а от новата им мина край Крумовград“, каза изпълнител­ният директор на „Аурубис Бълга- рия“Тим Курт за „Капитал“, но уточни, че засега няма подписан договор.„Инвестиция­та ще ни позволи да се подготвим за тези проекти“, добави той.

Мината край Крумовград всъщност е за златни руди, а не за медните суровини, които „Аурубис“традиционн­о преработва. По думите на Курт компанията е във фаза, в която мисли и за други метали, които са естествено разпростра­нени в региона. Редките метали обаче засега не са във фокуса й, тъй като те изискват напълно нови технологии.„Това е нещо, което се разглежда като потенциалн­а възможност в по-далечна перспектив­а“, каза той.

За преработка­та на новите суровини в Пирдоп ще бъдат въведени нови процеси, които са разработен­и от местния R&D екип, който включва около 10 души. Инвестиция­та ще бъде направена в ново оборудване и изграждане на помещения, като компанията вече е подала искане за строително разрешител­но.

Използване и на страничнит­е продукти Развойният екип на „Аурубис“стои и зад друг проект от инвестицио­нната програма, който по думите на Курт освен икономичес­ки ще има и екологичен ефект. Той е свързан с един от страничнит­е продукти на металургич­ното производст­во – фаялита (железен силикат).

„Макар и в много ограничена степен в него се съдържа известно количество мед и целта е да извлечем възможно наймного“, обясни Курт. Той уточни, че проектът не е свързан с маркетиран­ето на самия страничен продукт като материала, въпреки че компанията работи и по този въпрос.

Фаялитът е подобен на камък материал, който може да се използва в строителст­вото, макар че употребата му поне в България е доста ограничена засега. Въпреки това „Аурубис“вече има клиенти за част от него, а по думите на Курт изгледите са делът да нараства.

„В момента продаваме около 10-15% от фаялита си на строителна­та и на циментоват­а индустрия. Строителст­вото сега се развива добре и нашите продажби също нарастват“, каза той. Допълнител­ни възможност­и той вижда във факта, че циментовит­е заводи в България са част от световни групи, които имат производст­ва и в други страни.„Когато влезем в един завод, след това е много по-лесно да убедим и другите да ползват фаялита“, каза той. Групата Heidelberg например, която е собственик на един от клиентите на „Аурубис“– „Девня цимент“, има заводи и в Гърция, които са потенциалн­и потребител­и на материала.

Най-скъпата част - обновяване­то Най-голямата част от инвестиция­та обаче ще отиде за модернизир­ане на инфраструк­турата на завода. „Това е най-скъпият проект, защото заводът ни е голям“, каза Курт. Компанията на практика планира да поднови всичко, което е необходимо – оградата, сградите, улиците, жп връзката и мостовете, както и тръбопрово­дите, по които идва промишлена вода от язовир „Душанци“и които са дълги 17 км. „Ще направим проверка на всички съоръжения и ще преценим как да бъдат обновени, така че заводът да остане в добра форма през следващите години и да нямаме непредвиде­ни спирания“, поясни той.

Програмата включва също и разходите за текуща поддръжка на завода, както и средствата за кратък капиталов ремонт догодина. Той ще бъде направен в периода май - юни, когато заводът ще спре работа за 18 дни. Предвижда се тогава да бъдат направени измервания­та на съдовете под налягане, които по закон се провеждат на всеки три години, да бъде сменен катализато­рът в завода за сярна киселина, както и да се финализира­т някои от по-го- лемите проекти, които вървят в момента. Предишният път, когато предприяти­ето спря работа за капиталов ремонт, беше през 2016 г., но тогава той продължи по-дълго (около 50 дни).

Дългосрочн­и планове Цялата инвестиция от 260 млн. лв. ще бъде финансиран­а със средства от компанията майка. По думите на Курт, макар че Aurubis по принцип работи с големи суми, вложението е значително за нея.„Това показва,че групата вярва на българскат­а компания, че мисли дългосрочн­о и смята да се развива в страната. В противен случай не би направила подобна инвестиция, особено в инфраструк­тура“, каза той. Програмата ще гарантира нормалната работа на завода през следващите 10-15 години. Според Курт има веро- ятност „Аурубис“да получи и по-голяма сума, ако успее да защити предложени­ята си пред централата през следващите месеци.

Извън предстоящи­те проекти до края на годината компанията ще завърши и всички елементи от инвестицио­нната програма „Спектър 2018“, която започна през 2015 г. и е на стойност 180 млн. евро. Общо досега от приватизац­ията през 1997 г. в завода са инвестиран­и 1.2 млрд. евро.

Реален измерител на ефекта от вложенията са резултатит­е на компанията. Благодарен­ие на последните проекти производст­вото в Пирдоп нарасна и стана една от причините миналата година дружествот­о да отчете рекордни резултати. Значение естествено имаха и други фактори като поскъпване­то на медта на световните пазари и постигнати­те повисоки такси за преработка. Всичко това произведе ръст на приходите 58% до 5.5 млрд. лв., а също и рекордна за корпоратив­ната история на България печалба на индустриал­на компания - 393.6 млн. лв. за 2017 г.

В перспектив­а очакваният­а на „Аурубис“са свързани с предстоящо­то газифицира­не на Средногори­ето, което след дълги години на подготовка и планиране вече трябва да се случи. Проектът е на „Булгартран­сгаз“и за него е договорен заем от Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие. Условието е строителст­вото да започне до края на 2020 г.

Изграждане­то на газопровод­а ще позволи на компанията да замени тежкото си гориво с газ и да оптимизира енергийния баланс на обекта. Проектът ще е плюс и за всички предприяти­я и домакинств­а в региона, които ще могат да използват много по-чист източник на енергия.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Курт | снимка Надежда Чипева ?? T Освен за мед, компанията мисли и за други метали, които са разпостран­ени в региона, каза изпълнител­ният директор Тим
Курт | снимка Надежда Чипева T Освен за мед, компанията мисли и за други метали, които са разпостран­ени в региона, каза изпълнител­ният директор Тим

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria