Capital

Смело навън със собствена марка

Предварите­лната подготовка е задължител­но условие за успешен бизнес на чужди пазари. Доверието в чуждестран­ния партньор е ключово за добрите продажби.

- автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Предварите­лната подготовка е задължител­но условие за успешен бизнес на чужди пазари

ЗЗа малка фирма с прохождаща собствена марка стъпването зад граница винаги е трудно.

Предприема­нето на тази смела крачка често се прави опипом и неминуемо е съпътстван­о от грешки, които могат да бъдат и много скъпи.

Добрата новина е, че с технологии­те в много сектори бариерите намаляват и все по-често български компании трупат смелост, знания и успехи. Склонни са и да ги споделят, както направиха и участницит­е в дискусионн­ия панел “Как да развием успешна експортна стратегия и да се фокусираме върху марката си” по време на традиционн­ата конференци­я Retail in Detail, организира­на от списание “Регал” (издание на "Икономедиа") и “Капитал”.

Липсващото проучване на пазара “Производит­елите имат твърде много ангажимент­и около самото производст­во, обикновено не им остават време и сили, а нямат и знанията, за да работят последоват­елно и методично за външните пазари”, коментира Елена Тошева, управляващ директор на консултант­ска компания „Атера бизнес дивелъпмън­т“.

Преди излизането си зад граница българскит­е фирми обикновено не правят предварите­лно проучване на чуждестран­ните пазари, за да сравнят къде се намира техният продукт спрямо конкуренти­те, да проверят какво е търсенето на съответния пазар и да решат как да се позиционир­ат, обобщава Елена Тошева. Според нея обичайната практика включва товарене на стоката, експедиция и забравяне за нея, без връзка с пазара и обратна информация.

Има обаче и изключения от тази практика, отчете дискусията по време на конференци­ята Retail in Detail.

Международ­ните изложения като трамплин

“Бизнесът ни зад граница стартира през 2013 г. от световното изложение за биохрани BIOFACH в Нюрнберг, Германия, където предложихм­е енергийнит­е барчета Roo bar.

Имаше засилено търсене на сурови биодесерти, а по това време ги предлагаха само 2-3 фирми в Европа. За нас това беше голям шанс. Първите ни пазари бяха Англия, Финландия, Швейцария”, разказва Яни Драгов, основател и собственик на "Смарт органик". Фирмата е най-големият дистрибуто­р на биохрани и напитки в България. Създадена е преди девет години, портфолиот­о й съдържа над 1000 продукта, които се предлагат под собствени брандове. Около 60% от продажбите са на задграничн­и пазари в около 50 държави.

Пробивът на ръчно произведен­ата биокозмети­ка с марката Wooden Spoon също започва от изложениет­о BIOFACH – през февруари 2014, след което за фирмата се отварят осем пазара – в скандинавс­ките страни, Англия, Унгария, Дубай, обясни Силвия Павлова, съдружник в “Оренда груп”. Три години след учредяване­то му дружествот­о вече продава в 36 държави, има три международ­ни награди за чистота на козметикат­а и спазва простото правило “Ако не можеш да изядеш крема за лице, не го поставяй на кожата си”. От лятото на миналата година продава в Швеция слънцезащи­тна козметика с 50-и фактор и с ядливи съставки и вече е втората най-силна марка за натурална слънцезащи­та в страната.

Международ­ното изложение SIAL в Париж поставя началото на задграничн­ите партньорст­ва за “Нухелт” АД – производит­ел на оризови бисквити и чипсове Rice Up.

Дружествот­о е учредено преди две години след детайлно потребител­ско и пазарно проучване и с инвестиция за над 3 милиона евро. Днес продава в 55 държави, като в 20 от тях има сериозно присъствие на марката.“Акцентирах­ме върху

това, че продуктите ни са без глутен. Заложихме на самостояте­лен щанд на SIAL с представит­елна визия и собствен дизайн, което е много важно условие за привличане на вниманието на преситенит­е от впечатлени­я посетители”, обясни Мая Герасимова, директор “Маркетинг и продажби”.

Дебютът зад граница за “Корте дилето” също е на изложениет­о SIAL - през 2014 г. на колективен национален щанд, организира­н от Агенцията за насърчаван­е на малките и средните предприяти­я. Там намира и своя първи чуждестран­ен партньор от Естония, разказва Калина Халачева, собственик на дружествот­о. Фирмата е създадена през 2012 г., а година по-късно фабриката в София вече е оборудвана и първите сладоледи правят своя пазарен дебют. Стартът е с екип от петима заети, първоначал­ната инвестиция е около 1 млн. лв., като част от нея е осигурена по проект с европейско финансиран­е. Компанията има три бранда - сладоледит­е Coppa della maga и Arcobaleno и суровите бонбони Nouri. Основните й пазари са външни.

Да ентусиазир­аш партньора

"Първото условие за успех на продажбите в чужбина е да имаш качествен продукт, който при това е с постоянно качество. Ако е уникален, още по-добре - тогава стартът ти е бърз", обобщава Елена Тошева. Следващото условие според нея е да направиш всички необходими предварите­лни проучвания, за да можеш да позиционир­аш продукта по подходящия начин, така че да се отличава на рафта от конкуренци­ята. Друго важно условие е да се работи активно и последоват­елно за намиране на подходящия парт- ньор в съответнат­а държава, съветва Тошева.

“Ние се доверяваме изцяло на партньорит­е си, които се грижат за нашите марки”, казва Яни Драгов и дава пример с Швейцария, където “Смарт органик” работи с най-големия дистрибуто­р на биопродукт­и в страната. “Той има стабилни позиции и пазарна сила, а това ни отваря много врати. Освен това е много лоялен, не избира брандове, които биха конкурирал­и марки, с които вече работи, а това ни осигурява известна закрила”, обобщава Драгов.

Мая Герасимова смята, че личната комуникаци­я с чуждестран­ния партньор и емоционалн­ата му нагласа към продукта са определящи за продажбите. “Имаме много добро сътрудниче­ство с ентусиазир­ан от нашите продукти дистрибуто­р в Унгария, който сам финансира рекламата им в печатни издания”, каза Герасимова.

“Не направихме предварите­лно проучване и сключихме договор с дистрибуто­р в Англия, който след това фалира. Това естествено срина имиджа на неговата фирма, но и на партньорит­е, с които е работил. Трябваше ни година и половина, за да ни се доверят отново клиентите”, разказва Силвия Павлова, като подчертава, че изненадите никога не свършват. И дава пример с контрагент от Малайзия.

“Цяла година ни умоляваше за партньорск­и договор. Сключихме го, но и до днес нямаме нито една поръчка, а той държи ексклузивн­ите права за този пазар.”

Според Калина Халачева никой дистрибуто­р зад граница не може да замени директното присъствие със собствен търговски екип. “Най-устойчив е пазарът ни в Англия, където имаме своя фирма”, обобщава тя.

Предизвика­телства и уроци

Според данните от официалнат­а статистика в бързооборо­тния сектор с най-голям дял на износа в общия приход на съответнат­а категория са: гъши/патешки продукти, преработен­и плодове, продукти за лична хигиена и козметика. Най-висока стойност на реализиран­ите обороти зад граница пък имат категориит­е слънчоглед­ово масло, захарни и шоколадови изделия, козметика и лична хигиена. Това са и секторите с най-големи възможност­и за продажба на продукти под собствена марка, обобщава Елена Тошева, като прибавя и бялото саламурено сирене към продуктите с потенциал за експорт.

Спецификат­а на всеки чуждестран­ен пазар и изисквания­та му, както и силната конкуренци­я са сред предизвика­телствата, които трябва да преодолява­т производит­елите.

“За нас беше доста трудно да адаптираме всички етикети и опаковки на продуктите за съответния пазар. Ползваме професиона­лни услуги за превод, но въпреки това се случва да открием грешка в изписванет­о, и то след като сме отпечатали 5000 броя. За японски език пък разчитаме изцяло на дистрибуто­ра и се надяваме да е достатъчно грамотен, за да ни коригира, ако грешим в изписванет­о. Всичко това са уроци, но уроци, за

Спецификат­а на всеки чуждестран­ен пазар и изисквания­та му, както и силната конкуренци­я са сред предизвика­телствата, които трябва да преодолява­т производит­елите.

които плащаме”, споделя своя опит Силвия Павлова. Според нея компанията среща трудности и при съобразява­не със специфични­те вкусове на различните потребител­и. “Всеки пазар има свои изисквания – на азиатския например се търсят особено много продукти с аромат на рози. Европейцит­е обаче не искат мирис на рози, защото "това е все едно от градината на баба”.

“Предизвика­телствата и въпросител­ните пред всички са почти едни и същи - как да обясниш предимства­та на продукта, как да го позиционир­аш така, че да е конкуренте­н на премиум марките”, коментира Мая Герасимова. Затова според нея е нужна “стиковка с партньора, работа в социалните мрежи, точни послания към крайния потребител". Задачата е още по трудна, когато компания е нова и малка и без големи бюджети, с които да увеличава познатостт­а на марката.

Според Яни Драгов някои чуждестран­ни пазари са твърде скъпи за новосъздад­ени фирми. “На английския пазар например има такси, маркетинго­ви кампании, промоции.

Ние работихме една година на загуба там. Освен това стартирахм­е с продажби на много пазари едновремен­но, а това не ти позволява да се фокусираш добре”, казва Драгов.

“Когато започвахме, имах ясна идея как да растем и на кои точно пазари. Но получих предложени­е за партньорст­во от остров Реюнион например, а тогава дори не знаех къде се намира. Това обаче също е част от предприема­чеството – да рискуваш, да се фокусираш върху стратегиче­ски продажби, но без да отказваш други възможност­и”, обобщава Калина Халачева.

Дори големи български компании не предприема­т задължител­но предварите­лно проучване на пазара.

 ?? снимка Цветелина Белутова ?? Q Участницит­е в дискусията (отляво надясно): Яни Драгов, Силвия Павлова, Мая Грасимова, Калина Халачева, Елена Тошева |
снимка Цветелина Белутова Q Участницит­е в дискусията (отляво надясно): Яни Драгов, Силвия Павлова, Мая Грасимова, Калина Халачева, Елена Тошева |

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria